Dagens Tanke: Professionalism…

Vad man än må syssla med här i Världen, Asatro eller något annat; så finns det vissa grundregler att ta hänsyn till, som man aldrig aldrig får glömma bort.

Rätt sorts farkost eller bärande filosofi, rätt tid, rätt vind, rätt utrustning, rätt plats = professionalism !!

Här ett kort litet filmklipp med jollesegling från Norge, som jag helt enkelt hittat på nätet och nu använder som ett slags citat. Det gäller att begripa filosofin bakom det hela. Här rör vi oss med ”brown water navigation” eller extrem rörlighet i den högre skolan – exempelvis för att kunna landsätta små förband snabbt, när det verkligen gäller…

Självklart är det också så, att det inte bara är moderna segeljollar med gaffelrigg, som har dessa suveräna egenskaper. Också de långt äldre nordlandsbåtarna eller smärre, historiska fartyg från före 1200 AD eller den kristna eran, har samma karaktäristika; och även om jag inte fått segla något – just denna sommar – det är första gången på 15 år som jag inte gör det – så kommer jag ihåg hur det känns. Detta är verklig ”pride”, långt bort från allt fjolleri, massmediokra storstäder och unkna festivaler.

Frihet – och mänsklig natur i gudarnas hägn. Som det är, och som det skall vara.

mismar6

Expedition Vittfarne

galtabacksskeppet-viking-skepp-varberg-1_0

Måtte skaparna av Galtabäcksskeppet utanför Varberg, alla Norrmän från Krageröy till Ofoten och tillbaka igen, Himingglävas skapare och alla de andra ursäkta lånet av dessa bilder. Jag är en rikare man för vad jag sett, upplevt och varit med om, tack vare er. Och till Erik ”Tofta” Johansson, död vid 72 års ålder för 4 år sedan, mest av allt. Han seglade in i det sista, även i sin sjuttioandra sommar, och han är nu hos Njord på Noatun.

Professionalism är viktigt, i det stora som det lilla. Säkerhet i utförandet, långt bortom slarv och kitsch, new age eller flum.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s