6 November – ”Svenska Dagen” firas i Finland – och en konstnärlig björn hyllar Rikes Arv…

Idag är det ”Svenska Dagen” i Finland – medan vi här i Sverige firar Gustav II Adolfs dag, varom mera sedan.  Dagen firas för att hedra det svenska modersmålet, och den svenska kulturen i Finland, och är faktiskt äldre än både Svenska Flaggans Dag (sedermera Nationaldagen) i Sverige och den Finska Självständighetsdagen, 6 December, som även jag firar varje år – för att hedra vårt brödrafolk.  Eftersom det tyvärr finns dem, som tror att det skall gå att ha konkurrerande nationer eller nationaliteter i vårt eget land numera – något som jag vägrar erkänna – här är man antingen svensk medborgare, eller också medborgare i ett annat landmen man kan INTE ha ”dubbelt medborgarskap” eller ”oklar statstillhörighet”, för i så fall åker man ut ! – så kanske vi kan resonera i likhet med vår existerande ”sametingslag” som säger att:

1 kap. Inledande bestämmelser
2 § Med same avses i denna lag den som anser sig vara same och
1. gör sannolikt att han eller hon har eller har haft samiska som språk i hemmet, eller
2. gör sannolikt att någon av hans eller hennes föräldrar, far- eller morföräldrar har eller har haft samiska som språk i hemmet, eller
3. har en förälder som är eller har varit upptagen i röstlängd till Sametinget, utan att länsstyrelsen därefter beslutat annat.

 

2041660

Analogt därmed, så är man svensk, om man anser sig vara det och HAR tilldelats ett medborgarskap, eller sannolikt haft svenska som modersmål, i hemmet, eller om ens föräldrar, eller far- eller morföräldrar var eller är svenskar – men aldrig annars. Med den definitionen, är också alla Finlandssvenskar, Estlandssvenskar, Runö-bor, Gammelsvenskbybor ( i Ukraina) och ett ganska stort antal ”Amerikasvenskar” också tillhörande folket – en kollega (mångårig medlem i ”Fredsbaskrarna”)  gav mig den här definitionen för något år sedan, och den behåller jag.

14-svyle-150696531974f8cf8ec

En kulturell identitet. Inte två eller flera. Ett medborgarskap, ett land – ett språk det är vad ”Svenska Dagen” i Finland handlar om – för så har det alltid varit där, och så kommer det att förbli.

finland2 Under Gustav II Adolf – trots förluster till Ryssland vid Stolbova-freden – var vårt Sverige mycket större än nu…

I Finland sa en känd finlandssvensk medlem av Svenska Folkpartiet följande, när dagen grundades…

Gustaf II Adolf är vår historias största minne, väl värt att bliva den medelpunkt, kring vilken Finlands svenska befolkning skrider till samling på en dag, då denna ur sina hävder vill hämta nytt mod och nya krafter i striden för sin rätt att vara sig själv, att bevara sin nationalitet

Där hör ni ju själva ! ”Lyssna till den granens susning, vid vars rot ditt bo är fästat” lyder ett numera klassiskt svensk-finskt citat, som väl kanske kunde gälla björnar så väl som människor – björnen bor ju åtminstone vintertid under närmsta gran, och bör ha gott om tid att lyssna till gransuset, medan den ligger i ide där… Och om djuren kunde tala eller uttrycka sig, blev de väl med min definition också medborgare av folket, ifall de kunde uttrycka sig på vårt modersmål.

100420d

I Finland finns numera minst en mycket uttrycksfull björn, vilket YLE Tv och flera internationella media har berättat om under de tre senaste dagarna:

Dess konst är som synes abstrakt, men otvivelaktigt inspirerad av den gemensamma fosterjorden !  Och om till och med en björn med tassavtryck och allt kan uttrycka detta, varför kan då inte du, käre läsare ?

I Sverige säger länsstyrelsens senaste rapporter, att den berömda Torslunda-björnen varit siktad vid Dalby kyrka, och som förutspåtts på denna sajt, närmar den sig nu Håga-högen...Ett tidens tecken, nu när också naturen själv börjat tala till oss.. Innan dagen är slut, publicerar jag denna bild från The Legacy of Tyr i USA – som jag skrev om för några dagar sedan. De har också fått Hedniska Tankar till skänks, som synes:

12109177_1647072312232117_7546549641877216121_n

Dags för lite samhällsnytta ? Att göra sin plikt…

tid

Ännu ett finländskt ordspråk…

Annonser

En tanke på “6 November – ”Svenska Dagen” firas i Finland – och en konstnärlig björn hyllar Rikes Arv…

  1. Den kristendom som förstörde hedendomen var påvens lära. Under medeltiden var Sverige ett katolskt land men också en land långt ute i periferin. När reformationen kom så upphörde ofoget att vända sig ner till Sydeuropa och Sverige blev en nation att räkna med.

    Gustav II Adolf som gjorde mycket för att stödja göticismen drog ut i krig mot kejsaren och påven. Det fanns en risk att motreformationen skulle ha lyckats, men tack vare lejonet från Norden blev det nu inte så. Som hedning bör man skicka en vänlig tanke till stormaktidens störste konung.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s