I vilket Martin ”E-type” Eriksson och många andra ger ALLT FÖR SVERIGE

Programserien ”Allt för Sverige” där Svensk-Amerikaner söker sina Nordiska rötter, och försöker återanpassa sig till moderlandet, och dess kultur, har varit ett populärt inslag i SVT, den svenska Statstelevisionen, under hösten. ”Såpor”, ”hopp-och-lek” program och en massa importerade seriekoncept är ju legio numera – men igår – söndagen den 27 November – avslutade man stilenligt med att resa till Birka i Martin ”E-type” Erikssons sällskap, och lära amerikanerna levande Asatro

e-tajpSe sån stil han har !

Om jag själv berättat om den gamla leken ”Kyssa Yxa” – även om ”Kissing the old Battle Axe” väcker helt andra associationer för personer från USA – ni minns väl mitt inlägg om Skäggyxor kontra Danyxor – även om ”gamla FN-yxor” har jag skrivit en del – så blir man för en gångs skull inte svaret skyldig ifrån SVT. Ni kan se, hur det skall gå till här ovan – yxan skall hållas i en rak arm, som jag sagt, och så skall bladet tippas ned emot lekdeltagarens huvud, så långt och så nära, att man kan kyssa eggen. Tappar man taget om yxan, blir det ofta ”loss by sheer default”. En sport för män !

Kvällstidningarna vimlar av kändsireportage, där det står att de amerikanska kvinnorna blivit kära i Martin, och även Håkan Altrock och andra storheter nämns. Om Danmark hade Jim Lyngvild, har vi alltid gamle ”E-type” – men kanhända har han inte riktigt Jims flamboyance, utlevelse och energi, utan mera av svenskt saktmod, då han är den ordmildaste av män, och den ödmjukaste av vikingar.

Nåja.

Själv tror jag faktiskt att spel och lekar – som ett sätt att tillvarata Asatron och lära ut historieintresset – faktiskt kan vara något, som ger en bra introduktion till fler än Amerikaner. Jim Lyngvild visade oss vägen, när han emottog Syriska Flyktingar i sin Vikingaby – och började tala om för dem vad Dansk kultur är, och var den kommer ifrån – utan att skämmas, utan att sopa Asatron under mattan.

En stark kultur och en gemensam grund.. Det är den första och viktigaste förutsättningen ett land måste ha, när den ska ta emot nya medborgare – särskilt om de kommer i massor. Många som kommer hit, är här för att de vill överge islam – eller amerikansk kristendom.

f9d5b1fad16bdb17c5abec434eaff370Låt oss stå upp för vilka vi är – och inte fegt fly som hundar, med svansen mellan benen…

15035800_141699646309657_4771937372864512000_n

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s