”Populär Historia” skriver om kristna Julpajare och Jul-förbud

Tidskriften ”Populär historia” publicerade för tre dagar sedan om hur kristna fanatiker i alla tider förföljt den Nordiska Julen, ochv elat förbjuda våra jultraditioner – en ”förbudsmentalitet” som dock aldrig lönat sig, eftersom människor återuppfinner Julen, Julfirandet och polyteismen gång på gång – det ligger helt enkelt i vår mänskliga natur att göra så…

Typexemplet utgörs av Puritanernas förföljelse av Julfirare borta i Englands 1640-tal, men också nordiska exempel redovisas. Eller, vad sägs om följande intressanta fakta:

Ett fullständigt julförbud infördes vid ett kyrkomöte i Glasgow den 10 december 1638, med argumentet att julen saknade stöd i Bibeln. Ingenstans i den Heliga skrift kunde man läsa att Jesu födelse skulle firas, och det fanns ingenting i skriften som sade att Jesus ens föddes vid jultid. Dessutom var det traditionella julfirandet fyllt av både världsliga och hedniska inslag som lekar, spel, sång, mat och traditionen att pynta med vintergröna växter. Ett fullständigt julförbud infördes vid ett kyrkomöte i Glasgow den 10 december 1638, med argumentet att julen saknade stöd i Bibeln. Ingenstans i den Heliga skrift kunde man läsa att Jesu födelse skulle firas, och det fanns ingenting i skriften som sade att Jesus ens föddes vid jultid. Dessutom var det traditionella julfirandet fyllt av både världsliga och hedniska inslag som lekar, spel, sång, mat och traditionen att pynta med vintergröna växter.

Men all denna kristna fanatism och julhat bekämpades redan tidigt, som vi ska se:

 Julanhängaren och poeten John Taylor (1578–1653), kallad »The Water Poet«, målade 1646 upp en dyster bild av läget:

»All frihet och allt oskyldigt skoj, de ­glada lekarna, danserna och vidlyftigheterna som en gång om året brukade pigga upp den hårt strävande drängen och arbetaren, och som återgav dem själsstyrka för ett helt år, har nu utplånats och upphört att finnas till, detta så grundligt att det är som om de aldrig funnits.«

Riktigt så illa gick det förstås inte. Det folkliga motståndets väg inleddes, och Julförbuden föll snart i glömska. Allt återgick till det normala, och Woden – Oden eller ”Father X-mas” dvs Jultomten fick fortsätta presidera över alltihop.

odin-to-santa_footer

Också i Sverige och Norden försökte de kristna fanatikerna nästla sig in, avslöjar ”Populär Historia”:

Förbud mot att klä ut sig till bock

Flest förbud infördes mot traditionen att gå med bocken. Ynglingar klädde ut sig till bock, eller bar en träbock. Med dans, sång eller skådespel sökte de få ihop pengar under en vandring genom staden. I Malmö förbjöds bocken 1695. I Stockholm förbjöds den, stjärnan och bruket att nyårsskjuta med gevär 1721. År 1742 blev det otillåtet att åka kälke och liten släde utför backarna i staden. I Göteborg infördes förbud mot stjärna och bock 1768. I Karlskrona förbjöds det först 1754 och ytterligare en gång 1808.

Kriget mot julen och de förbud som jul­firandet drog på sig var i längden verkningslösa.

Kom ihåg vad jag själv skrivit om ”cervuleam facio” eller dödsstraffet mot att ”göra bockar på orkney-öarna under 1200-talet, vilket också på latin betyder ”göra sig till bock” och de många jul-lekarna – och dagens kristna bock-hat och bockbrännare…

De kristna är sig lika – i alla århundraden och alla tider – alltid ska de försöka förstöra Julen och Julfriden för oss andra – men vad finns det väl för ont i en Julbock, till exempel ?

Också i Bengtsfors utfördes ett Sverigefientligt attentat i veckan – mot en av ortens kommunalpolitiker.

Varför finns det numera de i vårt Sverige, som inte ställer upp på våra gemensamma värderingar och låter oss fira Jul i frid ?

13256b09-3742-479d-a254-eef7f730bfbb Låt oss FÖRSVARA vår rätt till en hednisk Jul !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s