Slaviskt tempel i Wroclaw, Polen

Asatrufelagids kommande tempel på Island är inte det enda hedniska tempelprojektet i dagens Europa. Ifrån Polen, eller närmare bestämt Wroclaw, kommer spännande nyheter. Där har anhängarna av Rodnovery, eller Slavisk hedendom, nu startat sitt eget tempelprojekt har jag fått veta.  Nyheten kommer till mig efter det jag skrivit om hur Dick Harrison plötsligt ställt sig upp i Svenska Dagbladet och hävdat att Sjöbo skulle ha befolkats av Polacker på 900- eller 1000-talet, efter vad han minst sagt förvånande nog påstår, enbart på grundval av några krukskärvor och ett enstaka myntfynd.

En hel del läsare har också reagerat emot denna gallimattias, och hur den gode herr professorn på grundval av några skärvor Vendiskt lergods och ett mynt kan påstå, att en hel befolkning skulle varit slavisktalande, när det finns mycket goda bevis för att den mesta av  kolonisationen på den tiden gick den omvända vägen, dvs det var så att Skåningar, Danskar och övriga Nordmän faktiskt bosatte sig på Polens norra kust, eller vendiskt territorium.

Handel förekom såklart, men den gick säkerligen åt båda håll – fast på grundval av enstaka fynd, kan man inte säga mycket om vilka språk som talades var och när, eller vem som bosatt sig vart. Det måste till mycket mer av substans för att kunna uttala sig om den saken.

15037338_2129678343923078_4697605479047103906_n

Men alltnog, Wroclaw ligger i södra Polen, långt bort från Östersjöns kust, och har så gott som alltid varit polskt eller slaviskt, om vi inte räknar in den period från 1240-talet och framåt, då staden kallades Breslau och med tvång koloniserades av tyskar – precis som vi under vårt 1200-tal också kristnades med tvång – för innan dess fanns det inte många kyrkor i Sverige. Nu är Polen ett av Europas mest katolska länder, och dess befolkning om mer än 630 000 personer är så gott som helt och hållet polsk. För övrigt har Hare krishna också lustigt nog något som kallas ”tempel” i just Wroclaw, vilket enligt polska förhållanden får ses som ett stort bevis på tolerans, nu när den kristna dominansen ändå är så hård.

Men – våra tappra polacker – de har redan samlat in 900 EUR av de 16000 EUR de behöver för att fullborda projektet. Det rör sig inte bara om vad vi Asatroende skulle kalla ett gudahov och en andlig byggnad, utan om ett helt kulturcenter. För de av er som talar eller läser Polska – jag känner till en hel del polsk-svenska Vikinga re-enactors – kan bidrag lämnas här..

Det polska projektet har också fått stöd utomlands av konstnärer och andra – som ni kan se av denna länk.

Polackerna uppges ha känt sig inspirerade av bland annat Jim Lyngvilds Gudahov i Danmark, som ju redan står klart efter invigningen i år, och liknande anläggningar som ska finnas i Ryssland. Också utanför Reykjavik bygger man kulturcenter och Gudahov inför framtiden, som sagt.

slavic-pagan-temple-758x695Svantevits eller Swetowids stora bildstod i Arkona tillbads av Vender och Vikingar gemensamt ! (det var innan biskop Absalon och de kristna kom dit och förstörde alltihop)

Också i Sverige finns de som driver projekt för skapandet av stora Gudahov och kulturcenter med läsesalar, forskarrum och mycket annat. Tyvärr motarbetas vi aktivt av andra påstått ”hedniska” grupper just nu – personer som skriver på nätet och kallar oss rasister, bland annat – helt utan att kunna bevisa det. Och för övrigt – hur kan de ens kalla oss något sådant, när vi är de första att erkänna, att hedendomen är en universell företeelse.

tortempel-2014-bottenvacc8aning

Jag kommer ihåg hur en liten grupp människor i Göteborg med omnejd – de går omkring och kallar sig ”fornsedare” fast ingen vet vad det är, eller vad det ska vara formligen tjöt av hat för något år sedan, så fort det isländska Gudahovsprojektet kom upp, och deras föga vördnadsbjudande ledare förklarade för oss att ”han alltid tänkt vara i skogen som han brukat” samt att man med all kraft skulle motarbeta detta. Jag har skrivit till er om brandattentat emot de få personer i Sverige som ens vågat försöka, och vad deras familjer drabbades av.

Under veckan har jag fått än mer samtal, som i högst inflammerad ton upplyst mig om att jag underdrivit ”fornsederiets” inverkan. En man som säger sig ha varit personligen närvarande när Sveriges Asatrosamfund upplöstes och gick över i ”fornsederi” och diverse politiska utgjutelser säger att tempelkassan som stals, uppgick till minst 11 000 SEK och att han och flera andra personer också hotades till livet i samband med detta. Händelsen uppges också ha blivit polisanmäld, och det visade sig att en person med grava missbruksproblem, som på något mystiskt vis utsetts till kassör, också var inblandad. Allt enligt min gode sagesman, men å andra sidan var det minst ett tiotal år sedan detta hände.

Tydligen minns jag fel, eller så har jag inte skrivit tillräckligt om dessa och andra händelser i samband med ”forn sed” eller ”fornsederi” tycker man, och därför har jag funnit det på sin plats att infoga en liten rättelse. Det var alltså så, att man hotade oss till livet, man stal från oss, man släpade vårt namn i smutsen – vi polisanmälde – och inget hände…

Så kan det gå när man har med ”fornsedare” eller ”fornsederi” att göra – men i andra länder än Sverige, är man som sagt framgångsrikare – än så länge…

15281873_10211707014693487_1415011698_nStämningsbild ?

Till sist segrar vi ändå – det är jag fullständigt övertygad om. De Asatroendes antal i Sverige är nu över 570 stycken om man ser till det största samfundet – det där de 80 ”fornsedarna” inte gillar – och mer än 1100 totalt, om man ser till alla samfund i landet – i alla fall de mer rumsrena – och de jag själv väljer att engagera mig i.

Polackerna är inte så många fler heller – men deras tid kommer – liksom Islänningarnas och Danskarnas… Många Gudahov är redan byggda, och tyvärr – jeschua lovers – nu är det för sent att bränna allihop, som om ni trodde att det bara var halmbockar ni kunde få fyr på…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s