I vilket jag firar ”Källkritikens Dag”

Humanistbloggen tog idag upp hur IIS – Internetstiftelsen i Sverige, lanserat ett nytt verktyg för källkritik på nätet. Det är en händelse, som ser ut som en tanke. Sade jag inte – så sent som igår – att goda verktyg är nödvändigt ibland ?

Idag har det också timat och skett att Robot 15 återinförts på Gotland – när jag nu nämnde det här med goda vapen. Vapensystemet har stått i malpåse i 15 år, men nu återintroduceras det, och jag noterar att jag fått fyra nya läsare i Petersburgregionen, tack vare mitt inlägg från igår. Kanske tror dessa små troll, att de är stora hemligheter på spåren, nu när jag verkar lite klärobskyr eller ska vi säga clairvoyant i deras ögon liksom…

150902160240-russian-internet-trolls-780x439Ah yes yes, dear friends in Russia – Я могу вам помочь?

Angående det här med språk – i gårdagens inlägg råkade jag nämna, att språket styr värderingarna och kulturen – kan vi nämna att Hanif Bali och en hel hord med journalister från Dagens Nyheter kommenterat hur den moderata politikern Delmon Haffo 24 år från Salem – nu överflyttad till Anna Kinberg Batras partikansli och Moderaternas innersta ledning offentligt försäkrat, att Socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S) är en HORA – som unge herr Haffo behagar uttrycka det.

Och nu har han tydligen haffats på bar gärning – samtidigt som alla svenska journalister försäkrar oss att detta skall vara Donald Trumps fel. Själv är jag knappast övertygad om den hypotesen. Man måste komma ihåg, att inom vissa randkulturer och kranskommuner, är det fullt normalt för 25-åringar och därmed likställda att skrika ”hora” till alla etniskt svenska eller blonda kvinnor de möter, och bland alla dessa Batras, Balis, Haffos och till och med Abdirizak Waberi (från Angered) – en annan ledande moderat och islamist man har skäl att minnas – så är sådant språkbruk inget konstigt, utan mer regel än undantag. Också inom rysk politik har man sett ett och annat, men Socialförsäkringsministern är enligt kvällstidningarna förvånad – och det kan man ju förstå.

strandhall4010Detta är nog ingen sådan där ni vet…

Jag påminner mig osökt den vackra scen ur den isländske regissören Hrafn Gunnlaugssons film ”Korpens Skugga” (Í skugga hrafnsins 1988) där en smällfet Sune Mangs spelar Isländsk Ärkebiskop, och tar emot en församlingsbo, som anser sig ha blivit kränkt.  ”Kalte han thik ÖÖÖÖDUG-GYGJA ?” frågar biskopen, och drar samtidigt ut på själva ordet. ”Ja, så kalte han mik !” säger den förorättade – som nu dessutom förolämpats av Kyrkan – denna gång en andra gång…

klassikerKalte han thik ÖÖÖÖDUG-GYGJA ?

Till alla er som inte vet vad en Ödug-Gygja är för någonting, och varför det är en stor och dödlig förolämpning att bli kallad så – rekommenderar jag de isländska ordböcker som nyligen kommit ut på nätet, och Islandsbloggen tipsat om. De är lite sakligare, så att säga – men man kan ju notera att  i vår kultur springer vi heller inte omkring och kallar kvinnor för ”horor” helt ostraffat – det måste alla dessa ”nykomlingar” från Mellersta östern förstå – i synnerhet de som i likhet med Partilederska Batra aspirerar på att styra oss.

Ordet ”öduggygja” finns knappast i nutida isländska, men är avlett av Gygja, som betyder (troll)kärring eller liknande – en Margygja till exempel är ett havstroll och ödug tror jag är avlett av öde, slät, alltså någon som är fullkomligt kort om huvudet eller slät mellan benen. Sådana människor finns det många, uppenbarligen, men jag tror inte att just Socialförsäkringsministern hör till dem.

I den kristna tidningen ”Dagen” har slutligen en obetydlig journalist förklarat, att alla Asatroende skulle vara nazister, i synnerhet de som är med i Nordiska Asa Samfundet, och denna fåniga soppa av förolämpningar, självmotsägelser och kristet förakt bygger han på rykten från Facebook. Det är viktigt med källkritik, som sagt.

2 thoughts on “I vilket jag firar ”Källkritikens Dag”

  1. Angående detta med intervjun i tidningen dagen tror jag mest det handlar om illa dold ilska.
    De kristna kan acceptera att folk lämnar kyrkan. Men när folk söker sig till en annan religion som inte har någonting gemensamt med kristendomen ja då blir det sura minner.
    Är du besviken på kyrkan så kan du ju alltid ändra åsikt och gå med igen. Man har så att säga stängt dörren till kyrkan.
    Har du blivit hedning, då har du stängt kyrkdörren och kastat nyckeln i sjön.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s