Jag firar Erika-dagen – Som vanligt…

Den 24 Januari var det Erikas namnsdag i den svenska kalendern. Men för två år sedan – inte mindre ! – hade en idiotisk journalist, någonstans, bestämt att Erika skulle försvinna ur namnlängden, nu när vi talar om det här med namn. Erika skulle helt enkelt förintas, negligeras, drabbas av det som heter ”Damnatio Memoriae” på latin och istället ersättas av Mohammed. Man skulle helt enkelt förneka, att namnet ens funnits till i vårt land, och sluta använda det överhuvudtaget. Så hade den politiska korrekthetens babblande babianer bestämt.

Men – namnet Erika – som betyder – ”den ensamt mäktiga” och är femininum av mansnamnet Erik, som är ett tillnamn på Frej – överlevde ändå, och just i år tror jag inte att det är någon som vill stryka landets alla 26 973 olika Erikor ur vårt gemensamma minne längre. Mohammed – och allt vad han står för av Monoteistiskt förtryck – har liksom en viss ”jesus” blivit ruskigt impopulär i vårt land under de senaste två åren, och det är inte att undra på – efter händelser i Köln, Stockholm, Helsingfors och lite varstans.

99-31B

24 Januari i år kunde vi därför exempelvis fira Maria Erika Olofsdotter Kruukka, Lovikka-vantens uppfinnerska, utan vilken vi stått oss åtskilligt sämre under den svenska vintern, Ishockyspelerskan Erika Holst (300 landskamper och Olympiskt Silver) den amerikanska författarinnan Erica Jong (som lärde kvinnor att inte vara rädda för sex) Erika Lagerbielke (som förnyat det svenska konstglaset och räddat Orrefors glashytta) eller varför inte Erika Wendt, kvinnan som under andra världskriget såg till att den svenska underrättelsetjänsten fick veta konstruktionen på den tyska Enigma-maskinen (3 kodhjul) och den ännu krångligare Ubåts-enigman (sju kodhjul) långt före de allierade, vars arbete långt senare skulle ge upphov till våra moderna datorer, inklusive den dator denna text skrivs på – den är nämligen också lite speciell till sin konstruktion…

Enigma-plugboard

Erikorna har onekligen drivit Sverige, Norden och den mänskliga kulturen framåt, som man ser – mycket mer än Mohammed och en massa mossiga gamla profeter, som faktiskt mer förstört vår mänskliga civilisation än bidragit till den, och som hedningar har vi en hel del att tacka dem för. Erica med C lär vara det vetenskapliga namnet för ljungblomman, och har givit upphov till en alldeles särskild sång, som man med fördel kan sjunga när man ägnar sig åt en alldeles speciell form av ”harvande” på just ljunghedar, och den sången fick jag naturligtvis tillfälle att sjunga, i år som i alla år. Själv tänker jag naturligtvis på en alldeles speciell Erika, någonstans, men – det är – som så mycket annat – en särskild historia, som jag inte tänkt återberätta här.

2 Februari kan vi också fira ”Groundhog Day”, en dag som amerikanerna firar i väntan på vårens ankomst, 3 Februari är andningens dag, 5 Februari är Runebergsdagen (viktig i vår östra Rikshalva, inte minst) och 7 Februari lär numera ha utsetts till Den mänskliga Tankens dag, till råga på allt.

Fler minnesdagar än så behöver vi egentligen inte fira – eller vad säger ni, kära läsare ?

Byter nu också min omslagsbild till den här bloggen, till en helt ny som jag fått ifrån en man i min tacksamma läsekrets. Det var allt för detta inlägg…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s