DN, Påven och Putin…

Dagens Nyheter Åsikt – en särskild internet-sajt – publicerar ibland artiklar som man inte vågar ta in i ”Gammelmediet” eller papperstidningen. Svenska tidningar och media har under den senaste veckan fyllts av rena ”beställnings” artiklar som osakligt och vinklat hyllar Påven och KatolicismenLåtsasliberala” DN publicerade senast idag en artikel om hur den överlyckliga fotbollsstjärnan Marta kommit i religiös extas efter att fått vidröra Påven – man undrar hur mycket DN:s journalister fick betalt ”under bordet” av Katolska Kyrkan  för att skriva detta – men inte ett enda ord får skrivas om hur mycket Påvebesöket kostade för vanliga svenska skattebetalare.

Södermanlands Nyheter har berättat om hur ett helt län tömts på närpolis, bara för Påvebesöket. Sveriges äldsta studenttidning Lundagård berättar om hur studenter hindrats att studera, och inte fått lära sig saker. Religion och fromt svammel, istället för vetenskap och lärdom. Hur pass nyttigt är det för vårt öppna samhälle ?

Ändå tiger Polisen och statsmakten om hur mycket det verkligen kostade att ta bort 600 poliser från aktiv tjänst i minst två dagar, och hur många brott som hann begås under tiden, bara för att Påven skulle bevakas. DN:s tidigare uppgifter om att det hela skulle kostat 8 miljoner, kan helt enkelt inte stämma. Det är falsk matematik, från början till slut. Enbart Lunds kommun fick betala mer än en miljon – Polisens insats kan ha kostat över tio miljoner. Följaktligen kostade arrangemanget minst 19 miljoner och inte 8, som DN skrivit..

nopepope-francis-1024x723Vad skulle denne mans mission i Sverige nu tjäna till.. ? Ja, det kan man fråga sig om man vill..

Men, nu ger jag ordet till Christian Moberg, liksom jag medlem i Humanisterna, och en sann liberal – inte bara ”låtsasliberal” som DN:

Det råder påve-hysteri i Sverige efter det första besöket av en påve sedan 1989. Men medierna tycks helt ovilliga att presentera någon form av kritik mot den reaktionära och förtryckande religion han symboliserar.

Påve Franciskus som visserligen är en av de mest moderna och framåtsträvande påvarna som hittills valts, men som fortfarande representerar ett enormt samfund som motsätter sig samkönade äktenskap, homosexualitet och kvinnliga präster. Sveriges Television låter alltså katolska kyrkans högsta ledare stå oemotsagd och predika en för många humanister, ateister och agnostiker i Sverige fullständigt löjlig, provocerande och bevislös världsbild. Är det verkligen okej att låta denna bevislösa berättelse berättas på svensk tv av den högste företrädaren för ämbetet, som i decennier skyddat präster som förgripit sig på barn?

Vi är i Sverige väldigt snabba med att kritisera exempelvis islamister när dessa får för mycket utrymme i samhället, politiken och medier. Med all rätta skall tilläggas, då dessa åsikter inte har i ett modernt demokratiskt och sekulärt land att göra. Liknande åsikter från samtliga religioner borde så klart inte ges något utrymme i public service-tv, eller annan tv för den delen heller, då de endast förstör och raserar istället för att bygga upp.

Ingenstans syns någon som helst kritik mot påven och katolicismen, inte någonstans nämns eller ifrågasätts varför det tillåts ta sändningstid från ordinarie program. Hör för övrigt våra svenska gudtjänster verkligen hemma på SVT1 varje söndag år 2016? Hade vi låtit en IS-sympatiserande imam tala fritt, istället för att sända Rapport 19.30? Troligen inte.

En annan Humanist, Mats Johan Fermefors har också yttrat sig, under rubriken: Alla Åsikter har rätt att framföras – det gäller väl inte bara Påvens egna – det kan inte kallas vettigt, eller rättvist att de som förespråkar vetenskap, sans och förnuft skall hänvisas till ”speakers corner” av DN, medan bakåtsträvare och katoliker får ockupera ett helt land – som dessutom alltid varit protestantiskt i 500 år och mer..

papst-franziskus-mit-peitsche-kinder-schlagen-erlaubt-neue-alte-erziehung-skandal-zuechtigung-dogma-gewaltaetige-erziehung-vatikan-doktrin-qpress-1024x613Varför vill DN  hela tiden ”rycka ur sladden” för den fria debatten, medan katolikerna tillåts behärska alla media i Sverige ?

Jag håller med Christian Moberg att det varit allt för mycket utrymme i medierna för påven och att välbehövlig kritik varit nästan helt osynlig. Som liberal tycker jag alltid att åsikter ska få framföras och att det självklart ska rapporteras när en så celeber person besöker Sverige. — —

Utrymmet i medierna för kritik bör utökas. Det är lämpligt att ge mycket utrymme för granskning av de åsikter som framförs, men om vi väljer att osynliggöra oliktänkande eller obehagliga åsikter så lär vi oss inte heller hur vi ska bemöta dom. Det växer fram en ungdomskultur i Europa och USA där politisk korrekthet försöker tysta avvikande röster. Det inte inte förenligt med ett fritt samhälle och leder inte till att problem försvinner. Vill vi påverka vårt samhälle och vår omvärld måste vi tåla att höra på saker som vi finner obehag i och lära oss hus vi ska svara. Om våra åsikter är värda att hålla ska de också kunna försvaras. Varje gång katolska kyrkan motsätter sig jämlikhet eller skyddar pedofiler så uppstår en möjlighet att påpeka hur illa detta är och därmed ökar chansen att få folk att byta åsikt. Som liberal ateist står jag därmed för ett öppet medieklimat där skilda åsikter släpps fram i övertygelse om att framtiden därmed blir mer liberal och mer sekulär.

polytheist-logo

Endast Polyteism innebär tolerans. Religioner, som bara hyllar en enda gud och förkastar alla andra, rimmar mycket mycket illa med ett påstått ”Multikulturellt” samhälle.

Nu byter jag ämne för ett tag. DN.s Rysslandskorrespondent, Anna-Lena Laurén, som påfallande ofta skriver roliga, intressanta och läsvärda artiklar – till skillnad från så mycket annat man får läsa i tidningar som DN och SvD – kommenterar idag censur av offentlig konst och ikonoklasm eller bildstorm i Ryssland. Förföljelse av den fria konsten, krav på förstörelse av offentliga konstverk osv börjar som vi alla fått se också bli etablerat i Sverige. Vi har incidenter, där Landstinget i Uppsala försvarat sådant. Alltmera fanatiska och galna kristna tränger sig in på svenska myndigheter. Yoga förbjuds i skolorna, under kristen försäkran om att det skulle ”orsaka njurskador” eller ”depressioner”

Metoderna känns igen från Ryssland och Ukraina. Det var så ryska extremister gjorde, när kommunkontor i östra Ukraina ockuperades.

För några veckor sedan intervjuade jag en rysk dumaledamot per telefon. Han heter Vitalij Milonov och driver frågan om begränsningar i den ryska abortlagen. Helst vill han att abort ska förbjudas helt och hållet. Kvinnor som vill avbryta oönskade graviditeter är enligt Milonov ”prostituerade”. —

De här politikerna och aktivisterna som kräver en återgång till ”traditionella ryska värderingar” har som främsta mål att statuera exempel. Ofta handlar det om att stoppa i deras ögon omoralisk konst, till exempel ”Jesus Christ superstar”. Den skulle nyligen spelats i Omsk av en gästande rockopera från Sankt Petersburg, men drogs in efter en kampanj av organisationen ”Familj, kärlek, fosterland”, som ville förbjuda respektlös avbildning av Jesus. — —

I september visades en utställning av Jock Sturges på fotogalleriet Bröderna Lumière i Moskva. Aktivister från den okända organisationen ”Rysslands officerare” rusade in i byggnaden, uppträdde hotfullt och kastade en flaska urin på bilderna, som föreställde bland annat nakna barn. De fick draghjälp av bland andra Jelena Mizulina, medlem i dumans överhus, som kallade bilderna ”propaganda för pedofili”.

Allt detta enligt Anna Lena Laurén i DN – och visst känner vi igen både Trumps kristna höger och ”argumenten” från KD i Luleå här

bigoriginalÄr det här verkligen ”Ryska Officerare” ?? Varför bär de taffliga träningsjackor och ingen uniform ?  Är det någotslags ”kadetter” kanske ??

Och Anna Lena Laurén fortsätter:

Men den ryska konstvärlden har gått till motattack. Pjtotr Pavlenskij naglade fast sig själv på Röda torget, brände upp dörrarna till FSB-högkvarteret Lubjanka och gör en performance av rättegången mot sig. Pussy Riots Marija Aljochina öppnar en sajt för bevakningen av politiska fångar. Hennes kollega Nadezjda Tolokonnikova har släppt flera nya Pussy Riot-videor, bland annat en som är riktad mot Donald Trump och heter ”Straight outta vagina”. — —

Att Vitalij Milonov och Jelena Mizulina som kräver strängare abortlag är medlemmar i Putinpartiet Enade Ryssland är följdriktigt. Kreml behöver dem för att själv framstå som principfast och gudfruktig. Putinregimen saknar nämligen ideologi – allt handlar om att hålla sig kvar vid makten.

 Att Putin skulle sakna ideologi håller däremot jag själv inte alls med om. Finns det någon ledare i Världen, som verkligen har en ideologi eller fasta principer, så är det väl han. Nyligen talade – liksom av en händelse – Vladimir Vladimirovitj Putin – President i den Ryska Rådsrepubliken, på en kongress som var till för Multietnicitet och Mångkultur i Ryssland – eftersom fenomenet sägs vara konstitutionellt förankrrat även där, liksom här hemma i Sverige.

Ni kan själv höra hans ord, och jag tycker verkligen ni ska lägga dem på minnet. Ingen kan anklaga honom för att vara det minsta oklar – han är tvärtom mycket tydlig med vad som sägs – även om ni kanske inte alls håller med om Putins åsikter. Men – till skillnad från Trump och Hillary är Putin redan vald. Vi här i väst kan anse vad vi vill – om nu 85 %, 90 % eller kanske 75 % av ryssarna nu röstade på honom – fast nota bene – de HAR redan valt honom, för minst sex år till – och därmed är saken avgjord – för dem…

Putin är en realitet, liksom Putins åsikter.

Ni får ta dem för vad ni vill, och eftersom Ryssland är ett nära grannland med 143 miljoner invånare, gör vi nog bäst i att lyssna – medan tid ännu är…

Det kan ingen förneka. Han är oerhört betydelsefull, ja betydelsefullare än Påven – eftersom Putin har kärnvapen, och minst 9 miljoner soldater under sitt befäl. Som Josef Stalin en gång lär ha frågat, när han var Fältmarskalk över den Sovjetiska Armén: How many divisions has the Pope ?

 ”Europa förstör sig själv” säger Putin nu. ”Jag förstår verkligen inte er invandringspolitik, jag förstår inte er vurm för islamister, jag förstår inte hur ni i väst tänker…”

Om ni frågar mig, goda medborgare,så ligger det faktiskt en viss sanning i detta. Å andra sidan kunde jag själv skriva: ”Käre president över hela det stora och mäktiga Ryssland, Vladimir Vladimirovitj – en sak jag inte förstår: Varför lät du Zirinovskij – som nu ska vara oppositionsledare – och nationalisterna få sitt krig i Ukraina ? Där förstår inte jag hur du tänkte, för min del..

För så är det också.

Två slaviska brödrafolk som haft fred i över tusen år har börjat slåss med varandra – och det skedde under Putins tidigare presidentperiod. Ingen kan säga, att han inte var medskyldig. Själv har jag vänner på båda sidorna – och om än någon nu vill acceptera Rysslands ingripande i Syrien – två dagars stopp för flygbombningar har just godkänts av Putin – i egen hög person – så varför brödrakriget i Ukraina – ett krig som ännu är oavslutat – och som när som helst kan flamma upp igen.

Vilket land är det då som ”går under” ??

Är det Väst, eller Putins Ryssland ?

Vi diskuterar en hypotetisk situation, inte sant ? – Men om tjugo år – eller i framtiden – som Putin säger – får vi alla veta svaret…

We live in interesting times.

Snart är det presidentval i USA – och Donald Trump kan faktiskt vinna.. I valet mellan Trump, Hillary, Påven och Putin, satsar jag alltså på den sistnämnde – säga vad ni vill – men hellre Putin än Påvar…

mjolnir_by_sigrulfrd315bac

Annonser

En tanke på “DN, Påven och Putin…

  1. Putin är den ende statsmannen nuförtiden. Ja det är inte sagt med odelbar beröm. I väst har alla makthavare gett upp. I USA en supermakt på dekis så bråkar presidentkandidaterna. Vem som än vinner så kommer USA bli ett splittrat land lång tid framöver.
    Så det är bara Putin kvar. Hela västvärlden försvagas. Ryssarna kan bara sitta och glo. De behöver bara hålla sin position så klar de av att gå om väst.
    Men ryssarna med Putin verkar också vara de enda som kan göra motvärn mot islamisering och terror.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s