Om en Asatrogen blogg från Serbien

Häromdagen hittade jag en mycket bra blogg om Asatro från Serbien av alla platser – den är informativt skriven och håller sig till vedertagna och allmänt kända fakta om ämnet, och ägnar sig inte åt spekulationer och ”fornsederi”. Den har nu också kommit ut på sin okände utgivares hemspråk, och fyller säkert sin funktion, eftersom jag tror att det finns lite skrivet om Asatron i just Serbien, vilket förresten är föga förvånande, även om man förstås har sin egen slaviska hedendom där också.

kupala-6Visste ni att både Serber och Svenskar firar Midsommar ?

Det fanns en tid för inte så länge sedan – under 1990-talet och Balkankrigen – när svenskar och serber fick möta varandra i strid. Mina kamrater slogs också mot Serberna, och deras armé, som jag skrivit för er, och berättat om. Men själv har jag arbetat också tillsammans med serbiska officerare från samma armé, och ett mer demokratiskt Serbien. Och det förflutna – och dess många fasor – är nu för min del glömt. Var och en, som är intresserad av Asatro, och som har något att säga om ämnet, är ändå en okänd vän, långt borta – om kanske inte en bror, så i alla fall.  Kriget är slut, och freden har kommit. Låt oss hoppas, att det ännu i många år kan förhålla sig just så, och att vi får fortsätta ha fred i vårt Europa.

I Ukraina, däremot – råder ännu en annan politisk situation, på grund av Ryssland och ryska ledares handlande, men det kan vi ta en annan gång.

Den okände Serbiske utgivaren skriver om Vikingars humor, och förutom det om Asatron som en krigarreligion – för i Serbien, olikt i det av PK-hets dominerade Sverige, kan man faktiskt erkänna att det trots allt är så, oaktat tron också på sommarens och skördens makter – alltså Vanerna – som dock inte skall överbetonas. Tillvaron innehåller det goda, så väl som det mindre goda, och konflikter och disharmoni är en del av den. verkligt dåligt, däremot, kan endast brist på kommunikation och brist på ärlighet vara.

Ett annat aktuellt ämne – med tanke på hur diverse ”fornsedare” vill förvrida odens-gestalten här i Sverige – är detta med sejd, och vad det kan få för konsekvenser. Även här har den okände, serbiske utgivaren bidragit med en bra och förståndigt skriven text. Nutiden må ha skilt oss från de slaviska folken, men vårt arv och kulturerna kan göra så att vi förenas…

novo torta

Från ett Asatroget sommarbröllop, någonstans i Serbien…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s