Storm i det Amerikanska vattenglaset… Ny kampanj emot AFA…

Borta i USA har en ny hat-kampanj på nätet blossat upp emot AFA, Asatru Follk Assembly, en Asatroende grupp i USA som är känd för att påminna ganska mycket om kristet konservativa grupper i ”Middle America”. Man måste nämligen komma ihåg, att Amerikansk Asatro är i väsentliga delar helt olik den som praktiseras på Island, eller här i Norden och Sverige, exempelvis. Jag själv har ignorerat det mesta av grälet, som började kring den 18 Augusti och som blivit alltmer hatiskt och infekterat sedan dess, för med dumt folk behöver man inte föra ordstrider, det framgår redan av Hávamál.

maxresdefault

Som jag nämnt i den här bloggen har AFA varit ute i blåsväder förr. Dess grundare Stephen A McNallen (född 1948) har blivit kritiserad för att han på 1970-talet – för över 45 år sen – vistats i Sydafrika som ”säkerhetsexpert” vilket dock inte säger någonting om hans nuvarande åsikter. AFA begränsar inte sitt medlemskap till vita amerikaner med Europeisk bakgrund, men är inte Universalister, utan menar att Asatro i första hand är till för de med Nordeuropeiskt ursprung. Detta gör dem knappast till ”rasister” i sig, trots allehanda påståenden om motsatsen från mycket underliga – och aggressiva – organisationer typ HUAR (Heathens United Against Racism) som på ett mycket stereotypt och ensidigt sätt beskyller AFA för just detta. Själv kan jag se till båda sidorna i debatten, och jag förhåller mig också ganska neutral.

tumblr_inline_mjto86jXaA1qz4rgp

Min egen syn är att vem som helst skulle kunna bli Asatroende om bara han eller hon nu verkligen ville bli det, och studerade tillräckligt hårt – utan kunskap om ämnet kommer man ingenstans -Men å andra sidan – Varför skulle någon – En Amerikan eller en icke-Europé ? alls vilja bli Asatroende ”in the first place” ? Vi är för det första ingen missionsreligion, och alla människor har sina egna rötter, sitt eget ursprung och en Hedendom som är anpassad för just dem. (Ja det finns Japansk hedendom som Shinto också, och ingen kallar Shintoisterna för rasister, när de hävdar att man faktiskt antingen måste befinna sig i Japan rent fysiskt, eller åtminstone ha någotslags koppling dit – etniskt eller via bostadsort – för att ens kunna praktisera Shinto). Självklart finns det också Afrikansk Hedendom, keltisk Hedendom och vad ni vill, och inte alla som är verksamma inom detta accepterar exempelvis vita personer heller…

18799_253556621440675_939061554_n

Bara för att vissa samfund eller vissa riktningar av Hedendomen håller sig för sig själva, och inte närsomhelst, hursomhelst accepterar vemsomhelst, behöver det inte alls betyda, att de ser ned på någon eller anser sig bättre än någon annan för det.

Men debatten gällde i och för sig inte den gamla frågan om Universalism kontra Exklusivism den här gången, utan ett uttalande på Facebook från en viss Matt Flavel, som nu har blivit Allsherjargothi (så stavar man det i USA!) eller Allsherjargode för AFA istället för Stephen McNallen. Titeln Allsherjargodhi (med korrekt stavning !) används nu som förr bara på Island, och man undrar varför Amerikanerna alls behöver lägga sig tilll med den, när de dessutom inte kan stava rätt.. Men alltnog, såhär skrev Matt Flavel..

Döm nu själva, om det verkligen finns någon ”rasism” i detta:

afapost

AFA tycker inte, att kön är en ”social konstruktion” utan anser att det är ett biologiskt faktum. Man står för en traditionell syn på hem och familj, som inte alls skiljer sig från det kristna USA:s, och som är ganska mycket ”Middle America” fast inte på långt när så radikal eller så långt åt höger som exempelvis en del Amerikanska frikyrkor (av vilka flera också angripit Sverige som nation) eller för den delen Donald Trump och hans väljare.

60

Såhär tycker ”Tokvänstern” – Men har ni hört det senaste om Kristdemokraterna i Sverige ? – De är mycket mer rasister än AFA i alla fall..

AFA har heller aldrig nekat någon medlemskap, bara för att den personen haft avvikande sexuell läggning eller utomeuropeisk härkomst, vilket också är viktigt att komma ihåg, även om en del amerikanska bloggare den senaste tiden påstått motsatsen, och anser sig veta bättre än AFA själva – man kan ju läsa de olika sidornas uttalanden, och jämföra… Och även om de skulle vara för ett begränsat medlemskap, så vad betyder det, egentligen ?

possible to love a thing

Jag kan inte gå med i Afrosvenskarnas Riksförbund, till exempel, eftersom jag inte är svart eller med andra ord neger. Och samma Riksförbund kräver att svarta kvinnor i Sverige ska ha 5-dubbel rösträtt, bara därför att svarta kvinnor i afrika påstås ha 5 barn i medeltal – vilket då enligt dem ska styra den svenska rösträtten.. Är då sagda förbund rasister eller inte ?

Vidare kan jag inte gå med i SAAB-ägarnas Riksförbund heller, eftersom jag inte har någon SAAB, utan kör en Volvo. Är då SAAB-ägarna rasister ?

Dessutom kan jag inte gå med i det Socialdemokratiska kvinnoförbundet, av den mycket enkla orsaken att jag inte är någon kvinna. Är då det förbundet rasister ?

Slutligen kan jag inte vara med i Liberalernas ungdomsförbund, av den orsaken att jag inte är någon ungdom längre. Är då detta ett exempel på rasism ??

I Sverige – som är en demokrati – har vi något som heter Organisationsfrihet eller ”Freedom to Organize”. Det innebär bland annat att man faktiskt har rätt att hitta på vilka regler man vill för ett samfund, en förening, ett politiskt parti osv. Vill man till exempel ha regler, som säger att man bara godkänner medlemmar, som heter ”Anders” i förnamn, eller har emaljögon, rött hår och träben – så kan man faktiskt ha det, kanske därför att man råkar vara en intresse-förening för just rödhåriga

headerI Sverige finns intresse-föreningar som bara accepterar rödhåriga som medlemmar, men ingen stämplar dessa föreningar som ”rasistiska” bara för det…

Såhär har det varit ända sedan Gustav III:s tid, eller ända sedan Svenska Kyrkans framfart började stoppas. Exempelvis har Frimurarna i Sverige aldrig godkänt kvinnor som medlemmar, men ingen vrålar, klagar eller skriker att Frimurarna skulle vara rasister eller elitister eller något för just det… Ok, själv kanske jag anser att AFAs åsikter inte stämmer överens med mina, men – och det är det viktiga ! – de har fortfarande rätt att ha en åsikt…

Storm-in-a-teacup-1280-1024

En storm i det Amerikanska Vattenglaset – men vad angår det oss i Norden och Europa ?

En av de många som vänt sig emot HUAR:s och andra hat-gruppers arguumentation är signaturen Heargweard, som själv är homosexuell (och sammanlevande med en svenskättad herre) men som inte alls känner sig förolämpad eller det minsta kränkt av just AFA:s familjepolitik, och jag tar mig nu friheten att citera hans utmärkt väl formulerade inlägg:

But why is it that Europeans are not allowed to have any interest in their own wellbeing while practising a European religion? And why is it an issue that an organisation take a traditional, scientifically accurate view regarding gender?

Truthfully, the answer is simple: the regressive left is incredibly intolerant of any who disagree with their current whims and has successfully trained many people to see the world in such a distorted way. — —

I don’t see people attacking other ethnic religions for limiting their exposure to unwanted elements. Shinto isn’t attacked. American Indian religions aren’t attacked. But this is the true hilarity: the AFA never said that they weren’t allowing non-Europeans to join. For that matter, they also never said that gay or transgendered people can’t join. Straight Europeans are, however, the primary target demographic one way or another. And haven’t we always talked about the need to grow the religion? People are generally opposed to proselytising, so that really only leaves breeding. Oh, how gauche! What were they thinking in [current year]?

IMG_0284L trump

Ibland vet man inte riktigt vad man ska tro – och det beror inte bara på allmän ”blondhet” eller huvudvärk…

Det stora – och fortfarande pågående – onödiga grälet slutar inte här. ”The Ring of Troth” – den andra stora Asatrogna organisationen i USA -angrep häromdagen AFA genom att skriva ett öppet brev, i vilket de hävdar att AFA – som driver sitt eget ”Military Program” (sådär 10% av AFA:s medlemmar har påståtts vara knutna till USA:s väpnade styrkor genom arbete eller på andra sätt) skulle ha brutit emot (UCMJ) article 134, and the Canadian Queens Regulations and Orders 103.60. – ett faktum som Heargweard och andra vänt sig emot – eftersom Ring of Troth för det första inte har till uppgift att bedöma detta, och för det andra knappast förbättrar chanserna för The Open Halls Project – en organisation som Ring of Troth tidigare sagt sig stödja, och som annars arbetar för större erkännande för de Asatroende inom just de Amerikanska stridskrafterna..

the+troth+logo

Vad amerikanska myndigheter ska tycka om Ring of Troths ”skällbrev” och anklagelser återstår också att se – jag tror inte att det hela förbättrar deras anseende, i alla fall… liksom hela detta politiska käbbel… Jag ger ordet till förnuftets röst borta i England, eller Heargweard igen:

I just don’t understand how someone can write such a plainly and factually incorrect statement about the AFA. They merely stated their positions, which are not falsifiable. Gender is not a social construct, after all. Feminine women and masculine men are the norm. Children are cherished things. Being of European descent cannot be incorrect. Loving your own people is not a crime. None of this is somehow wrong. Supporting these does not make you a bad person.

I am a gay man who is married to another man. I celebrate my English and German heritage, just as my husband celebrates his Swedish heritage. We plan on having kids, which have been otherwise delayed because of financial constraints. I support all of the AFA’s statements. I am not banned by them in the slightest. This does not make me or anyone else homophobic, transphobic, or racist magically. The Troth’s shrieks about military discipline simply do not apply, although it would not take much to level such allegations of racism against them due to their (often self-)hatred of Europeans.

The AFA and the Troth differ a lot. While I have had issues with the former in the past, I consider the latter to be rather unhinged much of the time. But neither is my concern, as I am a member of neither. I have no ties to any organisation. I mind my own business. I don’t force my values onto others.

Tänk – om också Amerikanerna kunde vara lika kloka...

tumblr_nt8jlqPkp81rms5soo1_500

6 thoughts on “Storm i det Amerikanska vattenglaset… Ny kampanj emot AFA…

 1. Det var en förståsigpåare som skrev en gång och det var ungefär så här: De flesta asatroende är inte rasister eller högerextremister, men det finns ingenting i deras religion som säger att de förespåkar ett globalt samhälle och det är ett problem i dagens samhälle.
  Och så är det nog. En del ser en fara i att folk tror på religion. Normen i dag är ju att man helst inte ska ha några religiösa tankar och om man nu har det så ska det vara den politiskt korrekta svenska kyrkan. ”Svenska kyrkans ledning vill inte längre leda ett kristet samfund; de vill leda en allmänetisk förening för humanistiska värderingar av banalaste slag” sa för en tid sedan den kristne debattören Ann Heberlein. Det hade hon nog rätt i. Men även inom asatron finns det ju en slags strid. De som förespråkar universell asatro gör det ofta av politiska och inte religiösa skäl. Universella mäniskor som hyllar globalisering är mycket kritiska till nationalism. Ty i deras värld är all nationalism förklädd fascism, om den inte är uttalad fascistisk, för då är det ren ondska. Dessa universella asatroende är samtidigt mycket rädda för att förknippas med nationalism så de blir mer politiskt korrekta än vad som är nödvändigt. Forn sed i Sverige är ett bra exempel på vad som händer när det är viktigare med politisk korrekthet än sann gudstro.
  Inom den andra delen av asatron och då i USA blir det tvärtom. Man betonar sin särart väldigt hårt och då fokuserar man mycket på den krigiska aspekten av tron. Även en del ”värdekonservatism” finns med i bagaget.
  Asatron borde vara stor nog för de flesta. Men universella asatroende har den åsikten att deras åsikt är den enda riktiga och accepterar inga andra. Det är universella asatroende som skriker mest och hittar fel hos de andra. Vi får hoppas att nordiska asa samfundet lyckas hitta en balans mellan fraktionerna.

  Gilla

  • Mycket bra och insiktsfullt skrivet, Henrik – formuleringen ”Ty i deras värld är all nationalism förklädd fascism, om den inte är uttalad fascistisk, för då är det ren ondska. Dessa universella asatroende är samtidigt mycket rädda för att förknippas med nationalism så de blir mer politiskt korrekta än vad som är nödvändigt. Forn sed i Sverige är ett bra exempel på vad som händer när det är viktigare med politisk korrekthet än sann gudstro.” Balans är viktigt, liksom liberalism. Och lagom är bäst – det betonar redan Hávamál…

   Gilla

 2. Den hedniska världen är liten. Hörde en gång en liten berättelse om en asatroende som frågade en medlem i forn sed varför det var så viktigt med att propagera för homosexuella och deras rättigheter, för ärligt, så många hbt personer är det ändå inte i den hedniska världen. Svaret var att en av anledningarna till varför man var så mycket för homosexuella rättighet var just för att hålla ”nassarna” borta!
  Ren ock skär politik med andra ord. Ungefär som i den svenska kyrkan.

  Gilla

  • Ja, man kan fråga sig varför det ska utses så många queera ombudsmän, och vad alla dessa befattningshavare sedan ska ägna sig åt. Och för övrigt – borde det inte vara självklart att behandla alla medlemmar LIKA i andligt hänseende, och driva verksamhet för ALLA istället för att ”skilja ut” och ”skilja ifrån” just de homosexuella, om de nu är så många….

   Gilla

 3. Viljan att vara pk är starkare än tron på religionen. Svenska kyrkan blir mer och mer pk och mer och mer folk lämnar den. De vill inte riktigt förstå sambandet. Och forn sed är så långt in i pk trasslet att det inte kan ta sig loss.

  samfundet forn seds ledning vill inte längre leda ett hedniskt samfund; de vill leda en allmänetisk förening för humanistiska värderingar av banalaste slag!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s