Julbak, Hammartecken och en sista notis innan helgen…

”Bockar och Pepparkakor
Bockar och Pepparkakor
I alla tider kan man lita
på denna helgrekvisita..”

Så skrev en gång – en smula medlidsamt – den svenske poeten Nils Johan Einar Ferlin. Och samtidigt med detta gör sig Asatron påmind i allt vidare kretsar, ibland som svaga reminiscenser, ibland med betydligt starkare röst, likt de vinterstormar som just nu sköljer över Sverige. Själv prisar jag mörkret och stormen, och ser ingenting ont i den – men det där med att förstå kyla och mörker på rätt sätt, tänker jag återkomma till. Hedendomen börjar uppnå kritisk massa i Sverige, strax innan Jul 2015 efter vad det ser ut – för tillfället.

På Västkusten ser jag från mitt elektroniska Hlidskjalf ännu en person, som efter tre-fyra knappa månader utnämner sig själv till ”sedbärare” (vad det nu ska vara ?) efter att ha läst en nybörjar-bok om runor och runologi. Jag orkar inte ens gäspa. Sådant fördömt trams ger jag inte mycket för, hur som helst, och inte heller de taffliga bygdespelen åt Södra Sandby till…

Tidningen Land mobiliserar sin historiskt kunniga bakexpert Maud Ekblad – ”en retro-artikel i samarbete med Minnenas Journal” skriver man… Av någon anledning läser jag mycket hellre den artikeln, byggd på vederhäftiga källor, ordentligt hantverk och någon som verkligen kan sin sak, och vet vad hon talar om. Av någon anledning smakar bakverk och även traditionella kakor till Jul verkligen så mycket godare, när de görs av en person med gott omdöme. Såhär skrivs det:

Julen är ju traditionernas högtid och det är då inte så konstigt att pepparkakan spelar en stor roll i december. Att vi formar grisar och bockar av degen har rentav sina rötter i hednisk tid där man skapade särskilda offerbröd.

julbrod

Rätt i sak, får man konstatera. Bakning är ett hantverk som så mycket annat – och i samband med det – ett eget litet barndomsminne:

getimage

Min gamla farmor, som dog vid 92 års ålder, gjorde när hon själv bakade – inte pepparkakor men väl matbröd – ett ”upp och nedvänt T” som hon kallade det för i degen, innan hon ställde den att jäsa. Så hade hennes mor och även hennes farmor gjort långt långt innan hennes tid, hävdade hon med bestämdhet; och degen jäste helt enkelt bättre på det viset. Först senare förstod jag varför. Varifrån kommer regnet, som befruktar åkern ? Varför regn, och varför Åska ??

Hur gör man ett Hammartecken, förresten ?

Massor av okunniga människor, de som bara är Hedningar eller Asatroende till namnet – men inte mer ! – eller ännu värresnoriga små ”fornsedare” som inte ens vet vad de pysslar med – begriper inte den saken. De begrep det inte ens 2002, när jag senast försökte förklara för dem, och hjälpa dem ur deras stora enfald.

 

8aeee0cda4e7ba34dda4d547f1a89107

Ett Hammartecken görs naturligtvis på det sättet, att man börjar med den lodräta, nedåtstigande stapeln först, uppifrån och nedåt – och inte omvänt. Först därefter gör man den vågräta stapeln, från vänster till höger – om man är högerhänt. Så – och bara så. Så enkelt, så naturligt. Den som har öppnat sina ögon, kommer att ha dem för att se.

Hammartecknet gjordes över dryckeshornet, över det nyfödda barnet och på bruden och signade den döde

Läs Svenska Akademins Ordbok – inte ordlistan ! – över det svenska språket och dess användning, så förstår ni kanske lite bättre. Hammartecken kan med fördel göras över en brödlev eller en limpa också, i alla fall om det gäller att bevara det bröd du och dina efterkommande skall äta. Och för övrigt – hur är Tor, eller för den delen Oden, ifall ni verkligen får se honom – jag har tagit upp det här med ”epifanier” tidigare, eller fysisk upplevelse av guddommen, det översinnliga – i den här bloggen – för två år sedan, ungefär. Då blir det verkligen andra bullar, det kan jag lova er…

Jag avslutar med en lagom Odensinspirerad sång, på ett helt annat språk än mitt eget, i glädje över kunniga bagerskor, men i avsmak över okunniga ”runvisa” som säger sig kunna ”bära” en sed, också när de ingen alls har. Kanhända ska ni frågvisa eller ovisa förstå åtminstone känslan i den. Och om inte – så läs det här – skrivet av en nutida Odinist och en verklig mystiker, ifall ni nu orkar med mystik, efter Julbaket.

I Danmark har det danska folket vunnit sin Folkomröstning. (se ett av mina inlägg från igår) De har till och med Folkpartier i det landet, inte bara svaga Liberaler, som hos oss. Och tillika radikaler, fast just det kanske är en annan historia.

Statsvetaren Drude Dahlerup kallar resultatet – ett rungande NEJ ! till att avskaffa ”Retsforbeholdet” – Danskarna får därmed behålla sin frihet, sin rätt att lagstifta själva – för ”en rungande örfil till det politiska etablissemanget” och den danske Statsministern lovar Danmarks folk, att han har full respekt för beslutet.

Politik är ofta en tråkigare historia, än till exempel bakning…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s