SVT minns UNGERNREVOLTEN – och lite tankar om Ungersk Asatro och annat

”Nationalism, det fula ordet / Enade Kina, tusentals år före kristus / Fick Ungerns folk att stå emot en hel Sovietunion/ Grundade den Europeiska Kulturen i Grekland /långt före Persers och Turkars sorgliga tid / Och fick den elake Ingjald Illråde att göra mig till en hederlig svensk

  • En smula fritt efter Alf Henriksson, svensk poet (1905 – 1995)

Igår sände SVT, Statstelevisionen i Sverige, ett mycket intressant program om Ungernrevolten år 1956. Snart är det sextioårsjubileum av detta nationella uppror, som inleddes 23 Oktober, och varade till 10 November, då de sista resterna av väpnat motstånd för nationellt oberoende och frihet brutalt slogs ned med kulsprutor, tanks och massarresteringar – alltsammans utfört av Sovjettrupperna och deras kommunistiska hantlangare. Tiotusentals människor dödades. De sköts ned på öppen gata. Västvärlden och de omgivande demokratierna i Europa gjorde ingenting för att hjälpa Ungerns folk den gången, trots fina ord och några diplomatiska resolutioner.

ur

Där RÄTT förvandlas till ORÄTT är NATIONELLT MOTSTÅND detsamma som MEDBORGERLIG PLIKT

Historikerna Jonas Fohlin och Olle Häger berättar i programmet ”Budapest brinner” om Ilona Dery-Tegner och Laszlo Galanthai-Fekete, två Ungerska medborgare som kommit till Sverige, innan de fick uppleva Kommunismens fasor på nära håll. Sedermera blev de svenskar och bosatte sig här, men deras minnen och upplevelser kan ingen ta ifrån dem. I dagens Europa är Ungern ett land som ofta beskylls för just överdriven nationalism, bland annat för dess motstånd emot invällare från Syrien och Afrika. Ungern har idag demoniserats, och alla Ungrare förutsätts stöda Viktor Orban, som DN och andra media liknar vid Satan, eller Djävulen själv.

Att Ungern gör motstånd emot EU-politiken och går sin egen väg är kanske inte så konstigt, trots allt. Minns man det historiska faktum, att Ungern många gånger varit utsatt för invasioner och kupper både från Ryssland och Tyskland, så är dess läge i hjärtat av Mellaneuropa kanske inte så svårförståeligt. Och Orbans politik har redan fallit, eftersom den stöds av högst 45 % av alla ungrare – ändå fortsätter Dagens Nyheter och alla svenska media att skära dem alla över en och samma kam. Alla Ungerns invånare är visst inte extrema nationalister. De flesta av dem är fullt hederliga medborgare, som bara önskar att leva i fred – med sitt språk och sin kultur – precis som invånarna i Sverige och de flesta av Europas många länder.

empr-media-ukraine-war-updates-2016-august-9-r

I vissa andra Europeiska länder – Ukraina till exempel – råder fortfarande närapå fullskaligt krig. Kommunismen hotar även där – nu förklädd till Putins Imperialism. 6 Oktober i år besökte Ukrainas Försvarsminister Sverige. Ryssland har enbart i år brutit emot den sk ”Vapenvilan” i Ukraina 12 500 gånger. Detta är fakta.

600 Ukrainska soldater har skadats eller dödats bara i år, men ändå jamsar DN och svenska media vidare om att det skulle råda ”fred”. Ryssland annekterade Krim i februari–mars 2014 och har fördubblat antalet militärer där till 24.0000. I de rebellkontrollerade områdena i östra Ukraina understöds 33.000 rebeller av 600 ryska stridsvagnar, 1.000 pansarfordon, 400 luftvärnsystem och 500 raketsystem samt 6.000 reguljära ryska soldater.

På den ryska sidan om gränsen står 83.000 soldater i två arméer, enligt Ukraina. Och Regeringen Löfvén – anförd av ”Gröna” Kommunister eller såkallade Miljöpartister ger förstås inte Ukraina någon hjälp överhuvudtaget. Alla vet också redan, att om Donald Trump tillåts vinna presidentvalet i USA i November, så kommer sanktionerna mot Putins Ryssland troligen att hävas, och då kommer det Ukrainska kriget flamma upp – med full styrka

Europa står kanske snart inför en ny katastrof, och till och med Michael Gorbatjov – gammal Sovjetledare – har varnat för Putins avsikter, och att situationen i vår Värld kanske är farligare, än på länge…

Sannerligen, vi gör bäst i att minnas Ungern-krisen, medan vi ännu kan, och det faktum att det finns en god och sund nationalism också.

14310720_287925221590445_6496457872824598528_n

Att försvara sitt eget land, och att vara patriot är inget brott – varesig här eller i Ungern. I vårt land förekommer nu censur av offentlig konst, och av statliga muséer, som jag redan berättat om. Det intellektuella klimatet i vårt land har hårdnat, och förflackats. ”Gröna” Kommunister hotar nu Sveriges frihet och demokrati – och man skyller som vanligt på att det skall vara ”nationalisternas” fel.

Men alla nationalister är inte Satan, eller Djävulen. Det finns en liberal nationalism och en sund nationalism också – här hemma som överallt annars.

Allt är inte svart eller vitt, eller ett val mellan Hillary och Trump, pest eller kolera.

hhh1Affisch som jag lånar från Ungerska vänner och Asatroende  – Vår värld innehåller motsatser, men vi bejakar dem !

I den internationella Asatrons värld diskuterar man fortfarande skillnaden mellan Universalism och ”Folklig” Asatro.

Och det finns många Asatroende i till exempel Ungern, som inte vill associeras med ”forn sed” och liknande avarter. ”No better burden can a man carry than common sense” säger de, och stöttar sig därvidlag på Hávamáls ord – ”Bättre börda bäres ej, än mycket mannavett” på svenska.

Alla ungerska Asatroende som jag någonsin sett är öppna, inkluderande och icke-rasister – liksom Nordiska Asa Samfundet i Sverige – nu överlägset störst, och en landsomfattande organisation, opolitisk och med över 600 medlemmar – så varför skall vi hela tiden få lyssna till dessa unkna, nattståndna beskyllningar från ”fornsedarnas” och de ”gröna kommunisternas” håll om rasism och överdriven nationalism ?

Det är ju bara dumheter…

Moderation i tänkandet, och en kritisk hållning är viktigt – ifall vi ska öka den mellanfolkliga förståelsen – och samtidigt kunna bevara freden i Europa.

hhh4”Den tappres minne, det förbliver” står det i Hávamál – så kan vi tänka – även om Ungernrevoltens många offer…

11209537_452339231606924_8280948332867633115_n

Om våra Gudar accepterar olika nationalitet, och därmed olika inställningar, varför kan inte vi också göra det ? (statyer gjorda av en Asatrogen i Ukraina)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s