HATBROTT emot den Nordiska Julen – Mordbrännare härjar på Island…

Islandsbloggen – denna frände i den nordiska bloggosfären – berättar idag hur såkallade ”Julpajare” eller de som hatar och förbannar den Nordiska, hedniska Julen varit i farten igen. Denna gång var det en mystisk man och två kvinnor som eldade upp IKEAS svenska halmbock vid varuhuset i Garðabær. En av kvinnorna har släppts, enligt rapporter i Isländska media.

Personerna – av okänd härkomst – man vet inte ens om det är islänningar – greps efter en längre biljakt av Isländsk Polis – till skillnad från hos oss här i Sverige kan den verkligen lösa brott – uppklarningsprocenten för mordbränder och liknande är bara 18 % här i Sverige, men minst dubbelt så hög på Island – där mordbrännare alltid dömts till fredlöshet eller utvisning.

”SKEMMDARVARGAR” kallas förövarna i Isländska media – och det kan man verkligen hålla med om. De som hela tiden förstör Julen för alla andra, förtjänar inte bättre än att behandlas som ”Varg i Veum” och borde verkligen skämmas för sitt skamliga tilltag.

Mannen och en av kvinnorna har erkänt att de tände eld på julbocken. Ikea kommer att kräva bockbrännarna på skadestånd på cirka 2 miljoner isländska kronor. Filmen visar hur de två som anlagt branden flyr från platsen. Strax därpå passerar en väktare i bil. Väktaren sätter efter de två bockbrännarna som har plockats upp av en bil. Uppenbarligen är dådet planerat lång tid i förväg eftersom de har skruvat bort registreringsskyltarna.

Medan jakten pågår kontaktar väktaren polis. Vid Bústaðavegur i Reykjavík stannar bockbrännarna och ger upp. I bilen finns två kvinnor och en man. Alla tre grips och förs till polisstationen. Där släpps snart en av kvinnorna. De övriga två får stanna kvar i häktet. Det blir nu upp till åklagare att ta beslut om åtal. Bägge förövarna är över 18 år, och förhoppningsvis har de långvariga fängelsestraff eller utvisning ur landet att vänta.

Att tända eld på flera ton halm intill ett större varuhus är en avsevärd brandrisk, nämligen; och inte bara ett exempel på vandalism och dålig stil – det torde räknas som allmänfarlig ödeläggelse, om det går riktigt långt – eller som sagt Mordbrand – vilket är åtalspunkten i just det här fallet.

Isländska media som Visir har också tagit upp fallet.

Iceland Magazine har skrivit att två mordbrännare  (”arsonists” )- om det är samma personer eller andra – skadats av sina egna hemgjorda Molotov Cocktails och brandbomber vid ett tidigare attentatsförsök emot det svenska företaget. Rätt åt dem !

Frågan är väl också om detta inte bör rubriceras som hatbrott. Vi får väl se om det framkommer fler detaljer kring gärningsmännens religiösa identitet, och om det t ex är i en kristen eller kanske muslimsk grupp de hör hemma, även om man inte ska föregripa det åtal som nu sker borta på Island.

Picture 025

Tors bockar som vikingatida silversmycke från Tissö i Danmark – likheten med Julbocken är påfallande…

One thought on “HATBROTT emot den Nordiska Julen – Mordbrännare härjar på Island…

  1. Pingback: Gävlebocken åter – också 2016, 2017, 2018 och FÖR ALLTID i våra Hedniska Hjärtan.. | Hedniska Tankar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s