Hedniska Tankars spridning över Världen – 2015

Nu över till något helt annat – eller ”now, for something quite different som en grupp engelska TV-komiker en gång sa. Denna blogg är nu inne på sitt femte år – i sin nuvarande tappning, på den här sajten – har den funnits i nästan två – och fram emot nyår, satte jag mig ned för att se hur snabbt och hur mycket mina Hedniska Tankar spritt sig över Världen. Svaret fanns i denna kartbild:

world

De Hedniska Tankarna har nu spritt sig över snart sagt varje kontinent, och varje hörn av Världen. Flest läsare – 30 761 stycken besökare från olika IP-adresser – finns förstås i Sverige, eftersom bloggen råkar vara härifrån och är skriven på Svenska. I länder som Nordkorea och Iran, däremot, finns naturligtvis inget utrymme för Hedniska Tankar överhuvudtaget, och inte heller Afrika – som numera skall vara den mest kristna kontinenten av alla, har jag hört – har så mycket att erbjuda ifråga om besök.

Inte för jag klandrar befolkningen i något land eller något avlägset hörn av Världen, tvärtom. Det här med Internet är ändå som det är, och de flesta någorlunda vettiga människor på denna planet har förmodligen åtskilligt bättre saker för sig än att ta del av vad just jag skriver, hursomhelst. I många delar av Världen kämpar man dessutom för sin dagliga överlevnad, utkämpar blodiga inbördeskrig eller väpnade konflikter av annat och ännu värre slag, och då har man inte tid med några åsikter eller privata yttranden överhuvudtaget, eftersom det i det stora hela är en ren lyx, som få personer på vårt Jordklot alls kan unna sig. Slutligen finns det åter tusen och tusen samt miljoner bloggar att läsa, och varför skulle då över hundra eller 140-150 personer varje dag läsa vad som skrivs just här – för så många läsare har jag faktiskt.

Förhoppningsvis finns då ändå ett ganska stort antal personer som finner ”Hedniska Tankar” läsvärda eller någorlunda intressanta, på något sätt; och tittar man på antalet besökare från de femton mest frekventa länderna, fördelar sig antalet såhär:

countries

Kanhända har tabellen ett starkt samband med mitt intresse för Asatro och Hedendom (som inte ska sammanblandas med ”fornsederi” och andra avarter) – eller – kanhända inte. De nordiska länderna – inklusive Åland – kommer alla på ”topp 15” listan, precis som väntat. USA är land nummer 2 – med 1993 olika besökare – vilket kanske inte är så förvånande trots allt, med tanke på den starka ställningen för Internet-uppkopplade hushåll och Asatroende ”over there”. Också Tyskland, Storbritannien och Frankrike – länder där den Nordiska kulturen haft visst inflytande – hamnar högt upp på topp 15 listan – liksom – underligt nog ”Europeiska Unionen” vars svurne motståndare jag förstås är. Kanske rent av centralbyråkraterna i Bryssel, samt alla ”Brysselslickare” i det här landet eller någon annanstans börjar bli rädda för mig, eller vad tror ni ? (Det finns många som tror att det smakar gott att ”slicka Bryssel” – men med tiden har vi alla fått lära oss, vad det verkligen smakar…)

Också i Kanada och Spanien har jag läsare, ser jag – även om jag tror att jag mycket sällan nämnt någonting, som har den minsta anknytning till just dessa länder, och därför kan vara av någotslags intresse för människor där.

Dock vill jag – som en enkel Hedning i mängden – tacka er alla för er respons, vem ni än är, eller råkar vara.

Jag slutar inlägget med lite skön musik från ett fjärran årtionde, och en text, som påstås komma från den kristna bibeln, fast den egentligen lär gå tillbaka på citat från ”Thhe wisdom of Ptah-Ho-Tep” och liknande böcker, sådär 2500 år före kristus, och innan det fanns några Biblar alls…

To everything, turn, turn, turn.
There is a season, turn, turn, turn.
And a time to every purpose under heaven.
A time to be born, a time to die.
A time to plant, a time to reap.
A time to kill, a time to heal.
A time to laugh, a time to weep.

To everything, turn, turn, turn.
There is a season, turn, turn, turn.
And a time to every purpose under heaven.
A time to build up, a time to break down.
A time to dance, a time to mourn.
A time to cast away stones.
A time to gather stones together.

To everything, turn, turn, turn.
There is a season, turn, turn, turn.
And a time to every purpose under heaven.
A time of love, a time of hate.
A time of war, a time of peace.
A time you may embrace.
A time to refrain from embracing.

To everything, turn, turn, turn.
There is a season, turn, turn, turn.
And a time to every purpose under heaven.
A time to gain, a time to lose.
A time to rend, a time to sew.
A time for love, a time for hate.
A time for peace, I swear it’s not too late.

2 thoughts on “Hedniska Tankars spridning över Världen – 2015

 1. Hej
  Jag läser allt du skriver inne flera gånger i veckan oftast varje dag när ditt bloggande inte räcker till då kollar jag i det gamla du skriver
  Varför?
  Intresserad av asatro
  Tack för allt du ger ut

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s