I vilket ”The Norse Mythology Blog” lanserar ännu en teckningstävling…

Karl H Seigfried, den amerikanske professorn i Chicago som driver den flerfaldigt prisbelönta ”The Norse Mythology Blog” lanserade igår ännu en årlig teckningstävling för barn och vuxna – ett betydligt roligare och trevligare ämne att skriva om, än det slags nyheter som relativt ofta når oss här hemma. Temat den här gången – tävlingen varar ända till Midvinterdagen den 21 December, och allt om domare, klassindelning, regler – bara tecknad eller målad konst i original godkännes – datorer och digitala metoder får också användas – är Frejas Midvinter och Jul – och eftersom Freja inte bara är en gudinna för kärleken, utan minst lika mycket för kriget och magin i tillvaron, borde här finnas mycket att avbilda.

Eller, som den gode professorn förklarar – alla regler finner ni på hans sajt här

Your artwork entry must somehow relate to the character and legends of the goddess Freyja and the celebration of midwinter. This complex goddess has many aspects. Your job is to find something about Freyja that speaks to you and inspires you, then combine it with some aspect of midwinter and create your own original work of art.
Freyja has connections to battle, cats, love, travel, sadness, jewelry, ritual, magic, flight, death, and women. There certainly is a lot to draw on for your entry!

midwinter-art-contest-2016-norse-mythology-blog-facebook-google-plus-twitter-pinterest-rules-entry-carl-emil-doepler-1905-freyja-cats-chariot-wagon-flying

Själv skulle jag vilja hävda att Freja är minst fyra gestalter, snarare än en enda. Visst, hennes mest kända aspekt är som kärleksgudinna utan inskränkningar – hon gör aldrig något halvvägs, utan helt och fullt ut – men på sina villkor, och där och när samt med vem hon vill – inte nödvändigtvis vad de dödliga vill, eller vad andra makter och gudomar tycker vore lämpligt – och som Sessrumnirs sals härskarinna, (den på sittplatser rika) med ett helt hov av tolv mindre tärnor och gudinnor runt sig har hon blivit mest känd – men utöver det har vi den kämpande Freja, stridsgudinnan.

Lägg därtill sejdens Freja – hon som ”höll blotet längst uppe bland gudarna” och sedan Gullveig, girigheten eller guldtörsten, vilket en del anser vara Freja i en mer negativ aspekt. Sannerligen – konstverken och berättelserna om henne är legio, och hon gillar själv skildringar och bilder, sägs det i Gylfaginning – lägg därtill Hyndluljöds berömda ord om hur en av Frejas tillbedjare en dag gjorde en harg eller ett altare av gråsten, och rödfärgade det med oxblod – även om det bara var en hög med stenar, tog det åtskilligt med arbete, och den som ägnar sina krafter åt Frejas åkallan, får ofta nog svar – det är känt och prövat..

Slutar med lite ”funnen” konst på Internet, vilket förhoppningsvis kan verka illustrerande.. eller inspirerande för de verk, som jag väntar mig skapas inom kort…

mardoll__shining_on_the_sea_by_marisvision-d59rlqh Freja som ”Mardöll” eller Havsglansen av okänd konstnär

freyja

Hon är också Syr eller Suggan, Hildisvins följeslagerska

larme-dor-tears-of-gold

Gustav Klimts Freja – gråtande tårar av guld

freyja__goddess_of_love_and_war__me_modelling__by_gestiefeltekatze-d82w94l

En modern tyskas åsikt om Vanadis, ett annat av Frejas namn

tribute_to_freya___homenaje_a_freya_by_mvicen-d8w9jjm

Spansk urspårning ? I och för sig är hon också Thrungva, den för evigt trånga..

b4cf7f87eb8f1b7cc2f2dde2a7351acc

Innovativ variant på temat Freja, vagnen och kattorna

crhjumtxgaahxyi

Sam Flegals version av Freyja och Hildisvin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s