Om att Hålla sina Eder…

”Keep your Oaths” eller ”Håll dina Eder” är en populär amerikansk tolkning av vad det här med Asatro verkligen innebär. ”Man ska hålla vad man lovar” säger ett gammalt svenskt ordspråk, och vi kan väl alla erkänna att en person som ständigt bryter sina avtal, löften och ingångna överenskommelser eller inte talar sanning, inte heller är att lita på. ”Pacta sunt servanda” sa en gång de gamla romarna, hundratals år före kristus, och detta är bara ytterligare ett i raden av exempel på en gammal princip, som alltid varit gemensam för alla Hedniska kulturer. För övrigt är ”Pacta Sunt Servanda” en grundläggande rättsprincip över hela Jorden, och själva grundstenen i såväl internationell diplomati som svensk avtalsrätt – och förstår man inte den principen, förstår man heller inte vad Heder och Ära innebär,  utan är att betrakta som en Skitstövel, en ärelös hund och en svikare, en sån som ”viker ned sig” i alla lägen…

12935020_494922750705336_372174255_nKommer ni ihåg vad jag skrivit om den ynklige ”Rådsgoden” inom ett ”samfund” för sk ”Forn Sed” eller rättare sagt ett slags Andens Tattarfölje (för att använda en känd svensk nobelpristagares uttryck – ni får förlåta mig för att jag blott citerar) – alltså han som svek en gydja i samma samfund, när han lovat att hålla en begravningsritual för hennes man och helt enkelt inte dök upp på begravningen, eftersom han hastigt och lustigt ”fått flickvänsproblem” som han uttryckte det. (se inlägget ”Otur och Tur i Demokraturen” tidigare denna månad)  Nu har jag nått den person som utsattes för allt det här – och som genast blev utsparkad ur ”fornsederiet” när hon vågade kritisera den här personen och hans sk ”Godeord” (det heter inte så – det stavas g-o-d-o-r-d och inget annat på svenska språket och alla andra nordiska språk – det heter också ”godkänna””, inte ”godekännna” ) samt hans brist på ansvarskännande, kamratskap och vanlig mänsklig anständighet, eller det där vi kan kalla heder. Ingen präst i någon religion – till på köpet inte någon vars titel skulle motsvara en biskop eller liknande – alltså en företrädare på Riksnivån – skulle väl bära sig åt på det här befängda viset, oavsett inom vilken religion den personen var verksam, och oavsett vad man nu tror på eller inte…

index

Personen som fick sin egen mans begravning grundligt förstörd skriver såhär till mig:

Ja det var en absurd händelse – men det var min äkta man och mina barns förebild och far vi skulle jordfästa.  Jag hade lyckats få tag i hans urna och vi i familjen och vänner ville göra ceremoni enligt tradition där vi håller blot och att jag själv bär hans aska i kont på ryggen till anvisad jordfästelseplats. När Martin ringde stod jag helt stum. Han hade bett en av mina kurskamrater (vi läste gydja utbildningen tillsammans ) komma och hålla ceremonin med en timmas varsel. Allt det jag talat med Martin om sådant som var viktigt för min man och Martin har träffat honom här vid blot så han hade koll på vad som skulle vara med, jag kunde själv klara ca hälften av blotet innan rösten sprack och tårarna blev övermäktiga. — — Men efteråt är jag glad att han inte kom för med den personligheten han visade sig ha är inget en själasörjare och gode borde ha. Utesluten blev jag för min öppenhet om hans svek… — —

Då hade jag enligt fornsed inte längre rätt värdegrund.

Såhär uppför sig ”fornsedarna” emot sina egna. Jag har fått många vittnesbörd om det här den senaste tiden, och avsikten med vad jag nu skriver är inte att ”pricka” eller kritisera någon enskild person, utan ett helt samfund, och vad det faktiskt står för. Självfallet kan det uppstå sk ”Mässfall” inom alla religioner, och det finns sådant som heter ”Force majeure” eller olyckliga omständigheter, som kanske för till att ett avtal och ett löfte inte kan hållas, men i så fall kan man ju vanligen meddela det – med mer en en timmes varsel – i alla fall i ett såpass allvarligt sammanhang som det anförda. Det är nog rimligt att förutsätta, förresten.

Man måste vara medveten om att en begravning är en sorts tjänst, ja – en gudstjänst – något som man håller både för de efterlevande, av respekt för den döde och för Gudarna – i alla fall om man nu ens ska vara ”troende” överhuvudtaget, oavsett religion. Och självfallet kan man inte ”vika ned sig” på att utföra en sådan ritual, utan borde kunna ge klart besked om man måste utebli – i alla fall någon dag i förväg. Det borde väl ändå vara grundläggande, eller något som man enligt avtalsrätten kunde förutsätta, även om det är så att det inte finns ”Konsumentskydd” på begravningsritualer – av någon religion – i Sverige.

screenshotfinal-large

Till och med inom Islam är ”Righteousness” eller förmåga att hålla sina löften viktigt…

Även utomlands har vad jag skrivit om ”Samfundet Forn Sed” och hur det behandlar sina egna medlemmar väckt en hel del uppseende – av förståeliga skäl. Skribenten Cara Schulz skriver på bloggen ”The Wild Hunt” som en smula oriktigt har kallats ”Pagan CNN” eller ”Hedningarnas CNN” om situationen i USA – som är en smula bättre än det sorgliga läge som råder i vårt Sverige, där det lilla hundratalet ”fornsedare” förstör så oerhört mycket för oss över tusen Asatroende. I USA finns anmälningsplikt för präster och liknande – oberoende av religion eller samfund – och alla religiösa funktionärer har en plikt att bistå sörjande inte bara vid begravningar, utan i alla lägen.

Det skulle ju kunna tänkas att en person som mist en nära anhörig blir allvarligt besviken eller bedrövad, till exempel om begravningsritualen misslyckats eller uteblivit; eller för helt andra orsakers skull, exempelvis svår depression, som ju kan tänkas uppträda även utan någon nära anförvants frånfälle. I så fall måste prästen, den religiösa funktionären eller liknande göra samma sak som all vårdpersonal i USA, och alltså anmäla det hela till läkare, psykolog eller relevant expertis, om sådan kan nås – bla för att undvika självmord bland de troende. Denna regel gäller inte överallt i USA, men i alla fall i de flesta delstater, skriver man; och det verkar ju politiskt sunt, måste man säga.

Motsvarande lagstiftning finns inte i Sverige – här gäller ju katolsk bikthemlighet och annat kristet mumbo-jumbo – och diverse religiösa dårar får syssla med nästan vad de vill – och ”fornseda loss” helt utan samvetsbetänkligheter. Men hederliga människor gör förstås inte så. Det behövs en diskussion om ”Social Responsibility and Training” i alla religioner och alla samfund, konstaterar bloggen ”The Wild Hunt”. Utbildning och förmåga till ansvarstagande är alltså avgörande , särskilt för de som ska vara i en ledarposition…

111

Det gäller att Välja sina Vänner – men också att vara ett Gott föredöme – och visa Gott Ledarskap gentemot andra… Välj Asatro – INTE ”forn sed”

En av mina tidigare chefer – han var för övrigt överstelöjtnant i Flygvapnet, och tidigare skvadronchef på F 21 under AJ 37 ”Viggen” perioden – med Tors Hammare ditmålad på sitt eget flygplan – sa till mig något, som han själv tyckte var svaret på hur islams krav om ”Righteousness” eller vad alla religioner – även Asatron – bäst kunde sammanfattas som.

torl

Hans egen hela erfarenhet och livsvisdom låg i de orden, och det var något han ansåg gällde såväl i krig, som i fred. ”Var alltid en god kamrat !” Så sade han. Vid bröllop, likaväl som födsel eller begravning. Om så i fångläger, på sjukhus eller i dödens ögonblick. Man kan alltid vara en god kamrat, och ta hand om de sina, eller de människor man kommit i kontakt med. Jag lämnade denne chef – min kamrat – år 2005, eller för snart elva år sedan, inom en särskild tjänstegren – men jag har alltid försökt leva i just denna anda. och fortsätta så, som min egen chef sade till mig.  Om jag lyckats, eller inte, låter jag Gudarna bedöma, ty en hedning som jag kan icke dömas av människor, eller de som är korta om huvudet och fattiga i anden. Läs Havamals berömda 76:e till 77:e strof om ni inte tror mig. Det är de starkares självklara plikt, att kämpa för det som är rätt och för de som är svaga, och med sitt eget föregångsmannaskap visa vägen… Så kan man också tolka det.

donald-sutherland-kellys-heroes-1970

”Why can’t we all do some good, and RIGHTEOUS for a change ?”

Rörande detta med flickvänsproblematiken som jag för min del knappast låter hindra varesig begravningar eller ”generalspresentationer”så kan det väl hända, att även jag har sådana smärre och ”jordiska” problem, av och till.

Man har gång på gång frågat mig, varför jag så sällan ”ger upp” rörande en del människor som jag har omkring mig – och varför jag hela tiden ger dem en chans till att bättra sig, om också de svikit eller ljugit gång efter annan sedan minst sex månader eller ett halvår tillbaka. ”Därför att jag tror på dem i alla fall, hur usla de än må vara” svarar jag. Och därför att – som min gamle far en gång sa – medan han levde – ”man överger aldrig en sårad, eller en sjuk människa – utan bär dem tillbaka, trots allt !

f697e218b05efed8101f7f60f0b19ba8

Den som tjänar sina bröder och systrar, tjänar också Gudarna, eller till och med ”Gud”

maxresdefault

ÄRA – SKYLDIGHET – VILJA !!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s