Protestantisk kristendom är inte bara Totalitär… Den är också starkt Anti-semitisk…

Kommer ni ihåg mitt inlägg om den stackars Taxichauffören Albert Voss nere i Tyskland, som blev straffad och dömd enligt aldrig avskaffade lagar från Hitlertiden, enbart för att han vågat kritisera den Katolska och de Protestantiska kyrkorna i Tyskland, via små dekaler i bakrutan till sin taxibil ? Om inte, så läs inlägget en gång till. Straffet löd på tusentals kronor i böter, körförbud och ett grundligt förstört taxiföretag. Levebröd och utkomst togs ifrån honom, pga lagar som man borde ha avskaffat för länge, länge sen…

En av de domskäl som framfördes emot Albert Voss var att han sagt att Martin Luther, Protestantismens upphovsman, var en hätsk antisemit. Alla Protestantiska kyrkor – också den svenska, med sin före detta Stasi-informatör Antje Jackén – numera Ärkebiskop – har ett mycket svart arv som de går omkring och bär på. Alldeles innan Bryssel-attentaten kommenterade Eskil Franck, annars doktor i Teologi och dessutom intendent vid det ofta kritiserade ”Forum för Levande Historia” i Stockholm (en av dess andra intendenter förklarade som bekant förra året att ”svenskar har ingen kultur” )  hela det Luther-jubileum som Antje Jackélen vill införa nästa år.

Luther var antisemit, och de som hyllar honom måste vara medvetna om detta, säger Eskil Franck. Jag citerar, från Dagens Nyheter den 22 Mars i år:

Vi förfasar oss över det oförsonliga hat och besinningslösa våld som IS utövar mot alla dem de betecknar som otrogna muslimer och andra religiöst oliktänkande. Det sker i islams namn. De flesta andra muslimer menar att det är en förvriden tolkning av deras religion och tar avstånd från detta konkreta tolkningsalternativ. En följdfråga är vilka tankar och handlingar en religiös tradition kan rymma och fortfarande hållas för en legitim uttolkning, och när dessa tankar och handlingar spränger gränserna för det acceptabla. — — För vår del handlar det om den lutherska tolkningstraditionen med i dag sex miljoner medlemmar i Svenska kyrkan.

Luther uppmanade till folkmord, dråp, mordbrand och annat mera, intygar Eskil Franck – med citat ur Luthers egna skrifter. Förlorar inte då hela den påstådda ”kärlek” de Protestantiska kyrkorna säger sig predika ganska mycket av sin trovärdighet, ställt emot det här ? frågar han. Och han fortsätter:

Den avgörande frågan blir om och i så fall hur den gud som religionerna på olika exklusiva och exkluderande sätt säger sig representera kan stå bakom en brutal kamp mot religiösa motståndare och andra oliktänkande.

Jag har sagt det förut, och jag säger det igen. Just i Monoteismen, just i själva kristendomens förkunnelse, just i dess föreställning om en enda ”allsmäktig” gud – det är där det onda sitter. Protestantism eller Katolicism kvittar egentligen likaKristendom är en totalitär ideologi – och den måste bekämpas – med alla till buds stående medel !

images-6

One thought on “Protestantisk kristendom är inte bara Totalitär… Den är också starkt Anti-semitisk…

 1. Fram till 1200 talet kunde kristna och judar leva i någorlunda fred med varandra. Det förekom att kristna hetsade mot judar som vid exempelvis första korståget men myndigheterna försökte bromsa detta. Ena stunden var judarna dumma för att de inte erkände Kristus och ibland så var de lite okej för man hade ju ett gemensamt förflutet då det gällde religion. Judar har aldrig setts som rena hedningar. Judarna kastades ut från England redan på 1200-talet men de hittade alltid fristäder att ty sig till.
  Digerdöden var ett hårt slag mot judarna.

  Judarna blev dock mindre väl sedan i Europa och i Spanien fördrevs de 1492.
  När Luther kapade banden med Rom minskade också den lilla samhörighet som fanns med judarna. Luther hade en naiv tro att om judarna bara förstod evangeliet så skulle de komma och bli kristna. Besvikelsen att judarna inte ägnade nya testamentet något intresse gjorde att Luther blev väldigt antisemitisk.

  Kanske och det är min teori är att judar påminner mer om sydeuropéer än nordeuropéer och det kan ha spelat in. I norr hade man mindre kontakt med judar än i söder.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s