Mera om Godar, Gydjor och deras roller

Från den spanska Asatrogna bloggen ”David Wolfheart” hämtar jag några tankar om Godens och Gydjans roll. Jag har redan – i ett tidigare inlägg – tagit upp detta med att vara trogen sina Gudar, och makterna, och inte försöka representera flera religioner samtidigt – vilket vore oerhört falskt. Är man Gode eller Gydja i ett Asatroget samfund, ja då är det ett grundläggande krav att man inte är med i ”Svenska” Kyrkan, till exempel; och som jag sagt tror jag inte heller att denna kyrkas företrädare skulle acceptera något sådant.

iceland-viking-temple-2

Den spanske skribenten hävdar att Godarna först och främst har två uppgifter. Först och främst, att bevara Asatrons arv och lära ut kunskapen om Asatro, men också att anpassa den till dagens Värld, eftersom vi lämnat det gamla ättesamhället och dess värden bakom oss för länge sedan, och istället fått ett modernt rättssamhälle. Jag håller med, men det är långt ifrån den enda uppgiften en Gode eller Gydja har.

Vill vi ha en fungerande religion, är det för det första samfundsarbete på lokal nivå en Gode eller Gydja skall ägna sig åt – att ”hålla bloten uppe” helt enkelt, som Sturlassons Edda säger om Freja – och det betyder minst månatliga möten eller aktiviteter. För det andra skall Goden och Gydjan också tillhandahålla årstidsbundna eller livstidsbundna ceremonier – Jul, Vanadisblot och Midsommar, till exempel – vad gäller de förra – eller Knäsättning, Bröllop och Jordfästning samt Begravning, vad gäller det senare slaget av ceremonier och riter.

Slutligen – och det är inte minst viktigt – måste Goden eller Gydjan också kunna ge andlig vägledning och stöd till sina samfundsmedlemmar, och finnas där för dem – både i svåra stunder eller i mer glädjefyllda – så snart de kallar. Detta kräver inte bara kunskaper i psykologi och människokännedom, och för det andra god och dokumenterad erfarenhet i att ha med folk att göra. För min del tror jag endast det Isländska Asatrufélagidh och några Amerikanska ”Kindreds” som de kallar sig – har Godar eller Gydjor som verkligen kan fylla alla dessa funktioner – och vad oss här i Sverige angår – nej – som jag många gånger sagt, det finns ett samfund jag inte skulle rekommendera någon att ha kontakt med – men de sanna, Asatrogna Godordens antal i Sverige och Norden växer ändå för nästan varje dag…

valknut_2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s