Julblotets text, 2016

Skrev detta på en timme, ungefär – rakt av från mitt huvud, och ut till mina åhörare. Gjorde det så enkelt och rakt som möjligt, då jag förordar enkelhet och ett värdigt Julblot – utan konstigheter !  Skicka gärna kommentarer, om ni nu har något att invända emot…

Ritual för Julblot
Utrustning:

Horn
Vighammare (?)
Mjöd, vatten eller annan vätska
Stor skål
Skinka, vinteräpplen

vinter-14-dec-2010_2330

Inkallande

Snart är det Solvarv och Midvinter. Det är två gamla ord för det vi kallar Jul, då Årshjulet vrids om, och vi så småningom börjar på ett nytt år. Det har äntligen blivit tid för vila, efter allt vi måste göra klart under året. Vårt arbetsår har varat ända fram tills nu, och det är först i årets allra sista tid som vi får tid att pusta ut, och unna oss samvaro med våra släktingar.

Men inte bara den närmaste släkten var och är med oss vid Jul. Förfäderna var och är där också. Det känner vi svenskar ovanligt starkt, när vi står här framför våra gudabilder, någonstans i Norrort, någonstans i Sverige. Här har varit hednisk och svensk byggd i tusentals år före oss – och fortfarande är vi Asar och Vaner trogna – Hell !
(slår vätska i hornet)

Med detta vatten (mjöd) helgar jag nu platsen. Det går till Tomten, Byn och platsens alla rådare.

kort paus.

b4bdf47d9b7342b78fd394d4f7fe0f06

Drar in andan, och ställer sig i Algis-stada, med benen tätt tillsammans, armarna uppåt sträckta ut i vinkel. Säger Högt: Måtte Julens Stjärna lysa över oss, och skapa en port mellan Midgård och Asgård !

Hell alla Asar och Vaner ovan (lyfter hornet mot himlen) Hell alla de närvarande, och de  människor som samlats här (tar vätska ur hornet och stänker emot åhörarna) på denna plats, enligt Asatron och våra förfäders tro.

Hammare där ovan, helga detta vi och håll stånd ! (lyfter hammaren mot höjden)

Hammare i Öster – där Frej och Vanerna finns vid solens uppgång – helga detta vi och håll stånd (lyfter hammaren mot öst)

Hammare i Söder – där Siv och Sunna råder vid dagens höjd – helga detta vi och håll stånd (lyfter hammaren mot söder)

Hammare i Väster – där Tor råder över regn och vind vid dagens slut – helga detta vi och håll stånd (lyfter hammaren mot väst)

Hammare i Norr – där Oden råde i den mörka natten – helga detta vi och håll stånd (lyfter hammaren mot nord)

Hammare nedan – där Gerd eller Jord råder och bor – helga detta vi och håll stånd

15541336_10211895847854198_6886119164939907239_n

Betraktelse
Vi ser nu tre gudar framför oss – och Tre stora Gudar – vanligen var det Oden, Tor och Frej man tillbad om Jularna. Ibland var det istället de tre Nornorna, och från Heimskringla vet vi att man i Trondheimstrakten ärade Oden, Njord och Frej, därför att Oden var Jólner, den store Jularen, han som gör så att det blir Jul och håller Årshjulet i sin famn, Njord därför att han var havets gud, och Frej därför att han rådde över åring och årsväxt för nästa år.Tröndelagen låg ju vid havet, och därför var Njord viktigare där än i andra delar av Norden. Somliga – mest kvinnor – har kanske blotat till Freja eller Lussi, Frigg och till och med Hel i underjorden istället.

Svearna vid Uppsalatemplet blotade till  Oden, Tor och Frigg, men här ser vi nu styrkans Tor, skönhetens Freja och årsväxtens Frej, antagligen för att de som bor här i vardagslag hyllar Vanerna, och har gjort så efter eget tycke och huvud. Har ni något ni vill tacka för, under den tid som gått under hösten, eller något ni önskar er inför nästa år, så kan ni nu lägga en gåva som Blot eller Offring  här på denna sten, medan ni högt säger något om vad som hänt, och vad ni själva tror finns att lära det – men om ni ingenting vill säga, och bara tyst Blota, eller alls inte Blota något, kan ni också göra som ni vill…

blot

Blotande

Först blotar jag, och det är för Julfriden, som nu ska råda i tolv dagar, och god äring och en god fred, vilket vår Jord sannerligen behöver.

Menigheten blotar, på så sätt att var och en går fram och lägger en gåva på Stallen (stenen) och högt säger något om vad som hänt i var och ens personliga liv, och vad som kanske kan läras ur detta. Man börjar från höger, så att var och en går fram till stenen och sedan tillbaka på sin plats i cirkeln igen, sedan nästa osv

drinking-horn1Att DRICKA JUL har alltid ingått i Julen – men INTET TILL ÖVERMÅTT (Kom ihåg det, flickor !)

Åkallan och Skålande

Hell Oden – son av Bore eller vintern, Friggs make, högst bland gudar och mångklokast, ledare för den vilda jakten, som drar fram i vinternätterna. Du som ser allt, och har insikt i mycket som annars är dunkelt – Hell ! (dricker ur hornet)

Hell Tor, alla människors försvarare, jättars kväsare och svuren fiende till allt som är ont ! Du som är Sivs eller Sols man, Bockarnas Herre, Midgårds sköld och värn. Måtte din hammare och kraft värna oss, och krossa allt som är falskt, som Vitekrist och meningslöst ”fornsederi”. Bevara oss nu genom den långa vintern, och tills vi når en ny och bättre vår – Hell ! (dricker ur hornet)

Hell Frigg, Himladrottning, du vars mantel är Stjärnhimlen. Du som bevarar och fostrar, du som läker och helar, moder till oss alla. Du som spinner linet till det nya året, och ger till Nornorna att utreda. Se till oss nu, och ge oss en god Julfrid och en god vila åt alla oss och de våra ! – Hell ! (dricker ur hornet)

dryckeshorn

Avslutning

Så har vi då blotat och åkallat våra Gudar och Makter. Tre gånger har jag druckit ur hornet, för Jolnarna och ett gott år. Nu är det tid att lysa Julefrid över denna plats, för under tolv hela dagar, eller Jultolften, in på det nya året, ansåg man att Jul skulle råda och vila skulle få ske – om man hade tid och råd. Vilan skulle vara, från Midvintersolståndet, som är den 21:e i denna månad efter hur vi räknar tiden,
och sedan genom Juldagarna in på nästa år.

Nu blotar vi tidigt, och håller en annan Jul än den vanligt brukliga, men Julefrid som räcker länge skall vi ändå ha. Vi firar vårt Julgille här, och dricker jul efter Heden tro. När vi väl satt oss i eldhuset därinne (pekar) ska vi dricka Bragarfull och med skålar minnas det som vi tycker varit bäst eller riktigast gjort under året.

Dessutom ska vi äta och dricka av hjärtans lust, av det vi tycker är gott, kan unna oss och vill ha – och det ska vi låta stå framme på våra egna middagsbord i julnatten sedan, för när den Vilda jakten eller Åsgårdsreien går, kommer Jolner själv och förfäderna in och äter och dricker av det, som de levande kan ge. (Vänder sig mot Jorden, med hornet i hand)

Nu tackar jag Tomten, och Gårdens och Markens rådare, för att vi fått vara här !

Så har Julablot hållits, Asar och Vaner till Heder, makter och tomtar till ära, och oss till minne förutan skam !
Måtte Julens vila bli gagnrik för oss, och måtte vi få gamman och glädje med vår släkt, och dem vi älskar.
Hell till de som har lyssnat, fröjde sig de som har förstått !

Nu sluter jag cirkeln åt norr – och måtte Oden ge oss frid (håller upp hammaren mot Norr)

Nu sluter jag cirkeln åt väster – och måtte Tor råda över oss (håller upp hammaren mot Väst)

Nu sluter jag cirkeln åt söder – och måtte Solen fortsätta skina (håller upp hammaren mot Syd)s

Nu sluter jag cirkeln åt Öst – och måtte Frej komma åter, i Skidbladners skepp nästa vår (håller hammaren mot öst)

Nu tackar jag Makter där ovan (lyfter hammaren i höjden) och vättar och väsen nedan (sänker hammaren mot jorden) hos Njärd och Gerd, moder till allt !

God Jul åt er – och länge skal vi leva, innan Ragnarök !

Alla: Till Ars och Fridhar !

3 thoughts on “Julblotets text, 2016

  1. ♥ Tackar 🙂 det värmde gott att få kunskap om hur det skall gå till ♥ men, jag får göra detta i ensamhet…familjen hånar och blånar mig och driver elakheter om jag så mycket som NÄMNER att fira Jul före den 25. Å då är INGEN av dem varken kristna eller annat…men jag, jag tror på både Jolnir och gårdstomtar, vättar, asar och vaner…och jag gläds i mitt hjärta! Så TACK, käre broder för kunskapen om Julablotet!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s