Björksav, Bedrägerier och ”fornsederi” i Tingsrätten

Tidningen ”Dagens Juridik” som ofta tar upp spektakulära rättsfall i Sverige, rapporterade igår om ett bisarrt fall av bedrägeri utövat med Björksav, som resulterat i en dom från Helsingborgs Tingsrätt. Nuförtiden har den sk ”Kvacksalveri-lagen” slopats sedan länge, men det är fortfarande förbjudet att i bedrägligt syfte utlova ”mirakel-kurer” eller helt utan legitimation eller läkemedelskontroll säga sig kunna bota även mycket svåra sjukdomar, typ Cancer eller Diabetes i Sverige. Helsingborgs Dagblad och Skövde Nyheter har också nämnt samma stora bedrägeri-härva, som nu kommit inför rätta men redan lär ha överklagats till Hovrätten för Södra Sverige. Bedragaren har nämligen frikänts från den viktigaste åtalspunkten, kan ”Dagens Juridik” berätta – och orsaken skall vara, att han själv trodde på verkan hos den obehagliga soppa han serverade sina ”patienter”.

koll-titlarAlla som kallar sig ”läkare”, ”helare”, ”gydjor” osv har faktiskt varken ”rent mjöl i påsen” eller något gott uppsåt. Se upp med vem du kontaktar !

Inom sk ”Forn Sed”, ”New Age”, ”Häxkonst” och liknande förekommer ibland åtskilligt ljusskygga figurer, som lovar mycket med som håller tunt, och som knappast tar ansvar för vad de gör eller säger. Man säger sig utöva ”Inka-terapi med runor” (jo faktiskt !) ”kristall-healing med delfiner” och liknande. Visst, naturmediciner i ringa doser kan faktiskt hjälpa ibland – naturen innehåller kemiska produkter precis som allt levande – livet är ju en fråga om biokemi – men när folk börjar kräva groteska summor i betalning, sysslar med vad som är uppenbara förfalskningar eller utlovar sådant som helt enkelt är för bra för att vara sant, gäller det att se upp…

Cancersjukxxl_1031645aDenna oaptitliga soppa såldes som ”äkta björksav” och sades kunna bota cancer – för mer än 6000 kr per dos…

Journalisten Joakim Björk (jo, faktiskt !) avslöjade hur den 71-årige bedragaren Leif Nilsson från Viken sålt ett björkavkok som cancer-medicin till två svårt sjuka åldringar, och lurat dessa gamla män på mer än 40 000 SEK vardera. I Augusti 2014 blev han polisanmäld av en av männen, som sedermera dog, och som hade denna omöjliga mirakel-kur som sitt sista hopp. Rättegången emot Nilsson inleddes i April i år, och under den påstod Nilsson att han skulle ha behandlat sin cancersjuke far med häxbrygden, så att denne kunde leva 20 år längre – allt för att lura sina offer. En av männen som blev lurade, hade dessutom diabetes – och björksav är som alla vet starkt sockerhaltigt – vilket kan göra saven till ett gift för just diabetessjuka. Ändå påstod bedragaren, att kuren skulle vara helt säker och ofarlig. Joakim Björck nominerades till journalistpriset Guldspaden för grävande journalistik för sitt avslöjande om hur det hela gått till, och hur en tandläkare i Viken agerat ”skaffare” av villiga offer till bedragaren, som nu har dömts att betala över 90 000 kronor i skadestånd till sina offer. För en av dem är det redan för sent – han lever inte längre ! – men för Jörgen Berget från Billesholm, som överlevde tack vare en lyckad operation på sjukhus, genomförd med modern kirurgis hjälp är läget bättre.

Så är det. Mycket av det som är snett och vrångt här i livet, måste ofta till sist ”botas med kniven”.

Fast nu återstår oss en fråga: Var kommer det här påståendet att björksav skulle kunna bota cancer ifrån, och är det verkligen sant ?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Björksav är ett bra näringsämne, och kan möjligen bota eller förebygga pollen-allergi, men det är också allt…

Under 2001 – för över 14 år sedan – började uppgifter cirkulera i kvällspressen om att enstaka personer runtom i Sverige hade blivit botade från cancer med hjälp av björksav och urgammal folkmedicin. Oansvariga journalister citerade cancerforskare vid Lunds Universitet, som uttalade sig i högst svepande och allmänna drag. Men vad som sades av vetenskapen var att Xylos, ett ämne närbesläktat med björksocker (som inte ger karies – tugg-gummi utvunnet ur björksav är faktiskt en användbar produkt) kunde hindra tumörceller att dela sig, och att det i kombination med vanlig kemoterapi och strålterapi möjligen kunde ha viss effekt.   Samma sak skrev även jag – möjlig effekt ja, men inget bevisat – när jag själv som bekant skrev flera inlägg i ämnet, och det gjorde även flera fullt sansade och seriösa personer. Forskare i Finland 2010 sade sig inte hitta några fall, där björksav hjälpt emot pollen-allergi hos svåra pollenallergiker som de försökte behandla, men man sade inget om den förebyggande effekten, som kanske kan förhindra att allergi alls utvecklas, ifall man dricker sin lokala björksav varje år. Den skadar i varje fall inte, utom om man är diabetiker, och inte tål stora mängder socker.  Björnar dricker björksav om våren, och björnen med sina skarpa klor lärde människorna – sen kom bolag och innovatörer…och påstod det ena och det andra..

image”Fornsed”, Fylla eller ”Folkbildning” – man ska inte tro på allt strunt man hör…

Hela denna sorgliga historia påminner mig om saker jag själv sett och upplevt, eller fått genomgå. Det är lätt att råka ut för bedragare och charlataner. Folk som kanske verkar förtroendeingivande och glada till en början, men som visar sig vara rena skitstövlar.

Ivar Arpi, ledarskribent på Svenska Dagbladet noterade i somras hur sk ”fornsedare” vid en kongress i Hylte plötsligt försökte förvrida och förvanska myterna om Tor, och sedan utge sig för att representera Svensk Asatro. Arpi slog bokstavligt näven i bordet på sitt Twitter-konto och ingrep emot de här förbannade foliehattarna, som ger verklig Asatro ett dåligt rykte – liksom andra bedragare och charlataner. Jag är så in i Norden trött på alla dessa ”Ansheljargodar”, ordblinda och halvdebila ”Rådgydjor”, ”rådsgydjor”, ”prästinnor” och allt vad de nu kallar sig, helt utan minste rätt till alla de där titlarna, liksom alla svenska biskopar eller piss-koppar, för att inte  tala om själva Ärkepisskoppen Jackélen eller Jäkelen själv, så att säga..

Idag skriver han en del om ”grävande journalistik” på sin Twitter-sida, och jag citerar:

“Jag tycker journalister ska publish and be damned. Sanningen är viktigast. Journalister ska berätta hur det är, inte uppfostra människor eller berätta sminkade sagor. En skitkorv är en skitkorv. Man kan rulla den i glitter men folk känner lukten ändå”

Själv har jag vänt mig bort från allt som luktar ”forn sed” och andra bedragare. Visst, jag blir ofta fördömd för just det – av bedragarna själva – men det struntar jag i – för som Arpi säger – att få fram sanningen är långt viktigare än några populäritetspris. Dessutom tror jag, att sanningen kan göra människor fria.

12006211_451749035005105_2416078934883670624_n

2 thoughts on “Björksav, Bedrägerier och ”fornsederi” i Tingsrätten

  1. Pingback: Naturmedicin, västerländsk läkarkonst och alternativa behandlingar. « Mat, Pyssel och Magi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s