Att företräda sin tro, och om Falska Godar och Gydjor…

I och med föregående inlägg (se gårdagen) har vi kommit in på något mycket viktigt – detta med att företräda sin tro. Vad jag skriver nu är en personlig blogg, och den görs dessutom i ett land som åtminstone på pappret eller enligt lagen förutsätts ha yttrandefrihet, även om det på vissa håll är väldigt dåligt beställt med den saken nuförtiden. Vi kan ju alla se hur stora dagstidningar som den ”Låtsasliberala” Dagens Nyheter behandlar de 37 % av Sveriges befolkning som faktiskt inte är kristen, till exempel; genom att hela tiden mycket konsekvent försöka ignorera den Nordiska kulturen och aldrig låta icke-kristna röster komma till tals i den allmänna debatten.

Men det var inte om detta jag skulle tala. Godord betyder godkännande, och det stavas så och bara så. Det gäller ju att behärska vårt svenska språk, om man skall ägna sig åt Asatro, och dessutom förstå kopplingen till de övriga Nordiska språken. Ifall man gör det, känner man också till det faktum att Godord på isländska stavas just Godord, och inte på annat sätt – och det är inte det enda som krävs

imagesinstruktion

Det finns mindre välbetänkta samfund i Sverige, som ger sig ut för att vara hedningar, men som i verkligheten bara sysslar med New Age, och har företrädare som egentligen är Kristna, och i vissa fall också funktionärer i den ”Svenska” Kyrkan. Detta är inte ärligt eller hederligt, och jag tror inte heller de som faktiskt är kristna i Sverige skulle kunna acceptera det, om de bara visste vad som pågår. Att blanda samman två helt olika och gravt motsatta livsåskådningar är inte till nytta till någon, och vad man än må tro på eller inte tro på, så ska man inte sköta sin syssla så, ifall man blivit utsedd till företrädare för något samfund alls, och alltså har ”godord”.

Tänk på de ”eklektiska hedningar och new ageare” som jag nämnde i det förra inlägget – alltså de som har mycket svårt att acceptera olika ursprungsfolks religioner och kultur, och som helt fräckt försöker ta över andra kulturer, vanställa dem och omforma dem efter sina egna politiska värderingar, helt utan hänsyn till de folkens tro.

Detta kallas ”cultural misappropriation” som sagt, och det är verkligen inte snyggt, trots ”You-tube Trua” och diverse klatschiga små introduktionsfilmer.

Hur skulle du uppleva det, om du går till en kristen Kyrka, och prästen där visar sig vara Hedning, Buddhist på Torsdagarna, eller Hindu mellan klockan 14-15 på Tisdagar ?

asatro-kvinna-2Vad man än gör här i livet, så kan man vara ÄRLIG – då representerar man en tro – och inte samtidigt flera…

Du kom ju för att möta en präst, och går du får att möta en Gode eller Gydja, ja då är det faktiskt ett grundläggande krav, att vederbörande helt tagit avstånd från kristendomen och inte är med i några kristna organisationer – eller SAMTIDIGT försöker företräda en helt annan religiös eller andlig organisation, med en helt annan tro. Gör prästen, goden, gydjan eller vem det nu vara så emot en församlings- eller samfundsmedlem, ja då vet ju denne eller denna till sist inte vad han ska tro om den religiöse funktionären, och kan heller inte ge honom något förtroende, eftersom det som sägs väl oftast är till för prästens, godens eller gydjans öron enbart, och inte för att föras vidare till helt andra samfund eller människor, som inte har med saken att göra ?

Asatron är den enda religion, som har folkvalda företrädare för ett år i taget – det är vad Godord innebär, och så har det alltid varit, ända sedan man höll ting årligen, som i gamla dagar. Hade svenska kyrkan också gjort på samma sätt, kunde de slippa en hel del korruption och missbruk – alltså allt sådant, som vi sett gång på gång den senaste månaden.

 

Asa-Logo_email

Lyckligtvis finns det nu en landsomfattande organisation för alla ärliga hedningar och Asatroende i Sverige, istället för allt meningslöst ”fornsederi” och andra billiga imitationsförsök, som ingenstans leder. De har det grundläggande kravet på sina företrädare, att de bara står upp för en tro, och inte försöker företräda flera religioner på en gång.

Det här tycker jag är mycket anständigare, riktigare och sannare – även för de kristna, som då vet vad de har att hålla sig till vad gäller oss, och så kan vi undvika alla oriktiga sammanblandningar. För tillfället har jag inget eget Godord, men jag har haft det – under många år.

Jag står bakom en tro – inte flera. Hur lite eller mycket du vill tro, är upp till dig som läser detta; och det är din ensak, men även jag har rätt att redogöra för min uppfattning…

12314065_766700603473307_1202995256780247878_n ”fornsederi” , ”laj” och sådant är meningslöst..

Ska vi någonsin nå en värdig Asatro, gäller det att bekämpa allt sådant…

5 thoughts on “Att företräda sin tro, och om Falska Godar och Gydjor…

 1. Vill du verkligen skada forn sed så ska du strunta i att skriva om dem. De gör inte mycket väsen av sig, de uppmärksammas inte i media och den ende som skriver om dem är ju herr Hedning.
  De verkar inte ha så bra koll på sin hemsida heller.

  Gilla

 2. Nja det är nog bra att Herr Hedning och andra skriver om dem, om inte annat för att informera nybörjare och/eller sökare om dessa fornsedare så de vet vad de står för och lär sig skillnaden mellan fornsederi och seriös nordisk hedendom.
  Sedan tror jag inte man kan tiga ihjäl problem, debattera och diskusketera leder oftast till det bättre. Sen kanske, även om det ser mörkt ut kanske faktiskt nån fornsedare tar till sig av kritiken.

  Gilla

  • Det är som du säger. Jag vill informera och upplysa omvärlden om vad som pågår. Inte heller ”Svenska” Kyrkan är ju betjänta av personer, som endera dagen ger sig ut för att vara kristna, och nästa dag är något helt annat. Att göra så är oärligt, och jag tror inte att Asarna, Vanerna eller ens Vite Krist skulle uppskatta det. också Jehova vore nog mycket mycket förbannad, när hans tjänare uppför sig så..

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s