Praktikant på SVT förvanskar sanningen om Uppåkra-templet

Praktikanten Tim Leffler på SVT:s vetenskapsredaktion skrev igår ett mycket tendentiöst inslag på Statstelevisionen SVT:s egen hemsida, som inte borde få passera okorrigerat. Han påstår, att Järnåldersbosättningen Gamla Uppåkra i Skåne skulle vara en plats, där svenska folket ÖVERGAV Asatron. Ja, jag vet – kära läsare – det är verkligen ABSURT – men så är det faktiskt. Han har uppenbarligen inte LÄST PÅ ordentligt. Skrattretande nog talar han om ”Tempel” i Uppåkra, när alla vet att det heter Gudahov, till exempel.

Vad han säger är fel i sak. Tim Lefflers egen ideologiska hemvist är inte känd, men antagligen är han väl kristen – eller – ja – vi vet inte..

start-upp__kra

Tim Leffler förvanskar, ljuger och pratar strunt när han säger att Uppåkra i Skåne skulle varit platsen där vi ÖVERGAV våra Gamla gudar. Sånt trams ! säger jag. I dagens Sverige finns minst 1500 organiserade Asatroende, som allesammans kan bevisa att Tim Leffler har fel. Vi har aldrig någonsin övergivit eller svikit våra Gudar, och allt tal om sådant är rent överdjävla nonsens, och dessutom kränkande för en hel grupp. Vidare – mer än 38 % av alla svenskar är idag Hedningar – eftersom de gått ur Svenska Kyrkan – och inte tillhör något samfund som dyrkar JHVH, ”gud” eller ”Allah”. Vem frågar jag – vem eller vilken Gud är det då som blivit ”övergiven” ?

Är det inte snarare den kristne guden, inte de gamla gudarna ??

asatro-010-fb-anpassadVåra Gudar ”Övergavs” aldrig – de LEVER – så länge VI gör det…

Tim Leffler borde titta på den nya sajten ”offentligt.se” där mer än 13 300 svenskar Hednat sig – enbart på de tre sista veckorna. Med den takten kommer mer än 200 000 Svenskar gå ur Svenska Kyrkan inom ett enda år – och VAD är det DÅ som ”överges” ?? Inte Asatron, i alla fall..

12314065_766700603473307_1202995256780247878_n

Vidare påstår Tim Leffler, att det skulle finnas arkeologiska bevis för att det skulle ha byggts en kyrka i Uppåkra på 900-talet. Detta TROTS att han i sin artikel skriver att Uppåkra HELT övergavs som handelsplats vid 900-talets slut, och då citerar en arkeolog vid namn Lars Larsson.

Uppenbarligen är detta en nätt självemotsägelse.

Någon kyrka vid Uppåkra fanns aldrig, förrän då tusentalet slutade – mer än 100 år senare – vilket arkeologer har bevisat.  Möjligen fanns en träkyrka intill Sven Tveskäggs förmodade kungsgård i Lund, (mer än 8 km bort från den aktuella platsen) men i Lundagård har det ALDRIG hittats något spår efter en sådan kyrkobyggnad från 900-talet, som Tim Leffler helt okritiskt skriver. Lunds Domkyrka kan omöjligt vara äldre än 1080-talet, och dessutom är Dalby Kyrka – som alla någotsånär bildade människor VET är den äldsta kyrkan i Skåne tidigast från 1060-talet, minst 30 år äldre än alla kyrkor i Lund – för några kyrkor före år 1000 i Skåne, har man aldrig funnit några rester av – mig veterligen. (Correct me if I’m wrong, säger jag. Och IMBARS BIDBIB om ni vet vad det står för)

volundDet rekonstruerade ”Völundsmycket” från Uppåkra..

Vad Tim Leffler skriver är därför en påtaglig förenkling, nys, strunt, snack i backen och något man kan lämna utan avseende. På närbelägna Söderslätt – där Tullstorpsstenen står – fanns aldrig några kyrkor förrän närmare år 1100 – och Skåne var inte alls kristet på 900-talet, vilket Leffler felaktigt hävdar. Om Uppåkra som arkeologisk bosättning visar något, så är det en enastående Hednisk kontinuitet från ca 200 ekr ända till 900 talets slut – och en mer än 20 gånger förnyad, förbättrad och utökad byggnad som var ett hedniskt ”Gudahov” – (INTE ett ””Tempel”) – under mer än 700 år av kontinuerligt bruk. Det är nog de flesta seriösa och professionella arkeologer rörande överens om, och då är det ganska fel av SVT att säga något annat.

LÄNGRE än kristendomens tid i Skåne alltså – och för övrigt har vi INTE ”övergivit” några Gudar här.

Vet Skäms SVT, och VET SKÄMS herr Leffler !

One thought on “Praktikant på SVT förvanskar sanningen om Uppåkra-templet

  1. Den artikeln plus en som hävdade att Birka var ett arbetsläger befolkat av slavar var bara upptakten till programmet Ovetenskapens värld som visades igår kväll. De kristna tar till stora kanoner den här gången.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s