”Storm i det Amerikanska vattenglaset” del 2 – HUAR går på pumpen…

Kontroverserna kring AFA – Asatru Folk Assembly fortsätter borta i USA. Deras vedersakare och fiender i organisationen HUAR (som säger sig företräda ”Hedningar mot rasism” – dock osäkert på vilket mandat och med vilken grund) för att inte tala om HUÄLK, AURGHH och inte att förglömma TAR-ZAN BUNDOLO ! går ständigt vidare med nya utspel. Vart det hela till slut leder, är osäkert. För oss här i Europa verkar det hela bara trams och ser åtskilligt märkligt ut, men tydligt är att en hel del Asatrogna och hedningar på båda sidor av konflikten nu tagit åtskilligt illa vid sig av det hela.

huar”Here, I bring milk and cookies.. You folks through discussing HUAR yet ??”

I veckan hände det sig att Labour day firades over there – annars USA:s motsvarighet till Första Maj i den civiliserade Världen – och till den ändan var AFA inbjudna till ”Camp Courage” – ett slags festival för olika hedniska grupper i trakten av Chicago. Men – någon skvallrade till tidningen Star Tribune, som såg till att AFA ”portades” från arrangemanget, och helgens festligheter, trots att gruppen i sig är mest talrik och baserad i Washington State, alltså USA:s nordvästra hörna – ett annat Åmål – kunde man säga. Den inflytelserike Chicago-professorn Karl H Seigfried – som jag skrivit om tidigare – skrev omedelbart ett inlägg, fullt av illa dolda exempel på det tyskarna kallar ”Schadefreude” – i alla fall för de som kan läsa mellan raderna, eftersom också han tidigare känt en tydlig fiendskap emot Stephen McNallen, AFA:s grundare, och säger sig ha ”mångåriga bevis” för dennes allmänna tvivelaktighet.

För en svensk läsare liknar det hela inte så lite de många och märkliga turerna kring om man ska inkludera förlaget ”Nya Tider” på Bokmässan i Göteborg – en del påstår att dessa är Rasister och därmed Satans Utsända, samt Djävulens Anhang – och även om detta mycket väl kan vara sant, så är temat för Bokmässan i år ”Yttrandefrihet”.

Samtidigt har också Ring of Troth, den andra stora Asatrogna organisationen i USA (vars medlemstal sjunker, och som annars är känd för att göra lite obalanserade uttalanden under en helt ny ledning, vars politiska hemvist kan bedömas som osäker) utgett en deklaration, i vilka de säger att ”nej – det var inte vi ! vi är helt oskyldiga…till den redan berömda utkastningen av AFA från ”camp courage” – ”lokala anarkistgrupper” i Chicago ska ligga bakom uthängningen av AFA som föregivna ”rasister” – men varför skriver Ring of Troth alls denna plötsliga dementi, så hastigt ? Ja, man kan verkligen undra…

the+troth+logo

Viktigare och Sakligare är i så fall vad Jennifer Snook, Sociolog och Akademisk forskare, samt tidigare ”understudy” till Professor Seigfried (ja, han stavar sitt namn så) borta i Chicago för länge, länge sedan konstaterat. De personer som möjligen kan betecknas som rasister eller liknande är bara ett ytterst litet fåtal, ja knappast 1 % av Amerikas Asatrogna, och det är viktigt att komma ihåg. AFA – med mer än 800 medlemmar – må möjligen ha en del obehagliga ”hangers on” eller ”fringe elements” men det har vi exempelvis inom den åtskilligt märkliga ”forn sed” rörelsen här i Sverige också.

graph-chart-white-nationalism-asatru-heathenry

Fakta talar sitt tydliga språk. Visst är AFA aningen ”Middle America” eller konservativt med Europeiska mått, men…

archery-bow-traditional-arrow-jennifer-snook-american-heathens-the-politics-of-identity-in-a-pgan-religious-movement-photo-photograph-skadi-portrait-interview-norse-mythology-asatru-theodism

Jennifer Snook, den Skade-glada Sociologen, dyrkar faktiskt gudinnan Skade… jaktens gudinna enligt Asatron..

I veckan har också en hel rad kända bloggare i den Amerikanska delen av den hedniska Världen yttrat sig i sakfrågor, och utan HUARs överdrivna argumentation, som vi ska se. Galina Krasskova, rysk-amerikansk mångårig Gydja, frågar sig också vad HUAR håller på med, och vad deras syften kan vara.  Jag tar mig friheten att citera:

Then yesterday, I saw this article and that the not so aptly named Camp Courage had, at the last minute, caved to pressure from HUAR and others who were calling in and refused to honor their contract to host an AFA harvest gathering. The AFA was left scrambling to find a new venue, which I’m told they did. That’s when I decided I had to say something.

Why are more people not up in arms about this? Seriously. Do you not see what is going on?

A group made a statement articulating its values. They never said that they spoke for all of Asatru or Heathenry. They specifically said they don’t monitor what their own members do or how well they adhere to these values. They made a statement about their core values on their own facebook page, to their own members. Whether or not you agree with that statement is beside the point. They have both freedom to speak and freedom to assemble in this country. Moreover, groups and traditions have the right to make decisions about their values and membership. If one doesn’t like the result, well the adult thing to do is to find a group or tradition more suited to one’s own values. That of course, predictably, is not what happened here. — —

There’s been long standing tensions between the folkish and universalist camps within Heathenry and they are after all competing for the same demographic. There was never any expectation that the Troth would take the high road. (For the record, I am most adamantly NOT a member of either the Troth or the AFA. I have theological issues with them both). As you can see from the link, they’re not even responding to what the AFA actually said; they’re responding to what they would like us all to believe they said. What I didn’t expect was for everyone else to unthinkingly jump on the outrage brigade with them.

Som ni ser, även Ms Krasskova håller sig neutral, precis som jag, och det finns ingenting krasst i detta… På Facebook har det nu bildats en ny intressegrupp, ”Heathens Against HUAR” och allt HUAR verkar ha lyckats med, är ironiskt nog att ena opinionen emot sig. Vad värre är, rapporterar hon om minst ett fall där HUAR verkar ha haft framgång i sina försök att hetsa emot oskyldiga – och enskilda – personerminst en skollärare i USA fick lämna sitt jobb efter att en ”Facebook-mobb” plötsligt formerats, antagligen – även om det är svårt att bevisa – på HUARs order..

Whose livelihood are they going to destroy next? They’ve already managed to get a teacher at Cherry Hill to resign. It’s no longer enough to say “I disagree with their position on X and here’s why,” now the opposition has to be demonized (regardless of what their position actually is, mind you. Let’s call them far right, fascist, racist, homophobic, transphobic insert charged term du jour here). It’s no long enough to have one’s own space, now opposition must be silenced and brought to heel until they confirm ideologically.

Think about that. While you’re patting yourself on the back for protecting diversity, think really hard about that.

Think about who might be next. Think about your own gatherings disrupted because someone doesn’t find you ideologically pure enough. Think about the phone call to your boss outing you as Pagan, Heathen, pseudo fascist (even if you’re not). Rhyd is going around (most recently on John Beckett’s patheos column) talking about how there is no witch hunt from the anarcho-Marxist left. He’ll still be saying that I’m sure, when they come for you

Helt osökt, och liksom av ett kosmiskt sammanträffande publicerade den svenska nyhetstidningen Metro (som också utges i USA, Brasilien och minst 8 andra länder) om hur liknande exempel på hets, nätmobbing och allmänt hat från diverse vänstergrupper (let’s face it – oftast verkar det som om dessa är inblandade) numera börjat förekomma också i Sverige.

racists-everywhere_o_1051199Man ser alltid det man ”vill” se…

Jag ska återvända till den ”teknik” HUAR och dess proselyter använder för att ”upptäcka” sina mål, och hur de sätter igång sitt obefogade näthat inom kort; men låt mig innan dess övergå från en kommentar från en företrädare för anglo-saxisk hedendom , en annan del av det Asatrogna fältet.

And so another tremor has recently shaken North American Heathendom, emanating of course from the same tired old tectonic fault line that has divided Heathendom here since its earliest days in the original AFA. I speak of course of the co-joined twin monstrosity of race and politics.

This time out the tantrum began with a position statement issued by the AFA and its new leadership. It ran as follows,

Today we are bombarded with confusion and messages contrary to the values of our ancestors and our folk. The AFA would like to make it clear that we believe gender is not a social construct, it is a beautiful gift from the holy powers and from our ancestors. The AFA celebrates our feminine ladies, our masculine gentlemen and, above all, our beautiful white children. The children of the folk are our shining future and the legacy of all those men and women of our people back to the beginning. Hail the AFA families, now and always!

I first got wind of the statement on the Facebook page of the British Columbia Heathen Freehold, which I had helped to found in times past and maintained an honorary membership within. When I read the scathing critique posted along with the quote — and by a man I had come to expect a little better from — I was immediately struck by the lack of proportion between the AFA’s statement and the general reaction of Freehold;— —

This is not to say that Heathenry isn’t a sorted crowd in which you might find just about anything that you already can find in spades in greater society. A real microcosm. You’ll certainly find people who are aggressively  fixated on race; though I would add that, in my experience, you’ll find far more of them on the “universalist” (the Troth) side of the Asatru equation than on the “folkish” (AFA) side.— —

The accusation of “racist” is no different than that of “witch”. And really, most of us European peoples outgrew witch-hunts centuries ago and tend to adhere to the principle of “innocent until proven guilty”; though I understand that mob-rule in (North) America is making a comeback. The same can be said for a lot of these “-isms” that are floating around these days. Indeed, if it were any other minority group was so maligned by the use of such inflammatory language, it would likely be condemned, technically or otherwise, “hate speech”.

 Vi har sagt det förut, och vi säger det igen…

Kanske är det dags att titta lite närmare på HUARs ”argument” efter AFA:s uttalande, som jag kommenterade i del 1 av detta inlägg. Mycket av deras argumentationsteknik består av sk ”Cherry Picking” – en välkänd amerikansk metod, som går ut på att man väljer ut ett enstaka uttalande, helt på måfå – eller en illustration eller något annat sådant – ofta naturligtvis det mest negativa exempel man kan hitta – från sin ”fiende” och bygger upp hela sin argumentation på detta. Problemet är naturligtvis, att man inte kan svänga sig med lösryckta citat och liknande helt utanför sitt kontext, eller sitt sammanhang utan att hela argumentationen fullständigt faller till marken.

cherrypicking

Genom sk ”Cherry Picking” eller ”Quote Mining” (alltså att komma med korta citat, helt utanför kontext – kristna uttalanden i stil med ”Pork, 3:14, psaltaren 56:711 är också exempel på detta) eller irrelevant argumentation typ – ”detta påminner mig om något obehagligt – jag gillar t. ex inte homofober, och då är alltså min fiende person X genast homofob” kan man så bevisa vad som helst om vemsomhelst, ungefär som i AFA fallet.  Med samma teknik som HUAR använder – kom ihåg deras uttalanden emot att ”AFA respekterar familjen och vissa värden” och hur de byggde sin kampanj helt på det – kan man också bevisa, att Bibeln är Anti-gud, fastän Bibeln som helhet, eller som samlat verk, med kontext och allt, handlar till mycket stor del om den gamle hebreiske mån-gud, som heter JHVH eller Jehova..

tumblr_m2ryjn2sqy1rs83b5o1_1280

Jag kan själv också citera flera exempel, bland annat hur en enda person inom en mycket ökänd organisation i Sverige försökt hetsa emot just mig personligen, och säga att också jag skulle vara rasist osv osv – bara därför att jag inte tycker just som henne. ”Argumentation” i den här stilen, eller baserat på ”fri association” ( I Siegmund Freuds kliniska mening) som diverse galningar ägnar sig åt, faller nog på sin orimlighet. Istället är det nog bättre, att basera sig på faktiska gärningar, dvs vad varje individ eller organisation de facto och bevisligen har gjort, eller hur person organisation x y z faktiskt uppträder, om man nu ska kritisera någon eller några för något.

”We are our deeds” tjatar de Amerikanska Asatroende ofta, och det kan de ju på sätt och vis ha rätt i, fastän det inte alls står i Eddan, till exempel.

5877000Jag ger istället sista ordet till Filosofen Bertrand Russel – ni vet han som skrev ”Why I am not a Christian” och som var en av de mest hedniska och frispråkigt elaka människor som någonsin funnits under det nu förgånga 1900-talet. Min vän i Underground, Mark Bodé skickade mig och världen detta klipp, och man kan ju fråga varför de Asatrogna i USA ägnar så mycket tid åt att bekämpa varandra, när det är Islam och Kristendomen – i sina intoleranta former ! som verkligen behöver bekämpas

Angående ”fornsederi” och andra riktningar i Sverige, så behagar jag som sagt återkomma. Där finns en hel del handlingar, utförda av ökända personer; som jag helt enkelt inte kan och aldrig någonsin kommer att sympatisera med – och gamle Bertrand, för sin del – hade också fasta gränser för sin Humanism…

5 thoughts on “”Storm i det Amerikanska vattenglaset” del 2 – HUAR går på pumpen…

 1. Varför måste alla hedningar vara demokrater? Inga krav ställs på kristna att de ska tro på allas lika värde och på muslimer ställs de ännu mindre krav.
  Ingen ställer frågor om politik till buddister. Hedningen han måste försvara sig i alla lägen.

  Alla kan vara hedningar men hedendomen kommer inte frälsa världen.

  Gilla

  • Ja – och vad är demokrati ? ordet betyder uppenbarligen en sak för HUAR eller HUÖLK, men inte alla i Europa har samma syn på vad det kan vara..

   Gilla

 2. De hittade på demokratin i Aten under antiken. Men de som hittade på demokratin bodde i staden som uppkallats efter Athena.

  Bara bland riksdagens partier finns det stor skillnad i synen på demokratin. SD och V är båda goda demokrater enligt dem själva.

  I dagens Sverige finns det folk som anser att demokrati främst är politik och de som anser att det är en livsstil. Man borde reda ut vad demokrati är men det är lika komplicerat som att reda ut vad religion är.

  Gilla

  • Just det ! En hednisk uppfinning, som så mycket annat – vi får inte glömma den gamla nordiska tingsordningen och Alltinget på Island heller..

   Gilla

 3. Fast den demokrati vi har idag är inte den grekiska utan den franska. Vår tids demokrati kommer från franska revolutionen och denna demokrati påminner mycket om kristendomen. Den är universell, dogmatisk och missionerande.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s