Om Freyjas Vrede – och Kalis

Om nu Kali, eller den stora gudinnan Bhovani, hon som krossar alla illusioner enligt hinduernas säkra vittnesbörd (se föregående inlägg), kan bli arg ibland, är det heller inte lätt med Frejas vrede. Vi kan alla påminna oss passagen i Thrymskvida, antar jag, där Tor – som symboliserar den manliga styrkan och Loke – som symboliserar den manliga listen – kommer till Freja, men råkar förolämpa henne med en av Lokes sedvanliga tölpaktiga plumpheter och skamliga förslag, och vad som sedan händer. Freja – som likt Kali är en krigets och stridens gudinna lika mycket som kärleken – blir så arg att Brisinga-men, Frejas solsmycke, brister i stycken därför att hennes bröst häver sig, och hon kastar handgripligen och kroppsligen ut Tor och Loke ur Sessrumirs salar, bannlyser dem därifrån och ber dem att aldrig mer komma inför hennes vackra ansikte igen. Så kan det gå när en gudinna eller en hednisk kvinna bli arg – på tillbörliga grunder och av giltiga anledningar och skäl.

Också Hjalti Skeggjason, en avsigkommen skald och misslyckad missionär på 900- och 1000-talen, fick uppleva Frejas vrede när han uppförde en gravt olämplig dikt från Lagberget, men han fick bara lindriga böter, eftersom det redan under Hednisk tid i Norden fanns en mycket hög respekt för yttrandefriheten, och det isländska och Nordiska folken redan då värderade yttrandefriheten högst av allt. Hjalti fick säga vad han ville, men han dog många år senare i främmande land helt utan fränder, och under oklara omständigheter. Freyja works in mysterious ways, heter det nuförtiden, och för övrigt är också att säga, att Hjalti aldrig hade den minsta tur med några kvinnor, efter att han förolämpat den stora gudinnan. Kali och Freyja har onekligen krafter nog att skydda sig själva, det har man ofta sett och observerat, och jag skulle aldrig råda någon att stöta sig med dem.

Även vår kära syster i Asatron – men inte i fornseden – för hon är en hederlig människa som aldrig haft med sådana att göra så vitt jag vet – Ulvdottir – som har sin egen hedniska blogg med foton och mycket välskrivet material, känner sig arg just nu – och hennes anledning därtill är minst lika god och riktig som någonsin Frejas.

Hon haver fått skamliga förslag å Facebook, säger hon, och bliver därav så vred att hon omedelbart stänger av vederbörande för sitt fula oskick, vilket tvivelsutan är rätt och rimligt. Men, det är inte det enda hon vredgas över.

1

Ingen kvinna skall behöva gömma sig” skriver hon, kanhända angående hur muslimerna och de kristna behandlar sina kvinnor. Men vi är Asatroende och Hedningar, och vi gör annorlunda. Därmed bör vi också städse vara gentlemen, och behandla varje hednisk och ärligen gift kvinna som vår egen syster. Mycket mer kan sägas om detta ämne, och jag tänker skriva ett inlägg angående Bibeln och Moseböckernas syn på kvinnan versus de Nordiska lagarna, och enkannerligen Gutalagen – en vacker dag !

En Nordisk kvinna klär sig som hon vill, säger som hon vill och skriver och skapar som hon vill – särskilt när hon är ärbart gift och i ett gott äktenskap, samt väntande sitt andra barn, vilket Ulvdotter förvisso är. Jag ber inte till några Gudar, för det gör vi Asatroende aldrig, men jag blotar till Frigg för Ulvdotters familj och för hennes andra barns födelse, och för den son och man hon redan har. Och sannerligen sannerligen säger jag eder – den som någonsin handlar illa emot mina minsta systrar eller bröder, ja han eller hon har handlat illa också emot Särimner, och får därmed skylla sig själv.

Så – jag säger: ”Krig mot Moskéerna, palatsen och katedralerna, men frid åt stugorna och folket !”

Rättvisa åt Hedningarna !

En bit av Särimner på varje middagsbord, ett långskepp i varje garage !

2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s