”Man kan då inte tänka på allt” – Mera Skämtan, nu ur Rolf Krakes Saga

Kära läsare ! Om ni inte förstått det, så är denna blogg inte ett forum för idel Politisk Korrekthet, eller PK-tänk. Här sysslas också med det som en gång på Island kallades Skaemtun eller Skämtan, helt enkelt – och därmed förstods också ibland opassande skämt och lustigheter. Dagens Citat kommer från Rolfs eller Hrolf Krakes saga, och om den fullt historiska danska Sköldunga-ättens liv och leverne på 500- och 600-talen:

8041Nej här förfaller vi inte till en massa PK-tugg..

Därnäst är att förtälja hur Hjalte den Hugstore gick till det hus där hans frilla bodde. Han såg då tydligt och klart, att det inte gick fredligt till under tälten hos Hjärvard och Skuld, men ändå lät han allt vara lungt och sänkte inte sina ögonbryn för den sakens skull. Istället gick han och lade sig hos frillan, och hon var den skönaste bland kvinnor

Men när han legat med henne en stund, sprang han plötsligt upp och frågade frillan: ”Vilket skulle du helst föredra – två tjugotvååringar eller en gammal man på åttio, ifall jag nu lever så länge ?”

Hon svarade: ”Det är väl självklart att alla kvinnor skulle föredra två raska män på tjugotvå, än en gamling på åttio…”

De orden skall du allt få umgälla, ditt luder !” ropade Hjalte, och bet näsan av henne med ett enda nafs. Nu kan du ge mig skulden ifall folk skulle slåss om dig, fast jag tror nog att de flesta män kommer att tycka att du då inte är mycket till grannlåt efter detta.

Echtes-Luder-Poloshirts

Nej, denna etikett betyder inte ”äkta läder” på tyska

”Mycket illa har du handlat emot mig, och helt oförtjänt var det” genmälde frillan, när hon snörvlat färdigt. – ”Ja Ja, men man kan då inte tänka på allt !” sade Hjalte. Så grep han sina vapen och gick ut, för han såg att det vimlade av brynjeklädda män utanför, och att härmärken var uppsatta. Han förstod att det inte tjänade någonting till att dölja sig, nu när ofred ändå var för handen, och så tog han vägen dit Kungahallen var och Hrolf Krake och hans kämpar satt.

Old_Lejre

Rolf krakes stora Kungahall har faktiskt grävts ut i verkligheten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s