Mera om Ostara eller Eostre

Påskens hedniska ursprung är väl känt sedan länge, och har uppmärksammats av en del skribenter på nätet igår. Under gårdagen hade även Jordgudinnan Gerd namnsdag, vilket åtminstone en av mina vänner i den svenska, Asatrogna bloggosfären noterade.

IMG_1896.retuschGerd som jag skildrade henne 2013

Allehanda hyllningar till Gerd och Ostara har influtit från alla möjliga håll, och överallt bedyrar hedningar i Europa och Världen att de vänder sig bort från kristus och kristendomen, och åter till den gröna jorden. Monoteism och liknande villoläror kommer nog en dag att försvinna från vår planet, och till dess kan vi bara vänta och hoppas. Eller, för att citera en annan skribent:

As we throw off the heavy cloaks of winter literally and figuratively, we also lighten our burdens in Spring. Dance, sing, express joy; those are attributes of Spring’s gift. Plant, sow and later reap the harvest of what you initiate. Learn about plant medicine especially the flowers that abound.

Surround yourself in light colors. Extract the essences of the flowers in oils, tinctures, ointments and fragrances. Focus on transformation throwing off beliefs that no longer serve you and embracing what new is being offered. Honor births in the animal kingdom and new human births.  Rejoice in the return of Light.  Be renewed.  Go into the dawn of the first day of Spring and release bright petals of flowers to remember me in rituals of gratitude.”

As the Equinox energies unfold, spend a few moments in nature and drink in her beauty. Turn to the East and invite Ostara to be your inner guide for the day. Choose rebirth.

Skulle man fråga svenska barn av idag vem som är påskens viktigaste gestalt och huvudfigur, skulle de nog allesammans spontant svara ”Påskharen !” istället för jesus, eller för den delen Gerd. Denna hare har också sina tillbedjare, här och var.

4da7a5a1e34215d3edb294c25ddbe60838adfdca56f48fcc54dbb8186d37508a_1Hare bra !

För alla de som nu betvivlat Eostre, eller Ostaras mytologiska existens, skriver en för mig okänd engelsman idag en lång krönika på nätet. Redan det faktum att Påsk fortfarande kallas Easter på engelska och Ostern på Tyska borde understryka hur viktig hon måste ha varit, skriver han. Inte bara den engelske munken Beda Venerabilis sparsamma uppgifter kan åberopas som tecken på hennes verkliga identitet, för firandet av våren eller Eostra var uppenbarligen något mycket större.

Then as now, Eostur was an event. Even if Eostur was named for Eostre the Goddess, we have to approach it as a calendrical occasion worthy of study in its own right and not simply as a reminder that we once honoured pagan deities in this country. Furthermore, Eostur was evidently an event of such importance that following Christianization, the English people considered Eostur to be an ongoing (if altered) event, rather than an event that had been abolished and replaced with a new one.

Eostra var alltså en händelse, ett firande, en festival – och vilken tidpunkt kunde väl vara bättre vald än just vårdagjämningen – av skäl som torde vara uppenbara (se gårdagens inlägg). Vårdagjämningen var lätt att bestämma astronomiskt, den inföll på samma dag år efter år, och även om våren förstås kunde vara tidig eller sen vad väderleken angick, så kunde man i alla fall såhär års glädja sig åt att en ny vår och en ny vegetationsperiod var i antågande.

2 thoughts on “Mera om Ostara eller Eostre

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s