DN:s ständiga ”Martasbekymmer”

Dagens Nyheter, fortfarande Sveriges största dagstidning trots allt – dess kvalitet är inte alltid sådär lysande – man kunde hellre läsa SvD – är en tidning som kallar sig ”oberoende liberal men som bara är låtsasliberal och inget annat. På ett område ”suger” denna tidning helt och hållet, det måste jag säga – trots att jag är en mångårig prenumerant. Tidningen kunde lika gärna kalla sig ”Konservativt Katolsk” eller ”Undergivet kristen.

DNs tröttsamma och tjatiga kristifikation, eller dess ständiga kryperi för katolicismen, börjar verkligen bli påträngande. Inte ens på sportsidorna undgår man ”Reklam för Gud och Påven” och dessa ständiga lovprisningar av den kristna tron. Titta själva här får ni se – har ni sett något större hycklande ?

Trots att till och med Statstelevisionen uppmärksammar; att åtta miljoner i skattepengar, som den sk ”Svenska” Kyrkan orättmätigt tillskansat sig av goda medborgare i detta land, nu ska gå till ett Påvebesök  (Varför då – VARFÖR ? – ”Svenska” Kyrkan påstår ju, att den ska vara Evangeliskt-Lutheransk) så fortsätter DN hyckla, fromla och hymla.

Artikel efter artikel om ”bönens makt”. Om hur det är ”härligt att tro på gud” osv. Bonnierägda DN verkar vara ägd av Tidningen Dagen samt ”Tanksmedjan Seglora” eller något annat frikyrkligt ”brevlådeföretag”. Det är som om dess journalister överhuvudtaget inte förstått, att vi lever på 2000-talet, inte den mörka medeltiden.

religion_gave_us_the_dark_ages_2_mousepad-p144248924214192764envq7_400

Har inte dagens Nyheter förstått, att 38 % av alla svenskar GÅTT UR den påstått ”Svenska” Kyrkan, som visst inte talar för oss alla längre ?

Inser man inte, att när vår Grundlag påbjuder Multikulturalism, så innebär det också Polyteism, eftersom man per definition INTE kan säga sig företräda ett modernt, demokratiskt eller just Multikulturellt samhälle överhuvudtaget, om man anser sig företräda en enda Gud, och utesluter alla andra former av andlighet, på ett extremt fördomsfullt och mycket inskränkt sätt ? Man kan faktiskt välja något annat, än New Age eller Judendom och Islam. Man kan välja att ta upp Polyteistiska religioner – inte minst de från Nordeuropa – på ett seriöst och ansvarsfullt sätt, till exempel – men det gör aldrig DN.

Denna gång skall fotbollsproffset Marta, eller Marta Vieira da Silva, som hon faktiskt heter (detta nämns inte en enda gång i DNs artikel) prata om sin relation till katolicism och ”Gud” mitt på sportsidan, som om det vore relevant eller hörde hemma där. Den stora stjärnan från FC Rosengård gråter och snyftar helt öppet, berättar DN, när hon berättar om sin fattiga barndom hemma i Brasilien och hur tragisk den råkade vara. Och sin måttlösa Påvedyrkan, som till och med inverkar både på hennes och hela klubbens förehavanden, eftersom alla i hela laget måste ta hänsyn till den – och inte omvänt.

bigoriginalStackars fotbollsspelerska ! ”Gud” ville inte hjälpa i finalen mot USA i OS 2008 – då började hon att tvivla och förlorade nästan tron, säger hon… (Tror ni den allsmäktige, universums härskare nr 1 – JHVH ens bryr sig om fotboll ?)

Matchresultaten har börjat påverkas. Marta deppar, och är besviken. Stjärnan lirar inte lika bra som förr. Och bönerna till ”Gud” visar sig vara fullkomligt verkningslösa – Hon kan inte få en seger emot hedniskt döpta Breidablik i Champions Leauge – det laget har STARKARE gudar än hennes svage visar det sig… (ha ha – tror ni det, ni goda kristna ?)

”Gud hör inte bön” – men ok – Marta känner sig kanske lugnad när hon gör korstecken och knäfaller i omklädningsrummet – men varför ska hennes tro, pådyvlas oss andra ? Andra idrottsmän har kanske lycko-maskotar som Carolina Klüft, eller hartasssar i fickan – eller har allsköns ”tics” och små ritualer för sig, ute på arenorna – men ÄN SEN DÅ, DN ? Varför ska just Martas kristne gud vara bättre och finare och intressantare och mer fascinerande än precis allt annat ?

Visst – Marta är en häpnadsväckande bra och överjordiskt skicklig talang inom damfotboll. Fotbollen har tagit henne ända till Sverige, där hon nu bor; och rättvist nog får stanna. Men – i min Värld och mitt tycke är hon om möjligt en ännu större hjältinna för andra saker, som hon gjort utanför fotbollsplanen, och i sammanhang, där religion inte SKA och inte FÅR spela någon roll...

5078428300_ede7b2056e_bVisste ni att Marta varit goodwill-ambassadör för UNDP och FN ? Det tycker jag är BETYDELSEFULLARE i längden än detta dillande och lallande om Gud och fotbollsmatcher…

Även Emma Berglund, fotbollsspelerska också hon, låter sig påverkas av de kristna grillerna. Och ändå lider Marta av svåra skuldkänslor, som religionen ch hennes katolska bakgrund gett henne. Hela tiden den vanliga ”tankesnurran” om skuld, skam, straff och svek emot Gud – bara för att hon förlorade en viktig match…

Kristen tro hjälper inte stort, för som Marta själv konstaterar i DN:

Vi var bra, men fick inga mål. Då kollade jag upp och frågade Gud vad jag gjort fel. När vi förlorade på övertid, frågade jag mig om Gud existerade eller inte. Men efter ett tag bad jag om förlåtelse.

Nere på knä. Tigger och ber om att bli förlåten ”Jag, fattig syndig människa osv – Varför dra sig själv i smutsen på detta befängda vis ?

Catholic guilt, som det heter. Skuldkänslor, skuldkänslor, skuldkänslor – Dom och helveteskval väntar efter döden, tror katolikerna – och hon blir ALDRIG fri från det här eller de kristna tankarna... Arma, arma stackars människa…! Hon måste få lite hjälp, tror jag. Nu är det dags för Hedniska Tankar…

Finns det ingen som kan säga till denna vackra, förtjänstfulla kvinna ”Sluta nu, Marta ! Förstår inte du att du är bra som du är, att du duger, att du platsar i laget, att du kan stanna i Sverige – att allt är ok ! Du behöver inte vara ”syster duktig” jämnt…”

index

Följ HEDENDOMEN och NATUREN istället…

Ok, jag är inte Coach för damlaget hos FC Rosengård, men något vet jag om mental träning och fysisk fostran – som ett bättre beprövat underbefäl. Min första åtgärdsplan för det här laget följer två enkla steg – Martas religiösa griller påverkar också hennes kamrat Emma, det har vi redan konstaterat. Så länge laget vinner och allt går bra, är allt frid, Freja och fröjd, men när Marta förlorar, faller hon in i de religiösa grubblerierna igen.

Detta påverkar alla, och det är verkligen inte bra. Hon gråter redan. DN:s reporter säger, att hon fallit i gråt under intervjun vid två tillfällen – och jag tvivlar inte på att dessa tårar är äkta. Elitidrottare står ibland under en enorm press, liksom fotomodeller. Disciplinen i laget har blivit lidande, och sammanhållningen förstörs. Det har vi redan sett – så vad göra ?

Jag skulle inte tala med Marta enskilt, inte skicka henne på samtalsterapi eller annat sådant.

odin-grow-up

Det är hela laget som har problem – inte bara hon – och vi ska inte skuldbelägga just henne. Tvärtom skulle jag ställa upp dem alla på ett led linje, och genomföra steg 1: ”Ok mina damer – vi har problem här… Men från och med nu, gäller fördubblad konditionsträning – alltså typ cirkelträning och löp-passs – terränglöpning – inte bara lira och kicka boll”

och så skulle jag vråla, med min bästa kaserngårdsröst:

”Nu ska vi springa 8 km tillsammans, och som ett lag. Inte bara enskilt. Jag tar täten och springer allt vad jag orkar i 500 meter, och går sen in sist i kön. Du Marta ska ta täten efter mig – Du är ju den stora stjärnan – Och nu ska du få visa, vad du verkligen går för ! Sen följer Emma – efter 500 m – hon är ju din bästa polare, som du brukar be ”förböner” för. Och så de andra, en efter en..”

Dag efter dag skulle jag fortsätta med det här. Laget skulle dessutom få ändrad diet – det blir bara morötter, äppeljuice och sallad – tills att jag ser en förändring i deras gemensamma beteende. Marta kommer inte få en lugn stund. Hon kommer inte få ett enda tillfälle att göra ett korstecken, eller ens rabbla en enda bön eller dra några litanior, för hon kommer inte ha tid. Hon får häcken full, helt enkelt – och sakta men säkert börjar det gå upp för de andra i laget – aha – åhå – det är bönerna som är problemet – slutar bara Marta be – så får vi andra tillbaka vår biffstek och vår starköl om lördagskvällarna, och så slipper vi terränglöpningspassen..

När de kommer så långt – det kanske går en månad eller två – ska jag le, le stort och brett med hela ansiktet, och ropa: ”Riktig slutsats, mina damer !

Kanhända får jag dem också till att springa i takt, och skandera klämkäcka heja-ramsor ”höger-vänster-höger ! Höga knän, höga knän !” medan de springer genom tallskogen.

size0(left right left – your left your right your left !) Övningar som dessa, HJÄLPER emot överdriven katolicism. Stärker gruppmoralen !!

Nu tycker kanske någon att detta låter som kollektiv bestraffning, eller en smula orättvist emot en vuxen kvinna som Marta, och då har ni – ifråga om bestraffningen – helt rätt. Det ÄR kollektiv bestraffning, fattas bara !  Men – nu börjar steg 2 – och vi ska inte vara orättvisa:

Marta måste få ha sin religion. Jag tycker hon ska ha den kvar, så varje söndag – så fort laget spelar utomlands – eller närhelst tillfälle ges – då ska jag p-e-r-s-o-n-l-i-g-e-n – i min privata bil – köra Marta till närmsta katolska kyrka, fort som fan – så att hon får utöva sin religion. Och det ska inte vara några halvmesyrer. Ånej – hon ska in i biktbåset bara – ordentligt – ingen djävla slö fem minuters bikt här – minst en halvtimme ska det vara. Med riktigt mycket Ave Maria, Gratia Plena, genuflekterande – hela kittet. Inga frökentag, utan heliga reliker, oblater tills hon nästan storknar, egen nattvardskalkkontroll kommer givetvis ske, så att man ser att hon dricker ur ordentligt av ”kristi blod” och inte försöker fuska sig ur alltsammans

Efter fyra månader av detta, har hon att välja på två saker. A) Att bli hedning som oss andra eller B) Bli den hårdaste, tuffaste, mest genomförda katolik Världen någonsin sett.

Enda vägen ut, som jag ser det. Inga halvmesyrer – utan rätt på mål – som det heter i Fotbollens underbara Värld. ”Bollen e alltid rund” förstår ni…

One thought on “DN:s ständiga ”Martasbekymmer”

  1. Åke Bonnier är biskop i Skara.
    Det kanske säger lite om varför kristendomen är så populär i DN?
    Sedan är det så att religionen är tillbaka. Makthavarna pushar fram vissa grenar av kristendomen som de anser är godkända och som man kan göra affärer med. Om du har religiösa funderingar och är svensk, så pröva den politiskt korrekta och godkända svenska kyrkan.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s