More ”interfaith” anyone ?

Det där, som kallas ”Interfaith” eller tankeutbyte och kommunikation mellan religioner och kulturer är en bra idé, men som jag konstaterade igår behöver det inte alls betyda, att man ska blanda ihop religion med politik, eller mixa alla religioner och kulturer till en enda soppa; eller ett Multikulturellt mischmasch. Visst – det finns de som har försökt, men försöken har oftast inte blivit sådär populära, och efterhand har de allesammans tynat bort av sig själva. På det språkliga området är försök till Världsspråk som Esperanto eller Volapük välbekanta exempel. Visst – de finns kvar efter ett hundratal år eller så, men de har aldrig fått någon större spridning, och på det religiösa området kan vi jämföra med Bahai och andra försök till blandreligioner, som trots sina profeters profetior aldrig slog så väl ut…

Bloggaren Dag Sandahl – varmt troende kristen och dessutom Teologie Doktor – han är en bildad man, som kan sitt ämne och därför givande att resonera med – har kommit till exakt samma slutsats som jag igår, beträffande Svenska Kyrkans ”Vägra hata!” kampanj – ett fräckt och oblygt försök att göra partipolitik för Socialdemokratins räkning av alla religioner i Sverige, och att förena dem alla i någotslags religiös enparti-stat.

partimarke

Ska ett enda Socialistiskt Parti verkligen få styra och ställa med alla religioner i vårt land ? Är detta Tanke- och Åsiktsfrihet ??

Dag Sandahl och jag må ha olika åsikter om det mesta, visst. Han är kristen, jag Asatroende. Han är konservativ, jag är liberal. Han tillhör en annan generation än jag själv, men han reagerar ändå, och skriver ärligt och rättframt vad han faktiskt känner. Han är min landsman, och jag förstår honom. I själva verket är ganska många läsare av denna min blogg faktiskt kristna, har jag märkt – och det har jag heller ingenting emot. Själv känner jag inte mindre än fem präster i Svenska Kyrkan, och de är faktiskt mina vänner allihop – trots att vi har helt olika åsikter, och helt olika andlig inriktning. Det finns också massor av goda kristna i landet, som faktiskt lever som de lär, och aldrig gjort just mig, hedningar i allmänhet eller Asatron i synnerhet något, utan faktiskt varit toleranta, som de borde vara – och det kommer jag för min del aldrig att glömma bort – för se dessa – som också tillhör mitt folk – är som ”Jordens Salt”.

Han påpekar bland annat hur det är med det här att ”Inte hata !” inom kristendomen, och konstaterar att det finns massor av hat i Bibeln, t ex. Det står faktiskt där. Läs själva.

Låt oss strunta i bibelorden om hur Gud hatar. Ps 5:6, Ps 31:7 och Jes 61:8. Vi kan hoppa över bibelord om att Gud på ett särskilt sätt tycks gilla den som hatar. Ps 45:8, Ps 97:10 liksom bibelord som uttrycker ett gott hat, Ps 139:21-22 och Amos 5:15.
Jag har nu enbart valt bibelord vi har samman med judendomen.
Låt oss strunta i dem, för det blir komplicerat annars.
Lika komplicerat som om vi frågar hur någon kan bli talesman för en religion. Skulle ens påven kunna framträda med anspråk på att föra ”kristendomens” talan? Vi återgår till ordningen!

– Dag Sandahl, 2015-01-30

Han känner också som jag, att personer som Eva Brunne, Åke Bonnier och slutligen Hennes Högvördighet Ärkebiskopinnan Antje Jackélen faktiskt inte är några bra religiösa företrädare alls, när de försöker göra partipolitik av religionen – dvs alla religioner i landet på en gång…

Vi tar det igen.
Regeringskansliet initierar en kampanj. De religiösa utför regeringskansliets initiativ. Budkavel författas. Budkavel går. Rid i natt! Budkavel läses. Läs på fredag, lördag och söndag i olika religiösa hus, Gud har 99 hus eller så. Avrapportera till statsrådet. Poängen i uttalandet hamnar hos Bah Kunke: ”Därför uppmanar vi regeringen och kulturminister Alice Bah Kunke att skapa förutsättningar fötr religioner och trossamfund att bidra till ökad förståelse, lokalt och nationellt.” Finsn inte den kraften nerifrån? I själva religionerna? Regeringen fixar saken – också lokalt. Nå då så.

och han fortsätter:

Det har jag länge trott, att man ska passa sig för de kristna när det gäller grundlagsfästa fri- och rättigheter. Där är hedningar mer att lita på. Biskop Bonnier menar att vi kan tala och skriva fritt. Verkligen? För när vi gör det, kanske något litet domkapitel har sin bestämda mening om hur det skrivna ”kunde komma att uppfattas” – och då är det detta ”som kunde komma att” som blir den förblivande sanningen. Ack, ja.

– Dag Sandahl, 2015-01-30

 Detta skriver en doktor i Teologi som sagt, och på slutet verkar det nästan, som om han tar oss Hedningar i försvar. – Väl an, säger jag, Detta var artigt och ärligt skrivet av en landsman – och själv vill jag inte vara sämre. Det finns annat som kan ena oss, för vi behöver inte längre någon statskyrka, och det är idén om ett fritt samhälle, där religionsfrihet verkligen råder – utan statlig inblandning.

Försåvitt vi tror på detta, som en allmän rättsgrundsats; så kan vi alla var och en på sitt håll – svenska judar, svenska muslimer, kristna, asatroende, buddhister – ja vem som helst – agnostiker och ateister inbegripna, då de är mycket vanliga i vårt land – förenas kring en annan sak än påstått ”hat” som vi inte har så mycket av, eftersom vi har mer som förenar än som skiljer; och vad som förenar är detta: Vårt land. Vårt Sverige !

4909045724_6197648c9c_z

”Warer Svenske !”

Jag drömmer om den dag, då klarhet ska råda; och det ska finnas rättvisa för alla till sist. Då ingen man är förmer än den andre. Då ingen tro är förmer än någon annan. Då vi alla här – vi må vara svarta, vita, bruna, gula eller ha vilken hudfärg som helst – återtar det som en gång varit vårt, och bygger ett nytt och bättre Folkhem tillsammans.

bort-med-varje-tendens_fp1936Valaffisch från 1936 – fortfarande aktuell !

Vad sedan ”Interfaith” angår – så kanske jag kan säga lite mer om det – än att såhär oblygt redovisa min allmänna politiska målsättning, men kan herr Sandahl, så kan väl jag… Jag tror inte på att blanda ihop religioner eller kulturer, som sagt. Ingenting blir bättre eller mer givande av det – och jag är alltså inte Multikulturalist eller Universalist, om nu någon trodde det. Jag tror till exempel inte att det vore så populärt om jag själv ställde mig och predikade om Tor och Oden inne i en kristen kyrka, eftersom jag helt säkert vet att många kristna då hade tagit förfärligt illa vid sig.

Likaså tar jag illa vid mig, eller tar direkt anstöt om någon ”fornsedare” eller något annat äckligt litet New Age troll ställer sig upp vid det årliga Vårblotet på Uppsala Högar och säger att jag måste acceptera eller tillbe Jesus-kraften, för det tänker jag aldrig någonsin göra. Jag är en Odens man. Vänta er inget annat !

images-6

En enda gång har jag predikat om Hedendom och Asatro inne i en kristen kyrka, och det var 1997, vid min egen fars begravning. Detta skedde tillsammans med en präst, som var noga förberedd och helt införstådd med vad som skulle ske, eftersom jag använde ett skriftligt manus, som jag också lät honom läsa. Jag frågade om han hade några invändningar, och några sådana fanns inte. Inte heller invände någon i församlingen, inklusive min fars gamla arbetskamrater och kollegor – mer än 40 stycken – som samlats för att ta ett sista farväl av honom. Som ni vet var han också kompromisslös ateist, och en trogen medlem av SAP – intill sin sista  dag i livet, intill sista andetaget. Också han levde som han lärde, så gott det nu gick i 1990-talets Sverige, och försökte vara en ärlig man. Som jag också berättat i ett annat blogginlägg, protesterade min far inte ens emot det faktum, att värmen från hans kropp när den förbrändes i stadskrematoriet kunde utnyttjas, för att driva på fjärrvärmenätet och dessutom generera nyttig elektricitet. Det såg han bara som en positiv teknisk innovation, och dessutom som helt rätt och riktigt, då han på så sätt fick anledning att göra det land och folk han tjänade en allra sista tjänst. Så dör en sann Socialist !

Nåja. Begravningsakten blev värdig och fin, och såpass bra att ingen av de församlade klagade det minsta på det hela – trots att det alltid finns folk, som jämnt och ständigt skall klaga på begravningar. Min yngste kusin invände att det var lite ovanligt med två präster på en begravning, i synnerhet då man begravde en ateist, men i övrigt påminns jag om en drömsyn, som en annan Asatroende Hedning en gång såg. Hans namn är Andreas Creutz, och han skriver såhär:

Jag ser det.Högstämt folk vandrar mot högaltaret. Orgeln tiger, men från läktarna hörs hornblåsare och trummor. Vid sidorna står de kristna prästerna. De står med triumfkorsen ödmjukt böjda, och sänkta mot marken i den besegrades gest.Detta är försoningsdagen.

Dagen då de kristna släpper fram vad de förtryckt.

Dagen då altaret lånas dem som var först på orten.

Jag ser hur de Gamles folk bär krus med saften från åkerns säd: de låter öl och mjöd rinna över altarduk och sten, som offerblot åt honom som de kristna nämnde djävul, men som de Gamles folk kallar Allfader, Valfader och Oden.

När blotet skett och hornen tystnat men trumslagen ännu ljuder, sänder de kristna till sin gud en innerlig bön om förlåtelse, för att de fördrivit dem som var före dem, för att de flyttat ett råmärke, men att de nu högtidligen gett dem rum igen, om än blott för en dag.

Då höjer den främste av Odens vänner sin röst: ”Här är trångt att vara. Över oss skall himlen välva sig och skogens träd skall vara väggar. Vi har offrat till Allfader i de kristnas sal: nu är de med oss försonade. Vi går dit, där vi hör hemma, där inga mässor hålls och ingen orgel hörs, men sånger om Oden och Tor och om Frej, om Siv och om Freja och Idun, där vinden blåser och kylan nyper.”

Så tågar de ut, försonade med de kristna. Och jag ser hur prästerna lättade ler.

Säg, när kommer den dagen till vårt folk ?
valknut_2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s