Ussare Kvantfysik ! (och akta dig för ”fornsederi” och sånt)

Ussare Kvantfysik ! frestas man att utbrista, angående den debatt om kvacksalveri, new age och rena bedrägerier som nu rasar i den svenska pressen. 3 Juli i år intervjuade finska YLE religionsvetaren James R Lewis vid Universitetet i Tromsö, som konstaterar att hedningar i Norden är mycket mindre benägna att tro på pseudovetenskaper, new age och liknande än de som kallar sig Asatroende i Amerika. Istället bejakar vi naaturvetenskaperna här, och det är en väsentlig skillnad. Kristendom och liknande upplever alla nordbor som något mycket negativt, säger han till YLE, och istället bejakar Nordborna det naturnära.

Men – inte alla gör det på ett medvetet, ärligt eller hederligt vis. En del har börjat tro på inbillad ”forn sed” och liknande avarter – saker som har mycket mer med New Age och Miljöpartiets ”fula svans” av allsköns extremister och svärmare att göra, än man annars skulle tro. Som jag många gånger påpekat har det aldrig någonsin funnits en autentisk tradition vid namn ”forn sed”, varesig i Nordeuropa eller någon annanstans före det begynnande 2000-talet, och den har ingenting gemensamt med Asatron alls, förutom en del ytliga drag. En väsentlig skillnad är de alltmer fåtaliga ”fornsedarnas” märkvärdigt positiva inställning till det här med droger, deras politiserande och deras inblandning av pseudovetenskaper och new age, som faller helt utanför ämnet och som känns helt onödigt för oss andra, liksom det här med drogerna. En annan klar nackdel är att man så lätt förväxlar ”fornsedarna” med någotslags ”lajvare” eller nazister, som de också många gånger påminner om…

images

Akta dig för ”dåligt sällskap” !

Det är kanske inte böckerna och källorna utan umgänget och sällskapet som övertygar, säger James R Lewis, och jag är benägen att hålla med. Hamnar man i dåligt sällskap är det kanske lätt att man dras in i något man inte vill vara med om – risken är kanske störst för ”sökare” i yngre åldrar, eller människor som av en eller annan anledning har svårt att stå emot, kanske på grund av sjukdom eller klen hälsa. Dagens Nyheter varnade nyligen för just en sådan grupp charlataner, som precis som ”fornsedarna” profiterar på osäkra människor, och binder dem till sig på ett sektliknande vis.

maxresdefault

När du istället kan välja dig ett äkta, och ett gott…

De två bedragarna Mikael Säflund och Titti Nordieng utgav i somras boken ”Med Kvantfysiska Glasögon” som inte alls handlar om Kvantfysik, lika lite som ”forn sed” ska sammanblandas med Asatro. Det har visat sig, att ingen av dem vet det ringaste om naturvetenskap eller den moderna fysikens landvinningar, särskilt inte på sub-atomär nivå.

– De verkar inte ha läst fysik, utan någon slags pop-lära som inte har något med fysik att göra, säger Bo Sundborg, professor vid avdelningen för kosmologi, astropartikelfysik och strängteori på Stockholms universitet. – Dagens Nyheter, 2016-08-21

Bland annat påstår bokens författare att sjukdomar som ebola eller cancer inte finns på riktigt, utan bara beror på ”negativ inställning” hos de sjuka, att man med hjälp av blotta vilja skulle kunna ”programmera om levande DNA”, samt påverka jordens magnetfält och att kunskaper i kvantfysik skulle hjälpa människor att hitta bättre kontrakt på hyreslägenheter, till exempel. Inget stöd redovisas för dessa vilda teorier, lika lite som ”fornsedarna” kan prestera ens det ringaste bevis för att deras omtolkning och vantolkning av Asatron någonsin existerat.

57d77896-9fd5-42f6-b2f2-f0ee34740d7d

En farlig och onödig bok, som du inte behöver läsa – inlåt dig inte med patrask !

Bullshit, eller rena floskler med andra ord – men inte ett enda ord av dessa påståenden har stöd av vetenskapen eller verkligheten – och naturvetenskapliga begrepp som ”nollpunktsfältet” har författarna beskrivit genom följande trams, svada och rena lögner:

”Kvantfysiken beskriver nollpunktsfältet som ett fält av oändlig potential. Det inrymmer allt som funnits och som kommer att finnas. Där finns informationen om våra resor, våra avlagda jeans, vår karriär, våra framtida tandborstar, våra vänskapsband, förlovningsringar – allt vi haft och det vi kommer att få samt en oändlig rad valbara varianter på dessa. Man kan likna det vid ett gränslöst informationshav som genomsyrar allt i universum inklusive människan.”

– Det gör mig riktigt upprörd. Det som är utmärkande för de vakuumfluktuationer de syftar på är att det inte finns någon information i dem, säger Bo Sundborg.

Enligt DN har minst tre personer oberoende och var för sig anmält boken till Konsumentverket, eftersom ingen av dess författare är utbildad i just Kvantfysik, och boken innehåller dessutom inte ett enda korrekt påstående om det ämnet. Falsk marknadsföring, med andra ord – och dessutom kvacksalveri, ifall någon svårt sjuk person verkligen tar till sig de fullkomligt verkningslösa ”hälsoråd” som presenteras i den. Vi har sett det förr, säger jag. Tänk på hur olika ”fornsediskt” anstuckna charlataner och bedragare blivit dömda för hur de påstått sig kunna bota cancer med hjälp av sur björksav, till exempel… Ett ämne, som jag skrivit om tidigare.

tumblr_ocgbgiF4MB1s996zco1_500

Nej, man kan inte bota huggsår eller cancer med babbel om ”morfiska fält” eller ”val av verklighet”..

Tidningen Metro har också skrivit mer om bluffen, samt  om bedragarnas bakgrund. Också tidningen ”Ny Tid” i Finland har avslöjat hela härvan av New Age-sludder, vilken politisk bakgrund de här personerna har och vilka förvridna ideal de i själva verket lever efter.

Sydsvenskan, slutligen, jämför med hur Miljöpartiets gruppledarre i Vingåker gått ut och bejakat det här tramset, samt trott på existensen av ”chemtrails” (alltså kondens-spår av vattenånga från konventionella trafikflygplan) och hur diverse obskyra och ljusskygga rörelser nu sprider detta flummet över vårt land. För egen del tänker jag under hösten göra en närmare granskning av ämnet, liksom det här med kopplingen mellan ”fornsederi” och droger…

 

1a9480fd8d-HSR_webb

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s