Vox Populi eller Folkets röst talar ut: Vad har ”Svenska” Kyrkan för ideal egentligen ?

I dagens exemplar i pappersversion av Tidningen Metro – som lär finnas i 23 länder och ha över 18 miljoner läsare – såg jag en intressant insändare, undertecknad av signaturen ”Henrik”. Dessutom rapporterar den stora gratistidningen liksom av en händelse idag om en ensam mor vid namn Anna Rankvist Fridbjarnarssonett äkta hedniskt namn – denna kvinna har ju gudinnan ”Rans” namn i efternamnet, och dessutom det isländska Fridbjarn – alltså Fridsbjörnen, om läsarna nu kan föreställa sig en sådan.

Vad denna moder däremot inte anade, var hur försäkringsbolagen i Sverige skulle neka hennes son en hälsoförsäkring. ”Det känns som en smäll på käften” berättar hon för tidningen.  – Ja, kära hjärtanes ! säger då jag, omtänksam som få. Mina Hedniska spartips från igår gäller verkligen i sammanhanget, för Svenska Kyrkan brukar ofta komma sättandes, med andan i halsen, och förrätta sk ”nöddop” så fort någon liten ny medborgare har hälsoproblem. Och som jag visat, kan det kosta minst 60 000 SEKpengar som föräldrar och familj kan ha bra mycket mer nytta av – än att bara kasta bort – särskilt om de sedan till råga på allt blir nekade en försäkring.

tumblr_nw4cjmulgn1scut4no1_500

Men nu över till den arga insändaren – Vad tusan har Svenska Kyrkan för ideal egentligen, skriver signaturen Henrik, och fortsätter:

”Förra året förstörde ärkebiskop Antje Jackélen Prins Oscars dop då hon plötsligt fick för sig att tala om fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic. Hon sa bland annat: ”Just då hördes en ljuvlig barnröst som klart och tydligt sa Zlatan. Och för ett ögonblick såg jag Oscar framför mig, inte som ett spädbarn i lång dopklänninng utan som en sex- eller åttaåring som jagar efter bollen med en tröja som det står Zlatan på”

Som om det vore det främsta den lille prinsen kunde eftersträva – Att ta efter en fotbollsspelare…”

Signaturen ”Henrik” frågar också hur Överhovpredikanten Johan Dahlman – en ”ny stjärna” i Svenska Kyrkans laguppställning denna gång talat om ”schwung i kyrkan” (jo, hans företrädare ibland hovpredikanterna eller om det nu var rövpredikanterna har sannerligen uträttat en hel del sk ”Schwung” eller om det var ”Schlong) och utropat ”Amen och High Five för prins Alexander”

Tydligen ska en predikan i Svenska Kyrkans regi inför TV-kameror låta så, nuförtiden. På min tid drömde barn i Sverige om att få bli lokförare, Poliser, Brandmän eller rent av Bönder eller Läkare. Man trodde på att göra en insats för sitt samhälle, eller Världen.

Jämför Ärke- någontings senaste utgjutelser om fotboll – och fotbollsspel som enda ideal – med vad jag själv skrivit om  förhoppningar och drömmar vid ett barns födelse för ett tag sen. Till och med Tv-recensenten Johan Croneman noterar i dagens DN hur SVT eller Statstelevisionen hela tiden kryper på knä för de kristna med program som ”Tro Hopp och Kärlek” – en lättköpt, floskel-fylld ”reality-såpa” där Mark Levengood kråmar sig på temat ”Präst söker kärleken” enligt känt mönster från ”Bonde söker Fru”, ”Rörläggare söker sin tillkommande, ”Fornsedisk Gode i Åmål söker villig Hynda” och liknande…

Han skriver:

SVT:s ängslighet blir i mina ögon aldrig större, och mer besvärande och irriterande, än när de hårdsatsar på rent kommersiella grepp som ”Gift vid första ögonkastet” och nu aktuella ”Tro, hopp och kärlek”. Mark Levengood (jag ids inte ens kommentera hans folkliga muminfilosoferande som tagit sig bortom all komik och all kvasi) leder den sistnämnda realitysåpan på SVT (del 1 av säsong 2, ikväll kl 20), där präster, pastorer och diakoner letar efter någon att dela livet med. Stackars satar. Och stackars Gud!

Jag blev fysiskt illamående bara av introt, kombinationen av gammal Timotejreklam, nerrörd i någon slags religiös soppa (lägg märke hur händerna söker sig mot varandra – det måste vara guds finger) ackompanjerad av musikalisk nedskräpning av värsta sort. Grattis SVT, ni gjorde det igen.

Jo – det gäller att se upp med ”Överhovpredikanterna” och ”Guds Finger” – Ni vet ”Det elfte fingret” säger jag. Några av dem ska helt klart visas ut – inte bara från fotbollsplanen…

Nu över till något mera lättsmält. En god väninna till mig berättade en ovanligt söt historia om sin son – ett av två barn – hon är nämligen vad man kallar Enastående Mor – inte bara ensamstående, utan faktiskt Enastående – på flera sätt än ett.

img038l

Stöd vårt vackra lands enastående mödrar ! Gör någon till mor idag ! ”Fotbollsmorsor,” gamla som unga… (och ta väl hand om dem och barnen efteråt – lova det…)

Sonen – som nu går i lågstadiet – klarar sina matteläxor, och har inga som helst problem med fysik eller naturvetenskap – men vid religionsläxan, som hans kristna småskolelärarinna tvingade på den stackars arma grabben, var det stopp… Jag vet inte vad för slags skola detta stackars arma barn går i, men tydligen tvingar man även tio-åringar i det här landet att skriva essäer med innehåll som ”Bevisa att kvinnor och män är jämlika enligt kristendomen” och detta kunde grabben inte hitta något svar på…

Då gick han ut till sin snälla mor i köket, och frågade om lite läxhjälp, och eftersom hon inte bara är vacker utan också en bildad hednisk kvinna svarade hon genast:

”Efesierbrevet 5:22-5:24” och citerade:

22 I hustrur, underordnen eder edra män, såsom I underordnen eder Herren; 23 ty en man är sin hustrus huvud, såsom Kristus är församlingens huvud, han som ock är denna sin kropps Frälsare.  24 Ja, såsom församlingen underordnar sig Kristus, så skola ock hustrurna i allt underordna sig sina män.

”Nämen Fy Fan vad fesigt!” svarade den tio-årige sonen… ”Då är de ju inte jämlika alls..

Nej,” svarade Modern. ”Och de kristna tror också på en massa galenskaper, som att kvinnan är skapad av mannens revben, och att Eva blev lurad av en orm och en massa annat sånt

Minsta barn kan förstå att inget av det kristna tramset är sant, och att inget av det passar in i vårt moderna samhälle. Kristendomen har bara haft två kvinnoroller, Madonnans eller horans. Hedendomen och Asatron har däremot Freja, Frigg, Idun, Skade, Hel och flera tusen vägar och stigar att välja – mera krävande, men mycket mer givande… Därmed slutar jag debatten för idag.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s