De Hedniska Julkalendrarna avhandlas i Vetenskapsradion…

Lagom till att den Hedniska Julen kommer allt närmare och närmare, sänder SR:s Vetenskapsradio ett program om Julseder, med avstamp i konventionell, kristet färgad och tolkad Etnologi, signerad Tora Wall, som annars är doktorand i etnologi vid Åbo Universitet, efter tio år som praktiserande etnolog på Nordiska Muséet. Hennes blogg rekommenderas för de intresserade, men tyvärr tillhör hon den traditionella skola av Etnologer, som taktfast och trosvisst hävdar att inga seder eller traditioner kan vara äldre än högst 1500-tal – 1700-tal, och att så gott som alla Jultraditioner måste ha importerats utifrån, dvs från det katolska Tyskland eller övriga Europa, eftersom de i kristna ögon mindervärdiga folken i Norden förstås är för dumma för att komma på någonting själva. Hennes blogg ”Lindormar och Lusbrädor” som jag tagit del av förr – exempelvis kring förra årets Mårten – rekommenderas för de intresserade.

Ändå tar Vetenskapsradion till ett Hedniskt anslag, när de diskuterar TV:s julkalendrar, och de fundamentalistiska kristnas starka reaktion på dem.

Odin-and-Santa-Claus

Tora Wall har kommenterat ämnet förr, när hon 2012 berättade om hur TV-Julkalendern ”Mysterierna på Greveholm” plötsligt blev anmäld till SVT:s granskningsnämnd av fanatiska kristna, enbart för att den innehöll en enda scen med spiritism, och som tema hade några barn som blev vänner med ett spöke. Genast kom de kristna anklagelserna om djävulsdyrkan och så vidare igång, och likadant gick det både 1979 och 1985 – när SVT sände sin mest uppskattade Julkalender någonsin, kallad ”Trolltider” med enbart hedniska sagoväsen i huvudrollerna. Jag kommer själv ihåg denna kalender, även om jag inte alls var barn när den sändes. Folkloristen Ebbe Schön – uppmärksammad författare till flera böcker med Hedniskt innehåll, och en vänlig och positiv attityd till Asatron – medverkade efter varje avsnitt i 1985 års upplaga, med en förklarande kommentar.

ebbeschon140414Ebbe Schön – en av våra mest folkkära etnologer och oförtröttlig populär föreläsare om Asatron…

Och bakom den sista luckan i adventskalendern, dolde sig ODEN som den högste av gudar… inget jesusbarn – för Julen blev helt jesus-fri det året, 1985. De kristna hundarna formligen skrek ut sitt hat. De delade ut formulär för namninsamlingar emot SVT och Julkalendern. ”Folkstorm” väcktes – och man kan fråga sig, säger Tora Wall i radioprogrammet, vad allt detta irrationella hat emot allt hedniskt, allt som liknar Asatro egentligen kommer ifrån. Förklaringen, tror hon, är att Julkalendrar – i 1980-talets svenska samhälle – hade otroligt stor genomslagskraft, liksom Statstelevisionen. Så är det i viss mån fortfarande, och 1930-talets föreställning om den högborgerliga Julen, som ”mest är till för barnens skull” är fortfarande populär i kristna kretsar.  Andra människor – då främst vuxna – firar jul av helt andra anledningar, och har tagit avstånd från all denna fadda och osmakliga kult av ”jesusbarnet”, ”barnens helighet och oskuld” eller andra barnsligheter, och begett sig ut i en sundare och friskare natur istället, samtidigt som de känner gemenskapen med sin kultur, sitt land och sina förfäder.

santa02

Man kan kanske jämföra med den likaledes känsloladdade kampen mellan Julmust och Coca-Cola, som förs till varje Jul, säger Tora Wall i radion. Julmusten, sprungen ur äkta svagdricka och Julöl, ses som ett alternativ till den jolmiga kommersialism och amerikaniserade kristendom, som så här års väller in över oss. Och tänk er THE GINA DIRAWI HAM SANDWICH CHALLENGE, där en svensk programledarinna med muslimskt påbrå äter Skinksmörgås och dricker öl i TV-studion. Också en sådan händelse skulle få ett stort, ja mycket konkret genomslag, och vore ett bevis på kulturell assimilation och en hyllning till vår Nordiska Jul.

Vågar hon göra det ?

Vi får väl se, den 24 December… ”Sanning eller Konsekvens” säger jag.

Resten av SR:s senaste program – som man lovat ska bli en hel serie i vetenskapsradion – handlar om helt andra saker. Standardförklaringar tillgrips på löpande band. Inget sägs om Julbockens Nordiska Ursprung, och hur redan den kände folkloristen Dag Strömbäck i sin bok ”den osynliga närvaron” där han analyserar bland annat Jullekar på Färeöarna och i Norge, samt Island – och hur medeltida biskopar vid dödsstraff förbjöd ”cervuleam facio” eller att ”göra bockar” i samband med Julfirandet. Varesig halmbockar eller att klä ut sig till Julbock var tillåtet. Strömbäck jämför med att ”hålla Frejs lek”, och de andra julupptågen, som nämns av Torbjörn Hornklofve i en av hans 900-tals drapor till Harald Hårfager. Redan då fanns en ”Julbockstradition” – men dessa källor känner Tora Wall alldeles uppenbart inte till, eftersom hon inte kan sin Strömbäck.

Etnologer har vi haft i många år. Och hon har många föregångare, doktoranden.

En annan förträfflig källa är Martin P:son Nilssons ”Årets Folkliga Fester” skriven redan 1915, som också tar upp en hel del sådant, som pro-kristna etnologer inte vill kännas vid. Ni kan köpa den på närmaste antikvariat. Och om inte det, bör ni inte förbise Karin Schagers bok ”Julbocken i Folktro och Jultradition” som sträcker ut Julbockens historia till åtminstone 1000-talet.

Allting i våra julseder är långtifrån 15-1700 tal, som okunniga och obelästa tycks tro. Studera källmaterialet ingående, och ni ska finna både ett och annat…

santa_claus_burglar”He KNOWS when you have been naughty – He KNOWS when you have been nice….”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s