Gävlebocken åter – också 2016, 2017, 2018 och FÖR ALLTID i våra Hedniska Hjärtan..

Nu till ett gott Jultecken och lite gladare nyheter. Gävlebocken – denna hedniska symbol för vår Asatrogna Jul och Tors Bockar – har kommit tillbaka till sin hemstad igen – för 50:e året i följd ! På första advent skall han invigs, som alltid – och Sture Gavlén, den gamle Gävlejournalisten, som i detta sammanhang får överta Thors epitet och Heiti ”Bockarnas herre har förstås blivit vederbörligen intervjuad uti Statstelevisionen – fast han nu är över 85 år gammal själv – men hans skapelse lever – och kommer fortsätta leva trots alla spekulationer om att årets bock skulle vara den sista.

gavlebocken_flygHan drog ut till sin stad i Nord. Han kom dit, för att skapa fred. Skapa fred, i ett land som led. Som en trogen vän, var han alltid sedd, och allt för djärv för att vara rädd” (fritt efter ”Basker Blå” och ”The Ballad of the Green Beret”)

Sture Gavléns stora tanke har genom åren väckt anklang hos människor över hela Världen. Bocken har till och med besökt Kina, och är nu en institution, som man inte blir av med. I början trodde få eller ingen på det hedniska tilltaget, men nu har Brandkåren, Taxi Gävle, till och med Svenska Kyrkan och många många fler – inklusive Gävle Kommun ställt upp, för att skänka lite julglädje till de som annars ingen Jul kan få – för så var tanken, när bocken föddes. Och hans otvivelaktigt hedniska och Asatrogna ursprung känner vi alla till.

Ändå finns det dem, som hatar och förbannar den Nordiska Julen. Det finns de i vårt samhälle, som utan anledning och all logik vill bryta emot lagen, och rasera vad ett helt samhälle byggt upp. Dessa ”Julpajare”, för så måste man kalla dem.

Bocken har gång efter annan blivit skändad, uppeldad, raserad. Men han har alltid kommit tillbaks – därför att Gävles Julbock är som Asatron och hedendomen själv. Som Särimner är han oförstörbar och evig. Det hjälper inte hur många som vill ta kål på honom, utplåna honom och fördärva alltsammans, eller hur många Hatbrott alla dessa Sverigehatare än begår.

Ja, till och med på Island begås nu dessa hatbrott emot vår Nordiska Jul – men där kallar man förövarna för ”Skemmdarvargar” vilket bara är för välförtjänt.

Julbocken kommer tillbaka och tillbaka och tillbaka, år från år – trots alla som hatar honom. Sådan är också Hedendomens väg.

190px-Thorshammer,_Mjölnir_neu

 Nytt för i år är också att en skändlig bockbrännare tagits på bar gärning, och för några dagar sedan fick sin rättvisa domArbetarbladet rapporterar att det hänt tidigare, 6 gånger till och med, men bara en enda av dessa personer dömdes till fängelse, ett straff som den dömde – en svart amerikansk medborgare – aldrig behövde avtjäna.

Själv har jag alltid undrat vad det här är för ”halvfigurer” och vad hatet emot den Nordiska kulturen beror på ? Är det kristna eller kanske muslimer som är i farten ? ”Fornsedare” eller annat patrask ? – Ja, man kan ju aldrig så noga veta, med dem, eller hur ?

Det var en viss Alfred Dahlin, 26 år gammal och bosatt i Gävle – den stan lär han nog snart få lämna ! – som drack sig berusad, och som senare påstod att han ”måste” bränna ned bocken 27 December 2016 – vilket Tingsrätten konstaterat var en noga förberedd och planerad handling. Domar i Sverige är offentliga, och Dahlins gärningar har erkänts av honom själv. Argumentet om berusning gäller inte alls, för Dahlin klättrade över ett två meter högt stängsel – det måste han ha varit medveten om – och hade med sig maskering, samt brännbar vätska som han förvarat i sin bostad. Han skyllde fegt ifrån sig med att påstå att kommunen på en skylt framför bocken konstaterat att den bränts ned, men att det skulle vara en ”uppmaning” till mordbrand och pyromandåd, gick Lagmannen i Gävle inte på.

Dahlin dömdes inte för hatbrott, konstigt nog, trots att Tingsrätten öppet konstaterar att bocken är av stor kulturell betydelse, vilket media också påpekat. I sammanhanget spelar det mindre roll, eftersom brottsrubriceringen blev grov skadegörelse – och inte mordbrand, även om 11-12 ton halm, som flyger omkring i luften när den brinner, är en inte obetydlig risk mitt inne i en stad eller ett samhälle. Bock-kommittén har sedan länge haft tillstånd att uppföra en bock – utan bygglov eftersom det är en temporär anordning – och därför dömdes Dahlin till ett i sammanhanget mycket lågt straff – om ca 90 000 kronor skadestånd och villkorligt.

Så långt den svenska rättvisan. Överklagandetiden har inte gått ut ännu. Hade det INTE funnits tillstånd, och hade det varit en olaglig julbock,, hade utgången säkert blivit en annan – men som sagt – Julbocken är en angelägenhet för alla svenskar, och har stor kulturell betydelse – det är nu fastslaget – genom Tingsrättens dom.

13d2e53b56462aa523dce00e2128923a

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s