Fridlevstads Julbock är störst i Sverige !

För några dagar sedan rapporterade jag om den äkta hedniska och asatrogna Gävlebocken, som ju låtit mycket tala om sig. Men än större Julbockar och bockar av alla de slag (din gamle bock! säger min flickvän alltid, när jag åkallar Frejas namn !) finns i Svea Rike. I Blekinge finns Fridlevstadsbocken, som nu uppnått en sällan skådad rekordhöjd på 15 meter, och som därmed är större och starkare – samt mer värdig som hyllning åt Tor – bockarnas herre – än till och med den gigantiska Gävlebocken !

Kvällstidningen Expressen har rapporterat om saken, och:

– Det är en riktig bockajävel vi har byggt, säger Aron Nilsson som står bakom den blekingska bocken.

bock_tomte

”Ja min liv och kniv är det så!” säger jag med ett äktskånskt och blekingskt uttryck, som kommer ända från Jomsvikingarnas tid, och som betyder att man med dragen kniv är redo att sälja sitt liv dyrt, för att bekräfta själva sanningen i vad man säger. Och ”Expressen” skriver:

Men Fridlevstadbocken är också en riktig kämpe – och stark. Inte ens stormen Gorm, som fällde tusentals träd, kunde välta Sydsveriges nya hjälte – även om den blev lite tilltufsad.

– Jag är väldigt imponerad av att den klarade stormen. Så på så sätt är han väldigt stark

Gorm – alltså gormaren, larmaren är ett av Asafader Odens många heiten eller namn, och hur kunde bocken – gjord av enbart halm – ens överleva en orkan, om detta inte var Asarnas vilja ? Vi Asatroende accepterar inga mirakel, men ett järtecken var det allt ! Dessutom gör bocken som vanligt stor samhällsnytta genom att samla in pengar till Barncancerfonden, och hjälpa alla dem, som annars ingen Julglädje får !

Fridlevstad ligger i en gammal hednisk, fornminnestät bygd. Där finns den fina skeppssättningen Frilles eller Fridleifs grav, efter vilken hela socknen är uppkallad. Där finns sju labyrinter från förromersk järnålder eller bronsålder. Ingen annan Blekingesocken har några sådana, inte ens Rödeby – en annan hednisk kultplats strax intill, där den Röde Tor en gång hade sin harg och sitt gudahov. Det är bara rätt och riktigt, att bockarna nu är tillbaka i bygden !

Läs John Krafts spännande uppsats om Labyrinterna, och ”trollebo stad” i Fridlevstad här – den hedniska bygden har mycket att berätta !

AC071

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s