Dagens Hedniska Tanke: Det där med ”Förlåtelseläran”

Idag såg jag ett intressant uttalande på en kristen blogg jag brukar läsa. (Ja – kära läsare – jag vet – fastän Hedning och Asatroende läser jag ibland kristna bloggar, det skadar nämligen inte att ha kunskap om vad motståndaren ämnar företa sig). Såhär stod det, med stora bokstäver:

”Den som förlåter av kärlek, går med på att dela konsekvenserna av den handling som begåtts…”

Detta låter nästan misstänkt Hedniskt, anser jag. Detta är i varje fall något helt annat än bibelns utsaga om att man ständigt ska vända andra kinden till (och därmed få en smäll till !) eller förlåta sjuttio gånger sju – vilket inom parantes en gång i tiden gav upphov till en filmtitel, den svenske regissören Vilgot Sjöman gjorde en film med titeln ”491” vari man såg Lena Nyman knulla med en hund, bland annat – och filmen ställde som helhet den i sammanhanget relevanta frågan, om man kan eller ska förlåta vad som helst...

I och för sig tycker jag inte det är något fel alls med förlåtelse i vardagslivet, eller förlåtelse av småsaker. Någon gång förlåter jag även stora saker – eller saker som folk vanligen betraktar som allvarligare. Otrohet inom ett förhållande, till exempel – det kan jag faktiskt förlåta – när det gäller vissa kvinnor, om inte annat därför att jag älskar dem. Jag antar att åtminstone några bland den kvinnliga delen av mänskligheten ser situationen på samma sätt – det finns kvinnor som förlåter sina äkta män, makar eller ”typ motsvarande” bra mycket, och detsamma gäller förmodligen också en hel del föräldrar i förhållande till sina barn, eller barn i förhållande till sina föräldrar.

98839d442c6d9850d94f47f6e49b1839

Endast Frigg, gudamodern, hon som spinner molnen på himlen och som är tiotusentals år äldre och hundratusenfalt mäktigare än någonsin de kristnas Aviga Maria kan verkligen förlåta allt, eller nästan allt, men vi vanliga dödliga klarar det nog inte, av den mycket enkla orsaken att vi inte är några gudar eller helgon. Men också Frigg har sina gränser. Mordet på Balder, till exempel, kommer hon aldrig någonsin förlåta, och heller inte glömma – och detsamma gäller om ”Friggs andra sorg” som inträffar vid Ragnarök.

Och för övrigt – gör vi inte oss själva och alla människor omkring oss en stor otjänst, ifall vi godvilligt bara förlåter, förlåter och förlåter allt, i det oändliga ?

Min gamle bataljonchef sade en gång till mig såhär, angående otroheten och kvinnorna:

”En gång är ingen gång, och två gånger är också ingen gång – Men tre gånger, då ringer djävlar i mig en gong-gong !”

Han var en klok man och syftade närmast på sin egen hustru, tror jag mig veta – men än har han inte tagit ut någon skilsmässa, för den tredje gången har inte inträffat. Lycklig är den karl, som kan leva så !

COLLECTIE_TROPENMUSEUM_Gong_hangend_in_een_standaard_onderdeel_van_gamelan_Semar_Pagulingan_TMnr_1340-13”Three strikes and you are out” går kanske att tillämpa som princip, även i vardagslag.. ?

Det går inte att förlåta vad som helst, och förmodligen skall vi inte göra det heller. Antag att du som förälder skulle överse med precis allt, och lät dina barn springa omkring vind för våg, precis som de ville ? Vad skulle då hända till slut, tror du ? Jag kan minnas ett blot för något år sedan, då jag dessvärre hade med ”fornsedare” och slika element att göra. Vi skulle åka hem med 47:ans buss, och den person som skulle föreställa ”Gode” – utan att ha något egentligt ”Godord” eller Godkännande (nej, det stavas inte med ett extra e – ni måste lära er att tala svenska !) var synbarligen påverkad (som det brukar stå i polisrapporterna) liksom hans hustru. Och deras barn sprang verkligen omkring hursomhelst, skrikande och vrålande, upp och ned för hela bussen.

9532-buss-47Inte heller här ska du förlåta din nästa precis allt…

I höjd med den optiska telegrafen vid det Tekniska Muséet i vår huvudstad, stannade busschauffören tvärt, och vägrade blankt köra en enda meter längre. Själv hade jag inte ingripit, eftersom jag ansåg att det faktiskt inte är mitt jobb att ingripa emot någons fullkomligt odrägliga, drägglande ungar. Endast med svårighet agerade ”goden” (säg snarare ”fulen”) och till sist kunde vi fortsätta färden. Vad vill jag ha sagt med det här ? – En hel del, antar jag.

För det första: Inlåt er inte med ”fornsedare”, falska vänner eller dåliga människor överhuvudtaget. För det andra: Småbarn, barnsligheter och religiösa ceremonier (oavsett vilken religion det är fråga om) har inte med varann att göra.

Jag har redan skrivit minst fyra inlägg, tror jag – om hur man skall uppföra sig i ett Gudahov, eller under ett blot och en ceremoni – För om du var i en kristen kyrka – inte skulle du väl låta dina egna barn springa fritt omkring och snora, snörvla eller skrika – smeta snor på altare och krucifix, sparka omkull kistan vid någons begravning eller störa någons bröllop ??

Nej, där ser du !

Och nu förstår ni också, kära läsare – varför jag inte medverkar vid ”fornsediska” Blot eller annat sådant längre. Jag sänker mig inte till den nivån, helt enkelt, och jag förlåter inte sådana människor heller – mitt tålamod med dem är definitivt slut efter ett ganska stort antal år, men jag tror däremot på det här som kallas tålamod och mänsklig värdighet i och för sig. En annan Asatroende har uttryckt det som följer:

fafcb7cf58205a6c5bee39a7ad38066c Vissa saker kan förbättras, andra inte. Antalet skitstövlar i universum är tyvärr oändligt, så ingen av oss kan tyvärr hugga ned dem allihop, även om vi faktiskt borde..

Det finns en gudinna inom Asatron, som kan lära oss följderna av det här med överdriven förlåtelse. Det är Sigyn, Lokes undanskuffade och tillbakaträngda hustru. Freja kan lära oss om den vanliga, vardagliga förlåtelsen – den som hon visar Loke i Lokasenna, när han kallar henne vid de fulaste namn. Freja svarar inte ens på tilltal, den gången, förmodligen därför att det Loke säger ligger ganska nära sanningen, eller i varje fall framstår som sannolikt – annars vore det ju ingen förolämpning… Freja låter sin far Njord svara för sig istället, och vad Njord säger om Loke, är däremot ordagrann sanning, vilket förtjänar att ihågkommas…

tumblr_npa6zucwvD1so4c7go1_1280

 Men jämför detta med Sigyn – Hon får inte ens vara med vid gudarnas gille, den gången, utan får snällt vara hemma och sitta vid spisen, tills Loke behagar komma hem. Han har vid det här laget bedragit henne tusen och en gånger, till och med med Svadlifare, Asagrådsbyggmästaren Mundlifares häst, då Loke fött den monstruösa Sleipnir som resultatet av en hård hästkuk i röven, rätt och slätt. Ändå finner sig Sigyn lydigt och snällt i alltihop – och vart det till slut leder henne, vet vi…

 

_0173, 2008-02-15, 14:37 , 8C, 3638x4391 (1776+1768), 100%, 412E BetterLig, 1/60 s, R53.4, G41.3, B53.5

Sigyns hårda lott – så får hon sitta tills Ragnarök !

Sigyn är den perfekta offerhustrun, eller själva symbolen för alla de människor som borde lämna sina förhållanden bakom sig, men som ständigt säger saker som ”Nej men vi kan väl hålla ihop för barnens skull”  ”Hon är ju ganska trevlig på söndagarna!”, ”Han slutar nog knarka så småningom !” eller rent av ”Det är mitt eget fel att jag fick stryk – jag värmde ju inte maten !”  för när Loke är full, och kommer sent hem, är han som vi alla vet inte god att tas med… Så var det inte tänkt att vara från början, och visst är Sigyns kärlek god och ädel, men den leder henne också ned till Hel, och det värsta och allra understa helvetet… ”Detta är kärlekshatet, och det är av underjorden!” skrev en gång August Strindberg, i en liknande situation…

loki_and_sigyn_ii_by_noodlesayyeah-d5b9y3dTill att börja med verkade Sigyns liv nog så trevligt, men slösade hon sin kärlek på ovärdiga ?

Skades roll i Sigyns historia känner väl också de flesta av er till. Det är Skade som förvandlar Lokes söner Nare och Vale till vargar, och låter dem sönderslita varandra. Så binds Loke fast vid klipphällen med sönernas tarmar, och Skade hänger en giftorm över hans ansikte. Detta gör hon såklart som en hämnd för sin far, Tjatse, men kanske också av andra orsaker. Sigyn drabbas också mer än andra av Skades hämnd, och man kan fråga varför hon är så grym emot just Sigyn, som egentligen inget ont har gjort, utom att vara naiv och troskyldig.

Svaret är, att Skade anser att Sigyn ger de andra Asynjorna och Gudinnorna dåligt rykte. Hon uppför sig inte som en kvinna skall, enligt Skades mening, eftersom hon låter Loke trampa på henne, om och om igen. Skade – som är självständigheten personifierad – och ju skilde sig från Njord på grund av vad som egentligen kanske var en småsak – är allt som Sigyn inte är. Hon är Sigyns raka motsats, vinterstormen istället för tövädret. Men – allt det där har jag redan skrivit, sagt och förklarat i andra inlägg här.

För att summera så är förlåtelse nog bra, men det är inte en egenskap som ska överdrivas. Vissa saker bör man inte, kan man inte och skall man nog inte förlåta. Sådan är den bistra sanningen – rolig är denna sanning kanske inte – men nödvändig ändå !

 

6 thoughts on “Dagens Hedniska Tanke: Det där med ”Förlåtelseläran”

 1. Sigyns ursprung är okänt men troligen är hon ursprungligen jättinna. Gudarna hade inte straffat hennes barn hon har med Loke om de varit av asar eller vaners släkte. Sigyn, hon är gift med Loke och har fått två söner med honom. När Loke fängslas sitter Sigyn och ser till att etterdropparna från giftormen inte droppar på honom. Sigyn är en god representant för alla dessa kvinnor som slängt bort sina liv på män som behandlar dem dåligt eller inte är dem värdiga. Den som offrar sig för andra, utan att få vare sig tack eller beröm kan känna igen sig och finna inspiration hos Sigyn. Sigyn är med i två dikter i eddan och det är Völuspá och Lokasenna.

  Texten ovan kommer från Våra gudamakter, en förteckning över asarnas, vanernas och alvernas gudamakter.

  Sigyn har väl inget val? Vad är hon utan maken? Hennes status kommer nog av att hon varit ihop med Odens blodsbroder. Vi får väl hoppas att hon överlever ragnarök.
  För många år sedan visades en dokumentär om Jehovas vittnen. En avhoppare berättade att en äldre manlig medlem förgripit sig på honom när avhopparen var yngre. En dag sa den äldre mannen till den han svikit och utnyttjat; Du måste förlåta mig!

  Den yngre kände sig pressad att göra så och mådde ännu sämre.

  Förlåtelse är nog bra, men förlåtelse för förlåtelsens egen skull vad vinner vi på det? Våra hedniska förfäder förlikades på tingen ibland, men det var nog ofta för att man ansåg sig vinna på att förlikas och att inte älta allt i all evighet. Förlåt om du vill, men anse inte det vara bättre än någonting annat.

  Gilla

  • Sigyn är helt klart en intressant gestalt – jag har haft ett par sömnlösa nätter på grund av henne – och det är som du säger – kanske befrias Sigyn vid Ragnarök, och om Freja faller då – det är heller inte helt klart – kanske hon så småningom rent av får Frejas plats i den nya skapelsen – men det vet vi inte… Instämmer i vad du sagt om Jehovas, och förlåtelsen – förövaren kräver ofta förlåtelse från offret, men kan offret alls ge någon sådan ?

   Gilla

 2. Jag vågar satsa allt som finns på att Freja överlever ragnarök. Finns ingenting som säger att hon inte ska vara med i tiden efter ragnarök. Alla hennes krigare lär nog kämpa till det yttersta för sin fru i den sista striden och Freja kan nog slåss hon med.

  Men Sigyn kanske inte offrar sig för Loke? Hon kanske bara vill undvika en massa jordskalv. Eller så är hon sur på att hennes son dödats och hjälper Loke mest därför. Hon har valt sida i en konflikt hon inte kan påverka, men det är det många som gjort.
  Hon spelar en roll i det stora dramat och det är ingen ide att spekulera över varför hon gör som hon gör. För hon gör som hon gör i alla fall.

  Gilla

  • Ja, exakt rör det sig om Lokasenna eller oegirsdrikkja strof 30 till 33. Freja talar visserligen till Loke i strof 31, men hennes svar är intetsägande, och kan mest sammanfattas som ”vakta din tunga!” – Vad Loke sedan säger till Njord efter han tagit Freja i försvar, är som synes mindre fint 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s