Estlands President – hon är HEDNING hon !

Estland är vårt nära grannland, och det finns också 10 000 Estlandssvenskar, vilket vi bör komma ihåg, eftersom det var Svenska Dagen i Finland och Estland den 6 November, dvs i Söndags, samtidigt som det var Gustav Adolfs dagen, eller dagen efter Alvablotet här hos oss. 6 Oktober fick också Estland en ny President, som dessutom är Hedning enligt vad Humanistbloggen och Humanisterna omtalar. Kersti Karjulaid heter hon, 46 år gammal och 6 November i år rapporterades också att hon vägrar gå till Kyrkan och delta i några kristna ceremonier överhuvudtaget, enligt den Estniska tidningen Postimees, alltså brevbäraren på estniska.

vabariigi_presidendi_ametisse_astumise_tseremoonia_kersti_kaljulaid_crop2

Det enda undantaget är Veterandagen, och då det gäller att hylla stupade estniska soldater, samt vid statsbesök utomlands, har hon förklarat.

Att gå till kyrkan vid nationella eller kyrkliga högtidsdagar vore inte hederligt, eftersom kyrkobesök aldrig tidigare varit en del av dessa dagar för mig.” När man i S:t Johanneskyrkan i Tori under veterandagarna minns de krigsmän som stupat för Estland, så går jag dit. När jag för några år sedan tillsammans med de andra medlemmarna i Europeiska revisionsrätten rentav träffade påven, följde vi alla vid detta möte kyrkans sedvänjor. Eftersom man bjöd mig och sedan är sådan”, skrev statsöverhuvudet. Vi respekterar också inom familjen varandras frihet att tro på det som för var och en är väsentligt. Vi söker tröst där vi finner den. Om så i kyrkan, om så vid havet, om så i skogen. Det är var och ens frihet. Och detta ser jag som det allra väsentligaste.”

Hedendomen är alltså tillåten i Estland nu. Tidigare hade Sverige också en hednisk Statsminister, eftersom Fredrik Reinfeldt – enligt vad som redan är känt – gick ur ”Svenska” kyrkan vid 18 års ålder, och till och med lär ha ansett det vara en patriotisk handling att göra så. Vill man ha ett Demokratiskt samhälle, går det inte att stå bakom religioner som försvarar Monoteism, eftersom idén om en enda gud, inte stämmer med ett demokratiskt samhälle eller pluralism överhuvudtaget.

Enligt en undersökning från 2014, ansåg 41 % av esterna, att deras inhemska finsk-ugriska Hedendom var den enda religion, som hörde hemma i Estland. 4 % betraktade sig som aktiva hedningar. Mer om den estniska hedendomen – Taaraism eller dyrkan av jorden, Maausk – kan ni läsa här.

jumiois-symbol_of_taaraism-maausk estonian-song-and-dance-festival-photo-by-anton-klink

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s