Jultomtar och Hedningar… Kanske präster i en ny religion

Trots att kristendomens fruktansvärda ondska (se föregående inlägg) fortfarande sprids över Världen, finns ändå många ljuspunkter i mörkret. Det gäller då människor, som gått över till en enklare, vänligare tro. Låt oss kalla den Hedendom, även om inte alla hedningar är Asatroende – vilket däremot jag själv är. För några år sedan orsakade den i Sverige kände humanisten Patrik Lindenfors stort rabalder, när han avslöjade att han faktiskt tror på Jultomten – inte minst många kristna blev ögonblickligen arga och förbannade honom, när han sa, att Jultomten är bättre än Gud !

Vilken berättelse tycker du förtjänar att kallas julens kärleksbudskap? Den som handlar om en Gud som tycker vi är så syndiga att han tog livet av sig och som hotar med eviga plågor i hans brinnande källare om vi inte älskar honom?

Eller kanske berättelsen om den vitskäggige, lite tjocke gamle mannen i rött; han som delar ut presenter till barn då året är som mörkast.

Julen är som bekant en tradition, som hör hemma i Norden och som skapats av Nordbor. Redan ordet Jul, Jól på fornnordiska eller Yule på nutida Engelska visar det. Också Jultomten, en sammansmältning av vår urgamla gårdstomte – och Oden – som ”den vilda jaktens” ledare under Midvintertiden – han som ger anonyma gåvor i natten genom att knacka på dörren, och lämna in en ”Julklapp” – eller i strumpor på spiselhällen nästa dag – som i dagens England och USA – har faktiskt ett nordiskt ursprung, även om många förstås inte vill kännas vid det.

Men låt oss gärna jämföra Jultomten med ”Gud” !

Jultomten fördömer ingen. Han färdas över hela  jorden, och delar ut gåvor till alla, stora som små. Han bryr sig inte om ifall du är kristen, muslim, eskimå eller arab. Han struntar i om du är hindu, eller kanske buddhist. Han är fullständigt ointresserad av om du tror på honom eller inte, och han utfärdar inga regler, lagar eller förbud. Allt han begär, är att du borde vara snäll, men han förklarar inte heller, hur denna snällhet främst borde yttra sig, eller vad den betyder. Ånej ! Det lämnar han åt dig att räkna ut alldeles själv, eftersom han tror på din initiativkraft och tankeförmåga.

Inte heller hotar Jultomten någon med helvetet eller den eviga fördömelsen – som den kristne ”Guden” alltid gör. Möjligen ger han någon det enda straffet att bli utan julklappar, eller att – som i engelsk folktradition – ge dem ett stycke kol – på Gotland ersatt av en tegelsten, och i svensk folktradition av en bit grästorv, ett vedträ, en rova eller något annat av föga värde – men det är också allt. Inte för inte bär Jultomten också sedan början av 1900-talet den traditionella dräkt för Godar och Gydjor i Asatron, som nämns i samband med Torbjörg Lillvölva i Erik den Rödes saga, hon som hade en röd dräkt, fodrad med vitt kattskinn..

Santa_305e37_523924-3Låt oss nu tala med ett par verkliga experter – folk som velat bli Jultomtar själva, och som helt gått in för att överta den Nordiska Jultomte-gestaltens roll, inte bara på Julafton, utan också en stor del av årets andra dagar. En av dessa okända Julens hjältar heter Peter Christiansen från Tumba, och är auktoriserad av ”Sveriges Tomtegille”, berättade lokaltidningen ”Mitt i” för oss Mälardalingar redan förra året.  Att vara tomte är ett kall, ungefär som för en präst, säger han till tidningen. För att bli invald i gillet krävs att man uppför sig korrekt. En Jultomte får aldrig dricka, mer än möjligen julöl och heller inte röka. Tomtens klädsel ska stämma överens med svensk folktro och traditioner och man ska uppträda på ett sätt som gör att tilltron till tomten inte ifrågasätts eller rubbas. Och givetvis föredrar Peter Christiansen Julmust framför Coca-cola, samt är en svuren motståndare till julens kommersialisering.

1386978952-0Såhär ska det inte se ut !

Fler frivilliga, som hjälper sina landsmän, finns också i vårt land.

131278Hellre så här !

I norrort, Stockholm finns till exempel den 29-årige Christian Strömsten, som gratis och utan att tveka ställer upp för alla fattiga familjer, funktionshindrade och alla, som av någon anledning behöver en tomte till Jul. Om han är medlem av någon kyrka framgår inte, men mycket talar för, att de flesta Jultomtar är hedningar, eftersom Jultomtens ursprung trots allt är hedniskt. Christian Strömsten rekommenderar enligt tidningen ”Mitt i” att ni skänker era pengar till UNHCR, eller Röda Korset.

Inte några tiggare på gatan, och inte till någon kyrka. Själv instämmer jag i det. Vi måste hjälpa våra egna landsmän först av allt, och göra vad vi kan.

quien-es-santa-clausTill och med i Latinska länder har man upptäckt det – Jultomten och Oden är samma person…

XmasBoard

Det är så sant som det är sagt – SKIPPA KYRKAN i år – Du kan vara lika god för det…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s