Klansamhälle kontra Rättsstat

Tidningen ”Dagens Samhälle” som officiellt skall vara oberoende, och som vänder sig främst till beslutsfattare inom Kommuner, Landsting och Näringsliv i Sverige hade en ganska intressant artikel idag, signerad författaren Lars Åberg (nej, han ska inte förväxlas med komikern med samma namn!). Dagens Sverige är inte ett ättesamhälle längre, konstaterar han – och det kan vi väl alla hålla med om. Ganska tidigt i vår historia – ja redan på 800-talet allraminst framväxte föreställningen om en rättsordning, eller det som så småningom blev en fungerande rättssat och en demokrati. Visserligen tog det lång tid – liksom överallt annars i världen – men till slut lyckades vi. Inget ”andligt frälse” eller någon politisk klass eller en liten inskränkt ”Nomenklatura” sitter idag och bestämmer över oss – eller gör den det ?

t_a_d2005-03-09_h11_m29_s04

Inte alla kulturer eller samhällen tänker förstås likadant. Idag har vi fått in vad vi skulle kunna kalla ”konkurrerande stater” i vårt eget land, eller maktgrupperingar som inte är att leka med. De anser att samhället ska styras av klan-samband, eller vem som för tillfället är ”inne eller ute” och bygger upp sina egna ”Brödraskap” oberoende av om det nu är den fd. Socialdemokratiska ”Broderskapsrörelsen”, den kriminella organisationen ”Brödraskapet” eller rent av rörelser som IS eller det Islamska Brödraskapet det handlar om. Eller, för att citera herr Åberg:

Jonas Hassem Khemiri skrev en uppmärksammad kultursidesartikel i Dagens Nyheter 2010 efter det misslyckade islamistiska bombdådet i centrala Stockholm. Artikeln med rubriken ”Jag ringer mina bröder”, utvecklades senare också till bok och en teaterföreställning. Det var en rubrik, och en titel, som dröjde sig kvar eftersom den tycktes röra vid en obekväm samhällsförändring under ytan.

Vad var det som fick honom att ringa sina bröder?

Någonting med begreppet broder har med tiden fått – eller återfått – en bismak; han kan ju faktiskt vara så mycket mer än en kär bror. Brödraskap. Blodsbröder. Vapenbröder. Vi mot dom. Om systerskapet framställs som en trevlig tebjudning ryms betydligt fler bottnar i den manliga sammanslutningen, vilket märks i politiken, i näringslivet, i religionen, i gangsterkulturen. Bröder är sådana man ska ty sig till, lita på, ringa till när det kniper. De drar också ett streck i sanden, ritar en ring. De markerar var gränsen går.

– Lars Åberg i artikeln ”Folk Flyr från Brödraskap till Nationalstatens Välfärd” 2015-06-08

Lars Åberg belyser också en intressant tendens i Dagens Sverige – vissa religiösa och etniska grupper börjar hävda sitt gamla ”klantänkande” emot hela den sekulariserade, öppna Rättsstaten och försöker undergräva den inifrån. Det är klart att sådana problem uppstått i demokratier under alla tider – vår tid är inte unik – det fanns diverse klaner som ansåg sig stå över och utanför lagen i den sena järnålderns samhälle också – och så finns det ännu dem som i namn av islam, katolicism eller allmänt ”fornsederi” vill göra sig själva till en maktfaktor…

År 2002 inträffade någonting intressant i svensk lokalpolitik. Edip Noyan röstades in i Botkyrkas kommunfullmäktige för Moderaterna sedan han fått oväntat många kryss på valsedeln. Ett femtiotal av dem visade sig komma från Noyans släktingar. De var inte nödvändigtvis moderater, men röstade för att få in en person ”som representerar oss”, som det uttrycktes i en artikel i Dagens Nyheter. En syriansk präst förklarade: ”Edip blir församlingens röst i fullmäktige. Allt vi behöver kan vi begära genom honom.”

Som exempel nämnde prästen att församlingen nu kanske skulle få möjlighet att köpa en efterfrågad tomt av kommunen. Det var således inte Moderaterna som hade fått en plats i den valda kretsen, det var församlingen, släkten, familjen, bröderna….

St_Afrem_Byggnad_3_Om_Oss

Exemplet med den Syriansk Ortodoxa kyrkan som Åberg nämner, är faktiskt mycket relevant. Tidigare i år visade sig, att en sk ”Kyrkoledare” inom samma kyrka hade ägnat sig åt grova bokföringsbrott under flera års tid. Det var faktiskt så illa, att  Internationella Åklagarkammaren i Sverige måste ta sig an fallet. I vissa länder och kulturer är korruption en del av vardagen, och det gäller bland annat just klansamhällen, konstaterar Åberg klartänkt. Men inte bara det. Han konstaterar också:

Eduardo Grutzkys och min bok om hederskultur, Heder och samvete, beskrivs den större släktens sammanhållande funktion; när man kliver utanför ramarna riskerar man utfrysning och förlust av det skydd som tidigare garanterats i utbyte mot att integriteten och självständigheten getts upp. — — Per Brinkemo skriver i sin bok Mellan klan och stat på liknande tema om problemen som uppstår när en klankultur flyttar till ett samhälle med andra värderingar och offentligt finansierad välfärd.

Individualism är i själva verket bara tänkbart i ett rättssamhälle, där en stark stat garanterar, att inga brottsliga klaner tar makten, och börjar straffa ”misshagliga” personer, eller inför sitt eget korrupta system. Det fanns en tid när vi i Sverige inte accepterade, att religiösa grupper av alla de slag försökte erodera vårt samhällsbygge, och det var också en tid när till och med Socialdemokraterna stod för något gott. Folkhemstanken, eller teorin om ett hem för just vårt folk, visade sig långt mer gångbar eller rättvis än någon trodde; eftersom det byggde på teorin om en stark, men rättvis stat.

Socialdemokratin hade efter andra världskriget en vision, inte minst i Skandinavien, om att befria individen på den kollektiva trygghetens grund.— — Kombinationen individualism och socialt skyddsnät har gjort den svenska välfärdsmodellen udda i ett globalt perspektiv. Den har också haft nationalstaten som förutsättning; medborgarna har betalat hög skatt för att alla nationens medborgare ska kunna få ett bra liv.

folkhemmet_51abc1bfe087c31e6f3518a5

Hedniska dygder sedan Hedenhös – som alla kan ställa upp på !

När systemet nu knakar i fogarna, med alltmer urholkade pensioner och stora brister i vården och skolan, hörs röster som hävdar att orättvisorna här och i världen i stort bara kan försvinna om nationsgränserna löses upp. Men de många som flyr till Europa gör det för att de söker sig till fungerande statsbildningar, bort från förhållandena i sina hemländer.

Flykten går från klansamhällets opålitlighet till nationalstaten med dess välfärdsinstitutioner. —

Hela det socialdemokratiska projektet, som också förvaltats av borgerliga regeringar, är satt under press. På ganska kort tid har detta samhällsexperiment i en skyddad del av världen fått sina förutsättningar ändrade. Det finns inte någon plan för hur landet ska klara av den stora invandringen från regioner med helt andra, eller sönderslitna, mönster. Den strukturella välviljan kan inte längre dölja svårigheterna. Det tycks vara slut med vardagslivets förutsägbarhet. Sverige liknar alltmer sin omgivning, med tåg som inte går som de ska och med växande ekonomiska klyftor som paras med ett bestämt intryck av att jämlikhets­idealens dagar är förbi.

Det är en samhällsvision som har brustit, splittrats och kanske till och med ödelagts. Övertygelsen om att ha skapat jordklotets mest rättvisa samhälle har ersatts av skuldbelagd värderelativism. —

Korruption var tidigare någonting som hörde odemokratiska regioner och världsdelar till. Nu sprids uppfattningen, sannolikt på goda grunder, att man på en rad olika nivåer kan skaffa sig fördelar genom pengar, kontakter, släktskap och hot. Tilliten till systemet krymper. De former av beroenden som kännetecknar klansamhället äter sig in i välfärdssamhällets vävnader.

 

korruptionMånga ekonomiska institut anser att Sverige hittills varit en av Världens minst korrupta länder…

Så långt författaren Lars Åberg. Han talar om behovet av det vi en gång kallade Tingsfrid och Rättsordning, och om det faktum att individ och samhälle i förening, alltid är mäktigare än kotterier, familjegrupper eller okontrollerade religiösa eller etniska ”brödraskap” av de mest skiftande slag.

Tycker ni att hans ord är irrelevanta för Världen, sådan den ser ut idag ?

Det tycker inte jag.

Allt är nämligen inte nattsvart, och så gott som dagligen ser jag bevis på hur folk runt om i världen – i de mest skilda kulturer – vaknar upp, och det märks inte minst på de följare jag får på den här bloggen. Lustigt nog fick jag precis den 8 Juni två nya följare i islamska länder. En av dem heter Kamel i förnamn (jo, man kan faktiskt heta så !) och bor i Egypten. Han råkar vara en skarp motståndare till det ”Islamska Brödraskap” som finns just där. En annan följare finns i Recip Erdogans Turkiet – som börjar utveckla sig till en religiös diktatur det också.

odin_and_sleipnir_-_john_bauerHedniska Tankar över Världen – Rättvisans Budbärare på väg !

Aldrig trodde jag då att jag skulle få läsare så långväga ifrån, men där ser man ! Jag skriver mest om Asatro och liknande ämnen, och de torde inte vara såvärst intressanta i ett Egyptiskt eller ett Turkiskt nutida politiskt kontext, men vi hedningar tar oss då fram överallt… Minns ni förresten Raif Badawi, den Saudi-arabiske bloggaren ? Jag tror mig ha nämnt honom många gånger förut, och det har Humanisterna, the Swedish Humanist Association också…

tumblr_niwecg6eSm1u8dumxo1_1280

Allt detta ”fornsederi”, Monoteism, religiöst förtryck, kriminella ”brödraskap” och liknande kommer en gång att försvinna. Sanna mina ord. Jag är ingen expert på internationell politik, och inte heller på Islam och dess olika grenar, men en av dess företrädare – en amerikan, som jag diskuterat med på nätet, säger att en av dess allra mest centrala begrepp är ”righteousness” eller med andra ord rättfärdighet. Ursprungligen, hävdar han – skapade också Mohammed sin Koran som just en form av protest emot ett alltmer korrupt klansamhälle. Hos oss Hedningar i Norden fanns Tyr, rättvisans gud, och det vi kan kalla Odenstanken, men det är en annan historia.

Men till er, läsare i fjärran land, sänder jag ändå ett tack. En enda man kan – som vi alla vet – förändra världen. En enda rättfärdig människa betyder mer än alla kyrkor, samfund, livetsordare, fornsedare och alla andra församlingar. Och kvar finns alltid Hedendomen – likt Särimner. Idag, och i morgon…

images-6

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s