Först en ensam Hedning, sedan SvD

Det var av mig ni fick höra det först, säger jag när jag läser Svenska Dagbladets ledarsida idag. Skribenten Ivar Arpi uppmärksammar precis samma artikel av Lars Åberg och Klanmentalitet kontra modern Rättsstat som jag skrev om igår, och han kommer till precis samma slutsats. Nu är det såhär att jag inte alltid tycker samma sak som SvD:s ledarskribenter, men idag gör jag alldeles uppenbart det. Igår en ensam Hedning, Idag Sveriges Näst största dagstidning. Säg sedan inte att det går att påverka Världen, därute – och att den enskilda människans röst, faktiskt alltid är starkare än kollektivets.

På senare år har klanmentaliteten, efter en längre tids frånvaro, återigen brett ut sig även i Sverige. Det syns i våldsamheter, i personröstande och i de uppmärksammade hedersmorden. Där staten inte hävdar sig tar klanerna över.

Ett felaktigt antagande är att vi hade lämnat klansamhället bakom oss. Under ytan finns alltid äldre lojaliteter som bubblar. I ”The origins of political order” (2011) och ”Political order and political decay” (2014), har statsvetaren Francis Fukuyama visat hur den moderna staten trängde undan äldre lojaliteter mot klanen, eller ätten i svensk kontext. Men det tog lång tid. Det krävde både hårda tag, erövrande av våldsmonopol samt att man lyckades leverera de nyttigheter som klanen tidigare gett.

På många ställen i världen har staten aldrig lyckats konkurrera ut klanerna. Och det finns ingen naturlag om att staten och individualismen alltid segrar. Här i Sverige är det snarare staten som trängs tillbaka på olika områden.

— —

Vad får det för konsekvenser på sikt om vissa grupper i stället för att rösta med sin politiska övertygelse kryssar baserat på etnicitet, religion eller klan? Det kan bli en identitetsmässig kapprustning. Om ”de” gör på det viset, måste ”vi” göra likadant. När politiker främst svarar mot klienter, snarare än väljare, blir staten inte en överbryggande identitet, utan ett byte olika grupper roffar åt sig vad man kan av. Så ser det ut i länder som Indien och Pakistan. Så ser det ut i vissa invandrartäta områden i exempelvis Storbritannien. Varför inte i Sverige?

Men klaner är inte alltid blodsbaserade. I boken ”Klanvälde – från stamsamhälle till rättsstat” (2015) visar juristen Mark S Weiner hur kriminella gäng är en postmodern variant av klaner. Där staten vittrar sönder tar gäng över. Samma urgamla mentalitet som i det arabiska ordspråket. Det är också därför blodsbaserade ord är vanliga i gäng, som att man är ”bröder”. — — Där gängen styr, där är staten inte suverän längre. I dag abdikerar staten på område efter område. Det märks på såväl förortsbibliotek som skottlossningar i Rosengård. Och där staten flyttar ut, där flyttar klanen in.

– Ivar Arpi i Svd 2015-06-12

11391205_1587374944853526_7731993689709891976_n

En god vän bosatt i huvudstadens nordvästra förorter hörde av sig idag. Hon och hennes make hade försökt grilla tillsammans med sina barn, då ett lokalt ungdomsgäng, tydligtvis bestående av icke-svenskar, kom förbi. Slagsmål uppstod, och maken fick föras till sjukhus. Jag vet inte närmare vad som hände, men jag ömkar dessa stackars människor. Hur blev det såhär ? Gängmentalitet och klansamhälle bär som alltid skulden, men den moderna rättsstaten är inte värnlös emot de människor, som hela tiden försöker förstöra dess existens.  Den goda vännen försöker nu flytta ifrån Rissne, där hon har bott, för där är hennes familj och hon inte säkra för gängen längre. Det är så hon bedömer situationen i alla fall – om rätt eller fel i det, vill jag inte tvista.

I min tidning läser jag om hur en person blev nedskjuten av en 19-åring mitt på Hässelby Torg under torsdagen.

Senare på dagen sköts en person i benet i Tensta, och för att citera tidningen:

– Det var väldigt mycket ungdomar som sprang omkring. Vi försöker säkra spår och prata med folk, säger Albin Näverberg, informatör vid Stockholmspolisen.

En förundersökning om försök till mord är inledd.

En helt vanlig dag i Storstaden, eller Sverige som det blivit, men inte Sverige som det borde vara.

ceb9a3bcad0fe211179cd67992622090

 

Från Malmö och Rosengård rapporteras om den senaste Mass-skjutningen i den staden. Jag citerar:

Malmö. Endast en person sitter fortfarande anhållen efter det uppmärksammade mass­gripandet på Rosengård i Malmö tidigare i veckan. Det handlar om en 18-årig man som är på sannolika skäl misstänkt för mordförsök, den högre graden av misstanke.

Idag genomfördes också en minnesstund på min arbetsplats, för den kollega som segnade ned och dog den 1 Juni. Jag har redan skrivit några ord om den händelsen, och hur den berörde mig. En präst deltog, men den kristne guden nämndes inte så särskilt många gånger, och inte så att det störde. Också en annan vän hade skrivit ett personligt tal, och läste högt för oss ur ett mail, som han skrivit den dagen. De flesta av oss deltog i civila kläder.

Frid över ditt minne, kamrat !

Ibland är det viktigt att veta vem man är, och vad man står för. Vilka värderingar man har, när det verkligen gäller.

Jag har för min del valt sida här i livet, och jag vet på vems sida jag står.

Frågan är bara – vet alla dessa ”klanmedlemmar” – ingen nämnd och ingen glömd, egentligen det ? Deras inkonsekvens, liksom dagspressens – verkar rätt stor…

Annonser

2 tankar om “Först en ensam Hedning, sedan SvD

 1. Det går inte att bygga upp en universellt samhälle. Såväl demokrater som kristna, muslimer som kommunister har alltid försökt bygga upp ett världsrike.

  Demokratin som är den härskande trossystemet av idag försöker bygga upp ett världsrike, delvis har man lyckats då nästan alla länder är med i Förenta nationerna.

  I Europa, främst den västra delen har man sedan en längre tid försökt upplösa nationalstaterna genom folkblandningar. Tanken är inte ny, man skickade runt olika folkgrupper redan i Alexander den stores rike som i Romariket och i vår tid i Sovjetunionen. I Västeuropa har man tagit in invandrare och flyktingar samtidigt som man uppmanar de egna invånarna att om inte emigrera så åtminstone resa, bo och studera i andra länder. Men i takt med att nationalstaten upplöses så uppstår ett maktvakuum. Kriminella gäng och mer eller mindre autonomiska områdens som Rosengård och Tensta fyller då upp detta vakuum.

  Då makthavarna förbjudit alla kritik av globaliseringen är det mycket vårt att göra något åt utvecklingen.

  Det är bara att konstatera att demokratins ideal om att bygga upp ett globalt samhälle inte har lyckats.

  Gilla

 2. Ping: Något om Dueller, Envig, Holmgång och Slagsmål | Hedniska Tankar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s