Privata Vikingamuséer – här och i Jórvik eller York…

Ett privat ”Vikingamuseum” ska snart öppna i ”Båthus 2” på Skeppsholmen enligt Dagens Nyheter, och därmed bli ett tillskott till Stockholms lista på turistattraktioner; skriver tidningen. Själv är jag mera skeptisk, inte minst på grund av vad tidningen skriver om det nya muséet och dess innehåll. Vad detta skall föreställa, återstår verkligen att se. ”åkattraktioner” ska skapas nere i båthusets källare, vilket mest anger karaktären av någotslags spöktåg, billigt ”jippo” eller en pendang till barnmuseum typ ”Junibacken” som ändå finns i den nya attratktionens omedelbara närhet.

event_image1-php

I ”Jórvik Viking Centre” åker små tuff-tuff tåg längs rekonstruerade vikingatida stadsgator med skyltdockor – ett slags Disney-version av historien..

För den som är någorlunda insatt i ämnet Asatro, Hedendom och Vikingar i allmänhet, är det mycket lätt att se vad det nya museét är kalkerat på, och var man hämtat hela konceptet. I York i England ligger ”The Jórvik Viking Centre” sedan 1984. England har ju aldrig någonsin haft någon väl bevarad arkeologisk miljö utomhus och under bar himmel i stil med Birka i Sverige, Hedeby i Danmark eller Kaupang i Norge, så när ett stort köpcentrum skulle byggas vid Coppergate eller den gamla Köpmangatan i Yorks innerstad (ja, just det – några ”gates” eller portar är det inte tal om, för i York talar man ännu om ”gates” som gator och inte ”streets”) på 1980-talet var man inte sen att försöka bevara de enorma kulturlager eller kökkenmöddingar som fanns under jord, och göra dessa till ett slags nöjespark.

jorvik-viking-centre

Det är klart att detta brittiska initiativ var vällovligt, men man har trots 20 miljoner besökare – själv besökte jag centret redan sommaren 1984, när det öppnade – och köerna ringlade milsvida genom York – den kristna katedralen var det året helt bortglömd ! haft vissa svårigheter med autenticiteten. Muséet var snarast ett anti-vikingamuseum när det öppnade, med många helt osanna och överdrivna tablåer (myten om att ”rista blodörn” till exempel – något som bara förekommer på två textställen – Ragnar Lodbroks Saga och Orkneyinga Saga – men som bevisligen är ett kristet falsarium, skapat under medeltiden) som senare tagits bort, efter berättigade protester från seriösa historiker. ”Vikingacentret” i York har utvidgats och byggts om två gånger, genom  en investering av 5 miljoner pund (mer än 50 miljoner SEK) år 2001, samt ytterligare en miljon pund år 2010 – då man skulle inkludera kyla, väta, stinkande lukter osv i ett försök att ”skapa realism” eller snarare klassa ned Vikingatiden och dess människor, trots att de flesta originalkällor, bl a från Bysans, framställer dem som oerhört mycket renligare, prydligare och rentav modemedvetnare än dåtidens kristna Européer, vars kost, föda och levnadsförhållanden i allmänhet oftast var Nordborna underlägsna.

580f49219d0322d54de7ae8efbb95fa7I York gjorde det privata näringslivet Vikingar till ”Big Business” och driver ännu köpcenter med detta som tema

Det återstår väl att se vad för ”Bert Karlsson land” som nu ska etableras i Stockholm. Dagens Nyheter säger – finkänsligt nog – inte ett enda ord om de näringslivsintressen som döljer sig bakom projektet, och som redan lär ha investerat 110 miljoner SEK. Dick Harrison – Sveriges meste populär- och ibland vulgärhistoriker har varit vetenskaplig konsult, och ”läskiga dockor” från Holland utlovas besökarna. Fokus skall enligt DN ligga på träldom, slaveri och en konstlad ramberättelse om en Vikingakvinna med en alkoholiserad man. Idel fördomar, och en ganska hatisk tendens, med andra ord.

DN citerar skyltar, som ska sättas upp på det nya muséet – och det här skall alltså vara en objektiv skildring, tycker denna ”PK-tidning”:

”Med iden blev han en slarver som drack upp och förskingrade allt vi hade, men jag hade svurit på att aldrig lämna honom”

Så fungerade för det första inte Vikingatidens äktenskap. Inget sägs om Nordborna som yrkessoldater, ledungsflottans organisation, Härader och hundaren, samt hela den organiserade hedniska statsbildning dåtidens Svitjod representerade. nej – för näringslivet existerar endast detta: Vikingen ska ”göras ned”, förlöjligas, trivialiseras och släpas i smutsen – och därmed jämnt. 

Projektets VD Ulf Larsson ”tar fram en plasthjälm med horn” som ska säljas på det ”autentiska” muséet skriver DN, och berättar om ”överfall och brutalitet” som alltså skall vara centrum i hur våra förfäder ska skildras – allt enligt denna VD själv. Avsikten verkar fullt tydlig – eller för att säga det på tyska: ”Mann merkt das Absicht, und wird Verstimmt

Utomlands talar man om ”Christian belittlement” eller ”Kristet förminskande” som begrepp för hur fördomsfulla kristna försöker styra och ställa med den Nordiska historien, och hela tiden klassa ned, sprida fördomar och okunskap.

Det återstår väl att se, vad för krafter som är i verksamhet, och om det huvudsakligen negativa intryck man får via DN är riktigt.

Själv är jag som sagt skeptisk, men på det tänkta muséet sker nu en ”febril aktivitet” inför öppnandet vid Valborg eller Vanadisblot – allt enligt vår största dagstidning – och det kan hända att jag misstar mig, och att PK-elitens sedvanliga floskler inte fått fäste här, trots att man kan ana det värsta.

2996

Det åtskilligt större – och mer påkostade – centret i York drabbades av en svår översvämning i December 2015.

Också i York har man haft klara problem, eftersom en översvämning dränkte stora delar av Yorks underjord – det är faran med att leva i en stad som är byggd på fyllnadsmassor, dåtidens trähus låg ju på pålar och bryggor, men vår tids arkitektur klarar sig SÄMRE än Vikingarnas… och där har man nu – liksom av en händelse – rekonstruerat utställningen, länspumpat lokalerna och ställt allt i ordning inför ett öppnande på nästan samma datum – april 2016. Allt detta efter vad den åtskilligt objektivare och bättre skrivna ”The Guardian” berättar – brittiska media är som regel mycket vederhäftigare än DN. 10 miljoner pund kostade det, denna gång – men försäkringsbolagen betalar !

Vore jag i era kläder, kära läsare, skulle jag satsa på ett besök i York istället, och INTE lägga mina pengar på ”Nya Junibacken del 2 – Nu med spöktåg i Vikingatappning” som det nya muséet verkar vilja bli. Men – för all del – jag kan ju ha fel !

ha%cc%8allbarhetsredovisning-konsult-csr-kommunikation-talking-horse-cc0-e1453795521310-300x211Man ska inte skåda GIVEN HÄST i munnen” säger ett gott gammalt svenskt ordspråk…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s