”Forn Sed” och Drogerna – Del 2

I somras hände något mycket märkligt. 11 Juli i år publicerade svenska media en nyhet om hur någotslags ”fornsediskt” eller New Age-relaterat Samfund plötsligt tilläts arrangera ett slags påstådd ”andlig retreat” strax nära Barnens Ö och Väddö Skjutfält i den Uppländska skärgården, och hur de bjöd sina festdeltagare på Ayahuasca och andra starka psykedeliska droger och narkotikaklassade preparat.

I den här bloggen har jag berättat om andra liknande ”fornsediska”, new age-betonade sammankomster i Tyskland som orsakat tjogtals förgiftningsfall – utan att deltagarna där ens var förvarnade om vad som hände. Ayahuasca och liknande substanser – som INTE hör hemma i Nordisk tradition – kan utlösa starka psykoser, särskilt om en person blir ofrivilligt förgiftad av andra – Kriminalunderrättelsetjänsten KUT och Läkare blev snabbt inkopplade på det senaste svenska fallet.  Stockholmspolisen uttalade ig också, enligt SVT. P4 Uppland kunde till sist – några dagar senare – berätta hur ”fornsedarna” avhystes från platsen, och nekades att hyra ”Barnens Ö” som skall vara en drogfri verksamhet.

b671a737-1b0a-491b-a456-d3c8eb518dddHär – mitt i den svenska skärgårdsidyllen – försökte ett New Age sällskap med namnet ”Inner Evolution Retreat” bjuda på hallucinogena droger… Det har INGENTING med verklig andlighet att göra… Inte i några religioner… (ja, utom sk ”forn sed” förstås)

Också Norrtälje Tidning och andra medier följde upp med separata reportage om hur drog-vännernas tilltag stoppades – för tillfället – i somras…

polisenra%cc%88ddadesa%cc%88lkut-mitticentrum

KUT behövs om sanningen ska fram. Utan spaning – Ingen aning ! (Fotnot: KUT = Kriminalunderrättelser, en del av den svenska Poliskåren)

Allt detta var ju ganska så eländigt, får man nog säga, inte minst därför att det drar skam över hela den Hedniska rörelsen i Sverige. Jag har redan – tillräckligt många gånger – varnat för diverse samfund som säger sig hålla på med sk ”forn sed” och vad de kan ta sig till – sådant har inte med Asatro eller Hedendom att göra. Men det märkliga i det här fallet var vad som hände omedelbart efteråt att jag på min facebook-sida publicerat mina farhågor angående ”fornsedarna” och ”Skandalen i Skärgården”.

Inom fem minuter – inte mer – får jag besök av en åtskilligt märklig person, som säger sig heta ”Ernest Oden Carlsson” (och ibland Ernest Loke Karlsson och ibland något helt annat – alla de här personerna ”leker runt” med dussintals fiktiva fb-profiler – helt mot reglerna för sk ”sociala media” för övrigt)  och som genast hävdar att ”knark är gott” och att ”alla vikingar berusade sig på spindelskivling och flugsvamp” samt att ”mjöd måste vara en svampdrog”, ”grunden i de eleusiska mysterierna måste vara narkotika och svamp” och annat sådant…

11276950-dku3t

Allt det här är såpass idiotiskt, att jag knappast vet vad jag ska säga om det. Missuppfattningen att flugsvamp skulle ha ingått i den Vikingatida dieten spreds av den kristne prästen Samuel Ödman på 1800-talet – en man som var svårt hypokondrisk, aldrig lämnade sängen de sista 40 åren av sitt liv och aldrig heller gick ut för att plocka någon svamp. Flugsvamp orsakar bara bortfall av njur- och leverfunktion, förgiftning och död. Det finns inga som helst bevis för att svampen någonsin ingått i den Nordiska eller ens Samiska traditionen (glöm allt flum om Schamaner !) men det är klart – en del Samojediska stammar osv i norra Sibirien brukade dricka pisset från sina renar eller mänskliga krigsfångar – som därefter dog i hemska plågor, medan Samojederna fick sig en billig fylla – samt överkänslighet för hörselintryck mm – vilket framkallar raseriutbrott. Detta var sanningen om det sk ”bärsärkaraseriet” – ett annat fenomen, som blivit föremål för en del drog-skallars intresse..

Den dåre jag träffade på är sannolikt påverkad av den svampige ”forskaren” eller pseudo-vetenskaparen Terence McKennas helt obevisade teorier om alla kulturer som drog-kulturer osv – men så är det ju bland knarkare – de är alltid besatta av att få fler in i sitt missbruk

”Ernest Oden Carlsson” – som även kallar sig ”Joel Kalsong” när han uppträder på internet, är dessutom Ordförande i ”Idéprogramsgruppen” av ”Gröna Studenter” efter vad jag fått veta.  ”Gröna Studenter” skall i sin tur vara en underavdelning av Miljöpartiets Ungdomsförbund vid Universitet och Högskolor, där det tydligen går för sig att predika om allmänt bruk och missbruk av narkotika, nuförtiden. Visst – alla ”Ungdomsförbund” är kanske radikalare än moderpartierna – det medges ! – men ändå – i Miljöpartiets Partprogram står följande att läsaförlåt att jag blott citerar:

Missbruk orsakar samhället enorma kostnader och drabbade individer ett stort mänskligt lidande. Personer med missbruk har precis som alla andra rätt till bästa möjliga vård. Målet är ett narkotikafritt samhälle.

Miljöpartiet vill

  • att Sverige ska ha en restriktiv alkoholpolitik och vara fritt från narkotika,
  • att bra behandling mot missbruk ska ges snabbt och under tillräckligt lång tid, och
  • att polis och tull ska ha tillräckligt med resurser.

Runt varje människa som missbrukar finns anhöriga och vänner som också berörs. För varje människa som missbrukar ökar det mänskliga lidandet och samhällets kostnader.

Förebyggande arbete ska premieras. Alla som har behov av det ska i ett tidigt skede erbjudas verksam behandling för att kunna bryta sitt missbruk. För att bekämpa missbruk bland unga är det förebyggande arbetet viktigt, det kräver tillgängliga ungdomsmottagningar, skolor med fungerande elevhälsa och bra fritidsverksamheter.

I våras lovade Gustav Fridolin i samband med Mehmet Kaplan skandalen – en Minister i en Socialdemokratiskt ledd Regering som visade sig umgås med Nynazister och Islamistiska fundamentalister – bland annat en hemlig organisation, benämnd ”grå Vargarna” – att ALL DRÄGG skulle rensas ur (Mp).

Uppenbarligen missade man ett stort antal namn”Joel Kalsong” och hans gelikar inräknade...

Dräggen är kvar – och Mp närmar sig 4 % spärren – samtidigt som drogerna fortsätter att spridas över vårt land. Utåt sett säger man en sak – men i verkligheten GÖR man en helt annan. ”We are our deeds” säger man i Asatrogna kretsar i USA. Vad ska man då säga om människor som hycklar och ljuger, gång efter annan ?

image.php

”We are our deeds” – jodå ! Har de här ”halvfigurerna” rent mjöd i hornet, eller rent mjöl i påsen tror du ??

I samband med att vi andra försöker få till ett lungt och värdigt skördeblot – som inte har med droger och alkohol att göraså fortsätter nu ”fornsedarna” med mjödbryggningskurser i privat regi – där man enligt uppgift ”piggar upp sig” med lite ”kryddor”, ”svamp från skogen”  och sådana saker...

Kanske borde KUT – eller Kriminalunderrättelseavdelningen – ta in lite ”tips från allmänheten” om de här – 10-20 – personerna – som förekommer under olika namn, och i olika konstellationer. Fler är de ändå inte, men de förstör en hel rörelse – och de förstör för alla andra..

Personer inom ”forn sed” som jag pratat med och diskuterat den här saken – särskilt då de som enligt egen utsago ska vara ”Goar”, ”Gydjor” eller med andra ord förestår det hela – fast vilken utbildning och kunnande de har, vill jag låta vara osagt – slår bara ifrån sig hela tiden och säger saker som ”Jamen vi kan inte vara någon drogpolis”

Det är inte att bry sig om sina egna församlingsmedlemmar eller vänner, att svara så; anser jag. Den som hela tiden slår ifrån sig, är ingen vän alls. En sådan person är bara feg, och manifesterar ingenting alls, utom sin egen fundamentala brist på ansvar. Dessutom är vi alla skyldiga att hålla oss till lagen och dessutom ta ansvar för varandra. För övrigt – vad har droger för plats eller roll i någon religion ? Har de någon plats i kristendomen ? Har de någon plats i islam (nå, undantaget kat och hasch, då) eller för den delen Hinduism, Buddhism eller vad som helst ?

Droger ger ingen andlig insikt överhuvudtaget – och ska man köpa mjöd, och dessutom dricka det – i måttliga mängder – vilket de flesta svenskar klarar av och inte har något problem med – så kan man lika gärna köpa en handgjord kvalitetsprodukt från något gårdsbryggeri. Andra samfund har redan fasta kontrakt med sådana firmor, fast vi erbjuder alkoholfria alternativ för samvaro – vilket däremot dessa fornsedare INTE gör. Det tycker jag är svagt. Mycket svagt och mycket dåligt, till och med.

alla

All andlig utövning borde nämligen vara drogfri. Det anser jag för en ren självklarhet. Och vid gille och liknande dricker man i måttliga mängder. ”Ej är ölet så bra som man säger, för människors ätt” står det i Hávamál. Eller, för att säga det rent ut:

11.Byrði betriberr-at maðr brautu aten sé mannvit mikit;vegnest verravegr-a hann velli aten sé ofdrykkja öls. 12.Er-a svá góttsem gótt kveðaöl alda sona,því at færa veit,er fleira drekkrsíns til geðs gumi. 13.Óminnishegri heitirsá er yfir ölðrum þrumir,hann stelr geði guma;þess fugls fjöðrumek fjötraðr varkí garði Gunnlaðar.

Bättre börda
man bär ej på vägen
än mycket mannavett.
Sämre vägkost
man ej släpar över fältet
än övermått utav öl.

12.
Ej är så gott,
som gott man säger,
öl för människors ätt;
ty ju mera du dricker

dess mindre vet du – var ditt vett tar vägen.

13.
Glömskans häger heter,
den över glatt lag svävar;
han snattar från män deras sans.
Med den fågelns fjädrar
jag fjättrad blev
i Gunnlods gård.

Ja – så lyder stroferna i Erik Brates välkända översättning. Gång på gång varnas det i Eddan för slemmiga ”svampar” eller andra figurer, som försöker förgifta en. ”Lägg i ölet en lök, så varder dig aldrig mjöd till men blandat” står det i Sigdrifumál – därför att lök tar bort vissa giftämnen – bland annat från bläcksvamp. Att bli ”förgiven med ond dryck” varnas det också för – och sagan om Kung Fjölner – som drunknade i mjödfatet – känner de flesta till.

Det är både ynkligt och löjligt att behöva umgås med dessa ”fornsedare” eller annat patrask, som inte känner sin egen kultur och sin historia.

Oden tog skaldemjödet – som är gjort på rent vatten, ren honung och inget annat, förutom mjödjäst – till Valhall – därför att han visste, att människorna inte kunde tåla det. Han delade ut lite i taget åt de förtjänta, men undvek allt missbruk, svamp eller droger. Och däri gjorde han rätt – ty se – han talade av egen erfarenhet.

Hávamáls budskap är enkelt och klokt. Oden hade också sina ungdomssynder – men de ångrade han, och avstod ifrån. Så blev han en vis man, och avstod från rus, dumheter eller ”ominneshägrar”. Och han fördömer ingen. Han lastar inte den enskilde missbrukaren, eller de som vill komma till Asatron och hitta en väg bort från sina problem.

För egen del lastar jag bara ideologerna – de som sprider och säljer droger – och de som står bakom ”forn sed”. De som i likhet med ”Joel Kalsong” sprider en på droger baserad ideologi, i namn av ”andlighet” och sedan försöker tjäna pengar på det. Allt sådant, som är totalt motsatt vad verklig andlighet  – oberoende av övertygelse eller religion – verkligen står för.

icelandasatru

För ett VÄRDIGT Skördeblot – utan droger, ”hemkokeri” eller fylleri… (Bild: Hilmar Örn Hilmerson – AllsherjarGodi i det Isländska Asatrufelagid – som i likhet med Nordiska Asa Samfundet tar avstånd från droger, alkohol och liknande – samt erbjuder drogfria alternativ…)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s