Nej till Sverigefientliga Bockbränningsförsök – Gävle gör Motstånd !

Arbetarbladet i Gävle, Dagens Nyheter och Åbo Underrättelser (i vårt Finska broderland) har publicerat en nyhet om den berömda Gävlebocken – denna Hedniska symbol för Julen, och numera den näst största Julbocken i Sverige. (se tidigare artiklar i ämnet).

original

Sverigefientliga krafter, och de som inte gillar vårt lands Jultraditioner har återigen försökt ”paja” den svenska Julen, men se det gick inte !

Ett anonymt ”medborgarförslag” hade lämnats in till Gävle kommun om att kommunen skulle förstöra och elda upp bocken under vad man kallar ”kontrollerade former” eller en flotte ute på Gavleån, men det avslogs helt av en enhällig fullmäktigegrupp, och utan att ens ha behövt diskutera det dumma förslaget, gick man till votering, avslöjar ”Arbetarbladet”.

Jörgen Edsvik (S), kommunalråd i opposition, säger till Radio P4:

– Vi kan aldrig uppmuntra till mordbrand. Det vore väldigt bra om den får stå och gärna över nyår.

Det är rätta takter, kära Gävlebor ! säger jag. Meningslös vandalism och förstörelse skall aldrig aldrig accepteras i vårt land – sådant hör inte hemma här. Bocken ska stå Julen ut, och ge glädje åt de som annars ingen Julhelg kan få – det är vad den är till för. Minns ni Tor – styrkans gud – och hans bockar ? De beskyddar de goda i samhället, och Julbocken är – som jag snart ska berätta om i ett kommande inslag – känd i en ursprunglig form ända från 1000-talet, enligt vad den norrländske etnologen Dag Strömbäck en gång skrev i sin bok ”Den Osynliga Närvaron”… Men, det är som sagt en annan historia..

800px-Thor's_Battle_Against_the_Jötnar_(1872)_by_Mårten_Eskil_Winge”Motståndets Estetik” när den är som bäst – ”Aestethik der Widerstand” sade en gång den tyske Peter Weiss…

Dessutom har det framkommit, att årets Gävlebock är den 50:e i ordningen. 50 år har gått, och fortfarande gläder bocken unga och gamla, varje Jul – för att stödja dem som inget har ! Låt oss fortsätta med den traditionen, även på andra platser än i Gävle !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s