”Hur många Islänningar under 25 år tror att ”Gud” skapade Världen…. ?”

Tidningen ”Iceland Magazine” redogjorde för fyra dagar sedan för en ny opinionsundersökning, som Islands Etiska Humanistförbund skall ha genomfört. Det visar sig att 0,0 % dvs ingen, inte en enda person, ingen alls eller inga Islänningar under 25 år längre tror på Kristendomen, i alla fall inte den kristna föreställningen om att ”gud” ska ha skapat världen, och inte mindre än 78 % av Islänningarna är nu emot tanken på en Statskyrka. Tyvärr är den Evangelisk Lutheranska kyrkan fortfarande Statsreligion på Island, och sorgligt nog har man som bekant inte avskaffat kristendomen som statsreligion i Norge heller – men i Sverige avskaffades alla ”Statsreligioner” redan år 2000.

myvatn2Ett lyckligt land, där ingen vill låta sig styras av ”Gud” längre

Istället tror nu 93.9% av alla islänningar under 25 år på den gängse Naturvetenskapliga förklaringen, dvs Universum tillkom genom ”Big Bang” – och den förklaringen motsägs inte heller av vad Asatron lär ut. Enligt Asatron uppstod nämligen Världsalltet ur ett gapande svalg, när en gnista tändes i ”Ginnungagap”. Ur denna enda gnista föddes så varmt och kallt, uppåt och nedåt och alla andra fysiska egenskaper – ”Aur var alda, tha ekki vara var” skriver Voluspá en smula kryptiskt.

Nuförtiden säger fysikerna, att en ”ur-atom” eller rättare sagt en väldigt tät massa av sub-atomära partiklar klövs inom bråkdelar av en nanosekund, eller ett enda ögonblick då ”icke vara var” – och det betyder nästan samma sak. ”Aur” betyder grus, ör, materia av något slag, och ”alda” kommer av ordet Öld, som betyder ålder, och betyder ”allra först, från första början, allra allra äldst” – i detta fall innan tiden ens började.

Och då fanns heller inga Gudar eller andra varelser av något slag – enligt Asatrons sätt att se.

Kort sagt – den moderna fysikens ”skapelseberättelse” stämmer ovanligt väl med den som just våra förfäder lade fram för flera tusen år sedan, av en eller annan anledning – och det är fortfarande den berättelsen – men omgjord till modern vetenskap – som de flesta av oss går runt och tror på…

Fascinerande, eller hur ?

the-kalevala-expanse-7-ginnungagap

Ginnungagap finns fortfarande därute…

3 thoughts on “”Hur många Islänningar under 25 år tror att ”Gud” skapade Världen…. ?”

 1. Ja formellt separerade stat och kyrka i Sverige 2000 ayps. Men de facto så har svenska kyrkan, före detta statskyrkan en officiell ställning. Statschefen måste vara medlem. Och nog har svenska kyrkan allt sedan skilsmässan politiserat mer och mer. Makthavarna umgås gärna med de så kallade lågkyrkliga som företräder en mjukare kristendom. Vi har en lång väg kvar innan svenska kyrkan är ett samfund bland alla andra samfund.

  Gilla

  • Tackar för en i högsta grad relevant kommentar. Ja, inte bara Statschefen utan hela Kungahuset måste ju faktiskt tillhöra ”den rena evangeliska läran” så de måste alltså inte bara vara kristna sådär i största allmänhet, utan rätt-trogna Lutheraner. Och ändå bryter familjen Bernadotte direkt emot denna bestämmelse, när Chris O’neill, amerikansk katolik, gift med prinsessan Madelaine, också ska räknas dit, trots att han inte ändrat sin religiösa tillhörighet. När inte ens Kungafamiljen i ett land följer landets lagar, undrar man ju vart hela landet är på väg… Antingen får vi väl avskaffa just denna grundlag såsom varande föråldrad och onödig, eller avsätta vår Kungafamilj – något tredje ges väl inte ?

   Gilla

 2. För några år sedan såg man över författningen och detta med religion togs upp. Carl XVI Gustaf sa dock att ingen i kungahuset var intresserad av att byta religion. Så det lades ner ganska snabbt. Grundlagar ändrar man ju inte hur som helst och just på den punkten var det ju inte så mycket att orda om.

  Men kyrkan har blivit en faktor i svensk politik. Många medlemmar och mycket kapital. Som hening är det något oroväckande.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s