I vilket Jim Lyngvild bygger ett Gudahov…

De flesta läsare av denna blogg vet helt säkert att värdens största Gudahov – sedan 1000 år – nu är under uppförande på Island, men den 26 Januari i år lanserade den danske mediastjärnan, TV-kocken, Modeskaparen, Multimediaskaparen med mera med mera Jim Lyngvild sina planer på en autentisk kopia av det berömda Uppåkra”templet” från trakten av Lund, Sverige. Idag intervjuas han för övrigt på den populära TV-showen ”Go Aften Danmark” och det kan nog med säkerhet antas, att han åtminstone flyktigt kommer att referera till planerna på Gudahovet i programmet, där han för övrigt presenteras som ”En blandning mellan Lurpak och Den Lille Havfrue” (Lurpak är ett danskt varunamn för smör, och dessutom en ledande exportprodukt för landet ifråga).

indexVisionären Hr. Lyngvild

Problemet är bara, att Uppåkra ”templet” – eller Gudahovet som det rätteligen bör kallas (Asatroende har inte, har aldrig haft och kommer aldrig att ha några ”tempel” därför att det ordet och den termen inte finns och inte har funnits i Nordisk hedendom) har rekonstruerats på två väsentligt olika sätt av akademiska forskare, sedan dess existens först upptäcktes på 1990-talet. Uppåkra som stad existerade redan på 100-talet Ekr, och var inte alls bara Vikingatida, samt fyllde ett mer än 40 hektar stor bebyggelseområde. Själva Gudahovet bestod av en till golvytan ganska liten, men mycket hög byggnad i flera våningar, som var 13 x 6,5 meter, men hade minst sex meter höga väggar. Byggnaden var tillräckligt stabil för att stå i flera hundra år, innan den till slut revs ned av barbariska kristna i slutet av 900-talet, och arkeologiska fynd daterar ”templet” till 500-tal, kanske ännu tidigare.

800px-The_tempel_of_Uppakra_Sweden

Den sk ”Lundarekonstruktionen” från 2006 ger ett helt annat utseende för Gudahovet vid Uppåkra än den tidigare – och mycket mindre ”Foteviksrekonstruktionen” från 2004

Enligt den ursprungliga rekonstruktionen, gjord av experimentalarkeologer vid Fotevikens museipark, trodde man att de enorma stolphål – mer än 70 cm djupa – som finns i mitten på byggnaden förankrade ett mer än tio meter högt torn, som syntes vida omkring. Senare har arkeologer och historiker vid Lunds Universitet betvivlat det, och ansett att byggnadens väggar kan ha varit ännu högre, och sträckt sig över flera våningar – man vet inte heller om den haft ”vindögon” eller ”fönster” på sidorna, eller bara högst upp. Man kan jämföra med den ”drakkedja” eller tak-kedja, som många forskare har ansett prydde takåsen på Uppsala-templet, och för övrigt är det också möjligt att byggnaden var ännu högre och luftigare inuti, med storslagna valv och takkonstruktioner.

ravnsborgDanmark – Ja det er famme S´gu Dejligt ! – Det er ganske vist !!

Just takkonstruktionen är av väsentligt intresse i sammanhanget, och här har Jim Lyngvild själv mycken erfarenhet, eftersom han tidigare är känd för bland annat bygget av Ravnsborg, hans imponerande privatbostad hemma i Danmark. I det småsinta och av avundsjuka, Jante-lag och kristna byggnadsnämnder dominerade Sverige, skulle en anläggning som Ravnsborg aldrig någonsin få bygglov – för enligt svensk byggstandard får man numera inte använda naturmaterial typ träull som väggisolering – och dessutom kan kristna byggnadnämnder klaga på exteriör eller estetiska detaljer, så fort byggandet av ett gudahov alls kommer på tal. Inom ”tättbebyggt område” – och vad som skall räknas som tättbebyggt eller inte avgör endast Byggnadsnämnden i varje svensk kommun – kan man nämligen kräva, att alla byggnader ska vara exakt likformiga och neka bygglov på grund av konstruerade anledningar och svepskäl typ hängrännors utseende eller bredden på fönsterkarmar, men i Danmark, Norge och Island samt resten av Norden, är man inte lika småskuren och småaktig.

galleri-ravnsborg-2Ravnsborg invändigt – redan ett ”tempel” åt Odin och Asarna i sig… dessutom en levande bostad, utställningslokal och konstgalleri

Jim Lyngvilds vikingeborg . Sted: Haagerrupvej 33, Faaborg. Dato: 12/08/13 Journalist: Lisbeth Kristine Cedray Foto: Alex Tran

Här står SÄRIMNER sadlad i Centrum – Sån ER det !!

Inte på tio år ens har ”fornsederiet” i Sverige, eller andra svaga, handlingsförlamade och fullkomligt kraftlösa, mer eller mindre oseriösa försök till ”samfund” – eller skall vi kalla dem ”dåliga ursäkter” (?) kunnat skapa något liknande. Det har också blivit känt, att det finns enstaka personer i Göteborg, Åmål och på andra ställen, som går omkring och kallar sig ”hedningar” samtidigt som de förstör tanken på ett Gudahov för alla oss andra som verkligen vill ha ett. Jag har redan förut uppmärksammat de här personernas mycket destruktiva ideologi, och hur deras totalitära uppfattning bara orsakar skada. Mer i den saken kommer skrivas här inom kort – var så säker !

I Danmark, däremot, lovordar man privata initiativ, och hela det juridiska systemet är också annorlunda. Det vet jag själv inte minst, eftersom jag faktiskt publicerat ritningar till ett DIY GUDAHOV (gör-det-själv alltså !) – en helt bygglovsfri byggnad, som kan uppföras var som helst – eftersom den har en golvyta på 10 kvadratmeter – efter att en kristen Länsarkitekt, som kort efteråt avsattes – nekat oss sanna Asatroende att uppföra den nära Blot Svens Gravhög på gränsen mellan Uppland och Västmanland – vi ville hylla den siste (?) Hedniske Kungen av Sverige, nämligen, men det fick vi inte – Länsarkitekten tyckte, att vi skulle ”störa landskapsbilden” – en motivering eller juridisk formulering som inte använts sedan NRL, Naturresurslagens tid (avskaffad för mer än tjugo år sen) och för övrigt har gravhögen idag fått sällskap av en större motorvägsutbyggnad, en enorm plåtverkstad samt en maskinhall på mer än 140 kvadratmeter – allt detta störde nämligen inte alls ”landskapsbilden” enligt Länsarkitektens sätt att se, men avsatt blev han, som sagt. Så kan det gå här i världen. För övrigt är ”jordbrukets ekonomibyggnader” som det så vackert heter (dvs maskinhallar, plåtverkstäder, kvarnar och annat) helt bygglovsfria i Sverige, än idag. Och om ni – kära läsare – då bygger ett tempel åt Gerd, jordgudinnan – och låter en liten, liten hacka och en liten liten skära, samt kanske en trädgårdsspade ligga framme på Stallen (inte altaret – Gudahov har inga altare) – ja – då har ni ju också byggt ”en ekonomibyggnad för jordbruket” eller hur….

Vi Asatroende går handlingens väg. Vi utvecklar, resonerar och argumenterar – och kan se flera sidor av samma problem, som synes.

12507167_1670974206475603_2650563853280206297_n

Det är mer – mycket mer – än vad de flesta new ageare, fornsedare, Monoteister, terrorister och dylikt patrask vanligen brukar åstadkomma.

Och – Länge Leve Lyngvild – Länge Leve Danmark.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s