Även Finland hednas, bekräftar Hufvudstadsbladet

Från vår förlorade östra Rikshalva kommer spännande nyheter. Anrika Hufvudstadsbladet – Finlands största svenskspråkiga dagstidning, rapporterar idag om en ny attitydundersökning, gjord bland 4000 slumpvis valda Finländare. Mer än en tredjedel säger att de inte vill bo granne med någon Moské, eller ”Rikets Sal” och aversionen ökar emot Monoteister, och därmed jämförbara islamistiska och kristna rörelser.

puff_finlandssvenskar

Voi mulkkut !

Bakom rapporten står forskaren Jussi SohlbergKyrkans forskningscentral i Finland, men han hävdar att den finska befolkningen i allmänhet skulle ha ”en lidelsefri inställning” kring andliga ting. Sex av tio säger att de inte vill ta in traditioner från främmande religioner till skolornas högtider. 85 % är positiva till ”Den Blomstertid nu kommer” – en sommarhymn som i och för sig nämner ”gud” men som väl lika lite handlar om någon kristendom, som den gamla soldatpsalmen ”Vår gud är oss en Väldig borg” – Gustav Adolfs fältpsalm från Breitenfeld, som det finska rytteriet och fortfarande svenskspråkiga Nylands brigad alltid sjungit. Själv sjunger jag den också gärna – såsom varande hedning och Asatroende – det sägs ju INGET i texten om VILKEN ”gud” det rör sig om, det skulle kunna vara TOR och ODEN till exempel…

Den svenska versionen av Lutherpsalmen ”Ein feste Burg ist unser gott” har i femhundra år sjungits av svenska och finska soldater tillsammans. Den representerar vårt gemensamma Nordiska arv, men också våra olika gudar…

I Finland firar man förstås Skolavslutningen i Skolorna, där den skall firas – det hörs ju redan på namnet – och accepterar ingen kristen infiltration, krav på att barn ska släpas till Kyrkan och så vidare – som hos oss i Sverige. Katolicism, till exempel, har helt enkelt inte i Finland att göra. Det tycker i alla fall allt fler och fler Finländare

Enligt rapporten har bara kring en tredjedel av finländarna uttalade lutherska värderingar. En tredjedel av finländarna går på gudstjänst minst en gång om året

finlsvkom slide_1

Ta reda på fakta !

Annonser

4 tankar om “Även Finland hednas, bekräftar Hufvudstadsbladet

  1. Fast här i Finland är de beydligt mer kristet religiösa än hemma i Sverige. Dessutom ges kristendomen betydligt större utrymme i undervisningen än i Sverige.

    Gilla

  2. Fast visst, bara i delar av Finland verkar det som (Åboland). Dock vidhåller jag att Finland är betydligt mindre sekulärt än Sverige.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s