Dagens Nyheter bekräftar: Både JULEN och LUCIA är HEDNISKA fester !!

Idag skriver den kända skribenten Maria Schottenius en recension av en ny Julbok i Dagens Nyheter. Helen Egarts ”Julens Symboler” har jag inte fått tillfälle att läsa ännu, så denna anmälan blir något fragmentarisk, men DNs skribent vågar ändå betona det Hedniska innehållet, och den hedniska kulturens stora betydelse som ett sammanhållande kitt för hela vår nation, och hur viktigt det är med kontinuiteten bakåt, från äldsta tid ända fram till våra dagar. Dessutom skriver man – osökt nog – en artikel om vikten av yttrandefrihet på motstående sida i pappersupplagan av tidningen, och överger för en gångs skull sitt vanliga låtsasliberala kristna trams och jämmer.

Rakt av erkänner man också, att kristendomen bara förvanskat och skadat hela Sveriges kultur:

Kristendomen har kommit relativt sent in i Sverige och antingen kidnappat de gamla traditionerna, eller vänt på dem.

Nu inleds en motrörelse, som återtar det historiska arvet, men i Egarts fall får man kanske här och var sätta frågetecken för den historiska äktheten. Maria Schottenius skriver, att ”Frejas vagn drogs av svarta katter”. Själv undrar jag var hon fått denna uppgift ifrån. I Eddan står ingenting sådant alls. Där står bara att Freja åker ”aft kötta sinum”, alltså efter sina katter, helt utan att nämna katternas antal, vilken färg de i så fall har eller om det ens rör sig om Felis Domesticus, eller tamkatter, vilka knappast kan dra en vagn alls – snarare måste det, som jag själv visat, röra sig om något större kattdjur.

Helen Egart är dock helt på det klara med att det är Freja och Diserna, som står bakom Lucia-myten, och att vi i den ursprungliga Lusse-bruden (som ofta hade mörka kläder, och ibland kosvans som en huldra eller andra klara ”djurattribut”) ser något av en vildare, mer krigisk Freja-gestalt”den lössläppta lussebrud som under lussenatten, årets längsta natt när tröskarbetet var slut, måste dansa med alla unga män. Kvinnan, ofta med tvivelaktigt rykte, kläddes i halm med ett rött band runt midjan. Erotikens färg. Hon fick, som del i en fruktbarhetsrit, dansa tills halmen trillade av.”

Schottenius betonar också hur ohygglig, främmande och obegriplig kristendomen är. Avskyvärda riter med blod, lidande och död fick ersätta en naturlig syn på man, kvinna och kärleken dem emellan. Kristendomen demoniserade alltsammans, med sitt eviga tjat om antingen Hora eller Madonna. Mera uppgifter om Hegarts bok finns att läsa i Dalarnas Tidning, som också tar upp mycket om de kristna förvanskningarna, och den skada de gjort på hela vårt samhälle.

Den ursprungliga Julkransen, till exempel, är ett hedniskt årshjul – vars gröna löv står för pånyttfödelse – och hjulformen erinrar om livets eviga kretslopp.

Det gäller att förstå traditionernas upphov och betydelse, skriver man i DN – och det håller jag med om

IMG_6927

Här ovan ser ni till exempel min egen hedniska Julkrans eller Årskrans, för god äring och fred. Som ni också kan se, har den en handsmidd Tors Hammare av järn i mitten. Inget oknytt, muslimskt eller kristet kan komma in i det hem, där hedniskt järn vaktar dörren !

Hedniska Julhälsningar och vittnesbörd om den hedniska Julens betydelse fortsätter att välla in, från alla hörn av Världen. För de goda, och de som står för Polyteism, finns alltid plats vid min härd och i mitt sinne. ”Ideell kulturkamp” skrev i dagarna en lång artikel om den hedniska Julen, som jag verkligen rekommenderar

Också från Gro Solum – en för mig helt okänd kvinna i Norge kom en bloggartikel om en hednisk jul, och vad den kan betyda, ur en mer folklig synvinkel.

Den hedniska julen är nämligen folkets, och det är folksjälen vi Asatroende hyllar. Var därför som folk – och förfall inte till ”fornsederi” eller van-sejd.

2 thoughts on “Dagens Nyheter bekräftar: Både JULEN och LUCIA är HEDNISKA fester !!

  1. I princip är alla kristna seder hedniska. Kristendomen har inte kommit på en egen sed eller tradition alls. Den enda sed som är kristen är påsken, men den är lånegods från judendomen. De enda kristna som är konsekventa och avisar allt hednisk är Jehovas vittnen. De firar inga högtider. Vill ni vara kristna på riktigt så bli vittne. Men kom ihåg de har det inte så kul. Inga seder, inga fester, ingen glädje.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s