SVT spekulerar om Fimbulvintern

Ibland bjuder SVT, Statstelevisionen, på ganska intressanta program. Fakta och vetenskap är alltid en bättre grund att stå på än new age och fria fantasier av olika slag, särskilt när det gäller vår gemensamma forntid. Fimbulvintern, den stora Vintern som visar att Ragnarök är i antågande, var nämligen inte alls någon ”myt” utan byggde på högst påtagliga observationer ur verkligheten, har forskare kommit fram till. Bo Gräslund, professor emeritus i arkeologi vid Uppsala universitet, och andra forskare har studerat svavelinnehållet ur borrkärnor ur isen på Grönland, och nu bevisat att det faktiskt var två stora Vulkanutbrott – ett år 536 på Island, och ett ännu större utbrott på Södra Halvklotet – kanske i den indonesiska övärlden – år 540 som utlöste så mycket stoft och aska i atmosfären, att himlen förmörkades, och skördarna slog fel.

SVT spär på med påståendet att halva befolkningen kan ha dött i Sverige vid den här tiden, och även om det visar sig överdrivet, kan man konstatera en klar nedgång i den fasta bebyggelsen i bland annat Norrland. Teorin om att Fimbulvintern faktiskt var levande verklighet, har funnits i ett antal år – ända sedan 2007 har Bo Gräslund forskat i ämnet, men nu blir bevisen från Grönlands isar allt mer och mer övertygande.

frej-med-gris-och-hjorthorn

En del forskare har faktiskt hävdat, att Vanernas fruktbarhetskult från Bronsåldern skulle ha tonats ned avsevärt vid denna tid, och att tron på Asarna, med främst Oden och Tor, tilltog i betydelse och styrka efter klimatkatastrofen, då hela kulturen omorienterades till en expansiv, utåtriktad fas, och inte som tidigare enbart varit inåtriktad. Gamla himmelsgudar, som Ull – bronsålderns solgud – och Tyr – en himmelsgud också han – minskade i betydelse, medan vaksamhetens Heimdall ökade i betydelse istället.  Nerthus eller Gerd förlorade i betydelse, medan Frej, odlaren som återbefruktade fälten och plöjde för grödan, blev en central gestalt.

Slutresultatet blev en ny, starkare järnålderskultur, och vad hela processen visar – är att också långa vintrar och kalla, regniga somrar i själva verket stärkte den Nordiska delen av mänskligheten. Det kan vara något att komma ihåg, inför nästa vulkanutbrott på Island, vid Bardarbunga eller någon annanstans. Också i vår tid skulle stora eruptioner, liknande de som skedde år 536, nästan lamslå inte bara flygtrafiken utan hela samhället, och vad vi egentligen kan fråga oss; är om vår egen civilisation skulle klara nästa kris lika bra som våra förfäder…

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s