Vittnen berättar… ”Låt nya röster sjunga” !

Ibland citerar jag Jim Lyngvild. Ibland själve Presidenten av Ryssland, som ni hör.

Så är det när man är Polyteist, verkligheten är sammansatt och innehåller många olika budskap och röster.  ”Pochimo Njet ?” kunde man fråga på Ryska, eller på svenska: ”Varför inte ?”

Älska din granne, men sätt upp ett staket lyder ett ryskt gammalt ordspråk. ”Vägen till en väns hus må vara lång, men om din granne är din ovän, blev den avlägsne vännen plötsligt nära” lyder en mycket fritt översatt strof ur Hávamál – de mer belästa av er vet säkert, vilken strof jag syftar på.  (Det är inte den som nu följer)

a6cgdym

Putin tror att Väst snart går under, säger han. I min egen lilla ankdamm här hemma tror jag att begreppet ”forn sed” snart kommer att utrotas, och att människor i vårt land och världen över snart återgår till Asatron, säger jag. Till stöd för denna min uppfattning använder jag sakargument, liksom alla realpolitiker. Ingen kan säga annat, än att den ryske presidenten är en kompromisslös realist, men han har åtminstone en viss klarsyn. Också på bloggen Asatemplet – där man nyligen intervjuat två andra hedniska bloggare förutom mig, har man också stor klarsyn och insikt, fast om helt andra ämnen än jag berörde i det förra inlägget.

Låt oss nu ge ordet till Henrik Andersson från bloggen Ideell Kulturkamp:

4. Hur tror du att framtiden för asatro i Norden ser ut?

Det ser i dagsläget ganska bra ut. Folk börjar förstå att det är en ”riktig” religion och inte levande rollspel eller vikingaromantik. Yngre människor som inte är så indoktrinerade i kristendomen har lättare att acceptera asatron som religion än äldre folk som är 65 år och uppåt. De fick ju lära sig att kristendomen var den enda rätta tron och allt andligt liv måste gå genom kyrkan.
Men det är inte bara ljus och muntra toner. I ärlighetens namn lever vi i ett samhälle där etniska svenskar, det är mest sådana som söker sig till asatron helst inte ska ha religiösa tankar. Vi ska nöja oss med lite intetsägande humanism om vi behöver lite andlighet. Samtidigt så kommer det folk från hela världen till Sverige. Och ärligt, hur många muslimer anser att asatro är en riktig religion?  Tyvärr sitter monoteistnormen i väggarna när det gäller religion. Säg att du tror på en gud, det är okej, säg att du inte tror på någon gud, inga problem. Säg att du tror på flera gudar och gudinnor ja då blir många helt ställda. Polyteism är svårsmält för monoteister och ateister.

— —

Sedan får man inte förglömma att det största inre hotet mot asatron är just av politisk och inte religiös art. Enligt mig så är värsta exemplet på det samfund som började som asatrosamfund men av politiska skäl blev forn sed och de facto blev en slags sekt för personer långt ut på vänsterkanten.

Jag är också skeptisk att folk använder asatron på andra sidan av den politiska skalan. Är ärligt talat inte alls förtjust i folk som använder asatrons symboler i nationell politik. Är de troende är det en sak, men ärligt det finns nog många nationella som använder våra fäders tro som ett sätt att få ut politisk budskap och inte ett andligt sådant.

Detta instämmer jag också till fullo i. ”Fornsederiet” har ingen framtid, lika lite som högerextremisterna. Inte någondera av dem har något som helst existensberättigande, tyvärr.

b4f2ee93d05eddf173b2560b0fa862c4

Nu över till skåningen Linus Borgström från Samfundet Asa Folktro – som funnits sedan 2012 – också en intressant blogg – se själva !

1. Berätta lite om sig själv och bloggen.

Jag är i 30 års åldern, bor i Skåne, på gränsen till småland och blekinge. Jag växte upp som ”kristen” och jag använder det uttrycket väldigt flyktigt då jag egentligen bara konfirmerade mig för att ”alla andra gjorde det”. I tonåren började jag dock att bli den sökare som så många andra blir i den åldern och jag började lyssna på mer extrem musik,— — Detta är väl egentligen min första kontakt med hedendom, även om jag inte förstod det då. Hur som helst växte jag ur det, började jobba och blev lite som alla andra. Det var tills jag träffade en äldre herre som var min chef vid tillfället. Han berättade att han var medlem i frimurareorden och jag som var fullkomligt ovetande om detta började undersöka saken. Många, många timmar av läsande och lyssnande på bland annat Red Ice Radio senare var jag fullkomligt uppslukad av konspirationsteorier, mysticism, kristendomens verkliga ursprung med mera. Jag har nu i efterhand förstått att en väldigt stor mängd asatroende kommer från just denna bakgrunden, att de vandrat genom träsket av konspirationsteorier, detta svarta hål av teoretiker och fullkomligt förhastade slutsatser som ändå tycks ringa lite sant för att i slutändan finna sig själv i just asatron. —-

Så kan man också uttrycka det. ”Att mura rätt är stort – att mura fritt är större” har jag alltid brukat säga till en äldre, visare chef och kollega. Och Linus fortsätter:

5. Varför är det viktigt att minnas de ”forna” gudarna?

De s.k ”forna gudarna” är så oerhört viktiga att minnas eftersom att de är vi, och vi är dem! Om man studerar gudarna, deras gärningar, deras styrkor och svagheter; ser man till slut en samlad bild ta form. En samlad bild av de nordiska folken och våra gärningar, våra styrkor och våra svagheter. I en tid då vi marginaliseras och förtrycks på grund av vårt arv, där detta arv ses som fullkomligt oviktigt och patetiskt, är det vår obevekliga plikt att minnas, hedra, tala och sjunga om våra gudar och vårt folk. De flesta som rör sig i asatrons kretsar brukar ganska snabbt snubbla över den mest kända strofen i Hávamál;

”Fä dör,
fränder dö,
även själv skiljes du hädan,
men eftermålet
aldrig dör
för envar, som ett gott har vunnit.”

Den talar naturligtvis om minnet av våra förfäder och deras gärningar. Detta är odödligheten människan kan söka efter livet; att minnas de som kommit före oss. Att tala om våra förfäders minne är att ge dem evigt liv. Vi visste det för tusen år sen, och det är lika sant nu som då!

Visdomens röst. Man häpnar. Enade vi stå – söndrade vi falla – Asatro åt folket, Folket åt asatron !

index

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s