Så var det Julemarked i Danmark

Julen – denna Nordiska och Hedniska uppfinning – för det var vi Asatrogna och Hedningar i Norden som skapade själva ordet och begreppet ”Jul” närmar sig alltmer, och med det också de obligatoriska Julmarknaderna, som numera finns över åtminstone hela Europa norr om Alperna.  Hemma hos Jim Lyngvild – Asatroende Världskändis och internationell celebritet – og hans Kjereste – har det i helgen rustats till ooch genomförts en äkta dansk Julemarked, erfarar ”Hedniska Tankars” redaktion.

Ravnsborg – döpt efter odens korpar – och som ej bör förväxlas med ruinen med samma namn på Lolland – ligger på Fyn, nära Arreskov sö. Här ser ni nya ”drone images” av hela anläggningen, inklusive helgens marknad.

15384399_1230868626982801_6424887181183836674_o

I mitten syns själva bostadshuset eller hövdingahallen, och på avstånd längst bort emot sjön det nya Gudahovet. (ja, just det – det heter Gudahov och visst inte ”tempel” som vissa tror, och som ni ser är detta också av en avsevärd storlek – jämför med människorna på bilden.

Ravnsborg har en imponerande reklamsajt på nätet, som också är en ”store front” för värdfolkets många verksamheter inom mode och design. Nästan alla av de reklamfoton man ser där har tagits av Jim Lyngvild personligen, tror jag mig veta, och förutom bryggerier, hantverksfirmor och livsmedelsproducenter deltog i år till exempel följande – märk Völvan från Ribe och detta med mjödet – men intet till övermått, ty minns Hávamál, o ni hedna och ni ludna…

Anette Dahl Design
Blomsterværkstedet
Bryggeriet Frejdahl
Bronzedesign
Bundgaards design
Butik Hjortshøj
Bårring Handelshus
Dunoria
Ejby Bageri
FP Strømper
Frames & Jones
Frigga Fantacy
Growers Cup
Hammer Hansen
Hyggeshoppen
Jim Lyngvild design
Laybourn Design
Lisbeths pandekager
Lykkes Mandelbod
Mjødladen Petz
Mor Kirstens bix
Nature Bites Back
Odense Tamburkorps
Peter Larsen Kaffe
Raunsborg
SarTorvet
Signe Kähler design
Thomsons Design
Vergo Design
Vikingemad
VitaVita Smykker
Vølven fra Ribe

15442330_10211623677331752_1937292438808115005_n

Interiör från Ravnsborgs stora hall – där står SÄRIMNER uppenbarad…

I Danmark blir Asatron mer och mer accepterad i samhället. Den lokala kulturen blomstrar på folklig grund. Små och stora företag får en chans att etablera sig i hägnet av denna gemensamma kulturella grund och historia, på ett sätt som både känns fräscht och naturligt. Och borta hos våra gamla vänner på Galleri Svinestien – där Särimner åter låter sig skåda – ja där gjuter man statyer av såväl Gruntvig som andra centrala danska kulturpersonligheter – ”Vi kräver frihet för Loke, så väl som för Tor” skulle kunna sägas vara dagens lösen.

15380413_10211623675771713_3495742993166706358_n”Og det er Frejas Sal !”

Våra grannländer bygger upp det som man i vårt land hela tiden försöker förstöra och riva ner – med alla medel. I dagens nummer av annonsbladet Metro, som numera påstår att det firar ”Källkritikens dag” – sprider skribenten Jack Werner insinuationer, falska anklagelser och hat emot oss Asatroende genom att plötsligt försöka hävda att vi på något sätt skulle ha haft med den numera famösa folkstormen emot varuhuset Åhléns annonser att göra.

Ändå fanns det mig veterligen – när vi nu tar upp detta med källkritik – inte en enda kommentar som tydde på att en sådan koppling existerade, eftersom hatstormen var utlöst av kristna fanatiker, som protesterade emot en i deras ögon felaktig användning av en kristen Lucia.

Om herr Werner nu inte har de ringaste bevis för vad han säger, tycker jag inte precis att hans typ av journalistik präglas av saklighet, opartiskhet och god ton. Jag har personligen bett honom förklara sitt anförande, samt undervisat honom i ett par vetenskapliga detaljer, som han helt verkar ha missuppfattat. Förhoppningsvis rättar han också till de värsta av sina misstag, och skriver hädanefter i en mer opartisk anda, så skall jag hålla mig till mitt – och den ”hygge” och de framgångar som vi har i Danmark, Norge och den övriga Norden.

För egen del kunde jag heller inte bry mig mindre om hur diverse katolska helgon ska gestaltas eller inte gestaltas, eftersom jag inte firar någon ”Sankta” Lucia, utan Lussi, Ljusets Brud, Freja personligen. Att gestalta henne på ett övertygande sätt är inte lätt, men det – och de överdrivna reaktionerna däruppå – lär få bli ämnet för nästa inlägg på den här bloggen.

freja-hacc88mndens-eld-1Freja är Ljusets och Midvinterns drottning – budbärerskan vid midvinter

(stop giving her religion a bad name !)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s