Thor från Eyraland, Frej från Rällinge och Lares et Penates…

Torsbilden från Eyraland på Island – det är en liten by strax nära Akureyri på Islands nordkust, där en gammal käresta till mig numera bor (hon är såklart också Hedning) är en av de allra mest kända avbildningarna av Tor eller den norröne Thor (som han rätteligen bör stavas) i världen överhuvudtaget. Numera förvaras den 6.7 cm höga miniatyrstatyn på Islands Nationalmuseum i Reykjavik.

national-museum-of-iceland

Torsbilden – som i metall och miniatyrformat avbildar vad som kan ha varit en vida större koloss, som man använt till kultbild och blotat till, har sina tydliga motsvarigheter över hela Norden, bland annat i Rällinge-Frej från Södermanland, i Lunda socken. Torsbilden från Island dateras till 1000-talets slut, medan det finns de som anser att Frejsbilden skall ha varit från 900-talet och legat i en penningpung, där den skall ha gett ägaren god återväxt och lycka i materiella ting – sådant är ju Frejs attribut, och ”Rälling” eller ”Räl” betyder också något styvt och långt, samt är ett dialektord för Frejs väldiga lem… Endast kristna, pryda och snöpta människor som är rädda för den egna kroppen, eller kanske för andras kroppar, ser något fult eller ”snuskigt” i detta – men för våra förfäder var Frejs dyrkan helt naturlig – det har vi många bevis i form av bildstoder på..

frej-jpgDet satt en man på Rännefjäll, som brukade sitta och mäta. Så tog han fram sin styva räl, sin styva långa och räta” (ur en ”Lantmäteri-visa” från 1870-talet – ett minne av Farbror Frej ? )

Också i Lund, Skåne – vars själva namn betyder ”Gudalund, helig plats” liksom Lunda i Södermanland har man hittat en Torsbild, efter vad forskare är säkra på. Den ska vara från 800-talet, och över hela Norden finns dessa små gudabilder – nästan alla Asar och vaner har hittats avbildade i miniatyr – men hur gammal är denna tradition ? Bilden från Lund har av kristna och helt partiska arkeologer försökt bortförlaras som en spelpjäs från ett schackspel eller liknande, men så ser inga schackpjäser i Världen ut. Dessutom har den ett tydligt Hammarteccken på bildens baksida i form av fem punkter inom var sin cirkel i form av eett stort T, vilket varje person som nuförtiden besöker Kultturhistoriska Muséet i Lund kan övertyga sig om på ort och ställe. Bilden håller för övrigt i sitt eget skägg, vilket också den Isländska bilden och Rällinge-Frej gör…

km38252

Men traditionen med små gudabilder, som man mycket enkelt kan bära med sig, och ha i en påse, penningpung eller väska, är mycket mycket äldre än Vikingatiden. Som alla någotsånär allmänbildade människor redan vet, så förekommer Tor redan på hällristningar från Bronsåldern, med sin hammare tydligt synlig. Dessa bilder har daterats till 1600 fk, och utöver det har man just i Lunda i Södermanland, som jag nämnde tidigare hittat små gudabilder i rent guld eller med förgyllt huvud, som föreställer Ull – bronsålderns store Solgud – även om en del av dem daterats till 300-100 talen, och romersk järnålder. Sajten ”Svenska Kulturbilder” innehåller mer om dessa gudar, och liknande fynd – från långt före kristus eller någon romersk inblandning – finns över hela Mälardalen. I Danmark och i Västergötland har man hittat många av dessa statyer – särskilt av gudinnor i poser som återfinns i Vikingatidens avbildningar av Freja – redan under bronsåldern minst 500 år fk – läs mera här…

Statyerna från Lunda – där Rällinge Frej hittades, bara 3-4 km längre bort visar på en enastående kontinuitet för en och samma plats, säger forskare. I mer än 900 år av historia hade Hedningar i Södermanland ungefär lika stora små bilder med sig, för vars och ens privata dyrkan, även om gudomen skiftade efter tycke och smak.

Svenska Kulturbilder index3

Hällristningar från Backa i Bohuslän visar tydligt en hammarlyftande Tor, samt en stiliserad vagn och en bock. Lunda-statyetterna föreställer Ull, anser man..

Men nu över till några egna ”museifynd” – på Kästner Museum i Hannover av alla platser, såg jag denna gudabild, som man påstår skall föreställa Hefaistos, den grekiske smidesguden – men på vad grund är fullständigt oklart, eftersom fyndet är från Rhendalen och romersk tid… Observera den koniska hjälmen, som syns tydligt på den Isländska Torsbilden – och sedan hammarens utformning – så ser en smideshammare INTE ut… detta måste vara en Mjölner – och inget annat..

img_5450Vem som helst kan se, att detta är en TORSBILD…

Alla indoeuropeiska folk och kulturer – dit Nordbor, Greker och Romare hör – har använt små gudabilder för personligt bruk. Romarna kände dem som ”larer och penater” och dessa små bilder sattes upp på särskilda hyllor hemmavid, eller så förde man med sig dem på resor, i kaserner, ja överallt där man arbetade eller levde, och på så vis kom dessa bilder att hamna också i Rhendalens romerska städer – och långt in i Germanien därbortom…

img_5447

Här ovan ser ni en mängd romerska gudinnebilder samt – längst till höger i bild – en romersk dörrklockaen stor fallos med vingar, och inskriptionen ”Hic Habetat Felicitas” eller ”Här bor lyckan !” ristad på den… den var utformad som en pingla, så den gav ljud ifrån sig när den svängde fram och åter, fram och åter med illusoriska rörelser… Och nedan, slutligen…

venusgro

Detta är den sk ”Fanny” eller ”Venus från Galgenberg” som hon också kallas – en av de äldsta avbildningarna av en Europeisk Homo Sapiens eller en gudinna överhuvudtaget. Hon hittades 2007 i Österrike, och är mer än 36 000 år gammal, vilket innebär att hon tillverkades före den senaste istiden. man kan jämföra med Bronsålderns bilder av Nordiska kvinnor från hällristningarna – också dessa har långa slanka ben, smal midja och slanka drag för övrigt, vilket gör dem till en helt annan människoras än t ex Venus från Willendorf  (7000 år yngre än  ”Fanny”) som bara visar smälllfeta individer med fettstjärt eller steatopygi, och som allmänt tros vara verk av Neanderthalare, men inte av moderna människor eller riktiga Européer, som du och jag…

Vanan att avbilda människor är ett specifikt mänskligt drag. Ingen annan djurart har uppfunnit själva begreppet konst, och avbildar sig själv på samma sätt som människorna gör – och våra Gudarser därför ut som människor. Hedendomen är naturlig, och gemensam för alla folk, i alla tider – men att förbjuda avbildningar av den mänskliga kroppen – sånt tillhör bara Islam och annan Monoteism – och Monoteistiska religioner är onaturliga, och bryter mot det mänskliga i människan…

One thought on “Thor från Eyraland, Frej från Rällinge och Lares et Penates…

 1. Precis!
  Finns, lite kort, småslarvigt och hastigt uttryckt, mer gemensamma nämnare än skillnader mellan hedendom(arna) än de fem stora religionerna.

  Olika forskare, med seriös/objektiv inriktning (även mertillrättalagda dylika) har lite olika teorier, men grundbulten tycks vara att asarna, vanerna etc. har samma ursprung. Däremot tvistas det kring om det är indusdalen, Asien, Hellas/romargudarna eller annat som är ursprunget.

  Vissa påstår att jag och andra önsketänker när argument om att det är Tor på hällristningen och ej Hefaistos utan Tor som avbildas. Det är inget önsketenkande -man behöver bara att se.

  Att neanderthalarna skulle ha tillverkat den feta Venus har jag icke tidigare läst eller hört om. De tycks ej varit feta eller föredragit detta, utan var kompakta och muskulösa. Nu säger jag varken ja eller nej till huruvida det är neanderthalarna eller ej som tillverkat henne, för därom haver jag för snålt på fötterna. Däremot tror jag inte heller att det är någon modergudinnestaty heller -oavsett vem som tillverkat den och hennes gelikar. Vad de skulle vara har jag ej kommit fram till än. Däremot ligger det mer i ynglingasagan och han historieskrivaren vars namn börjar på B, som du tog upp om härförleden.

  (Jag är sjuk och trött, därav dåligt komihåg och nedsatt formuleringsförmåga. Ber om ursäkt.)

  De fem stora är inte sunda för människan och naturliga saker är inte ”snuskiga”.

  Jag hoppas att alla felidentifierade fynd en dag får korrekt identifiering och att hedendomen får upprättelse på samtliga historiska och kulturella plan.
  (Exempelvis: Att den är äldre och mer förgrenad, inte bara plötsligt poppade upp här på järnålder/vikingatid, att sverige inte kristnades med arme Ansgar, utan först senare om ens då m.m, m.m och etc.)

  Något jag också finner fascinerande är likhetern mellan gnostisismen och hedendom. Hur orkar jag inte taga upp just nu ty det äro omfattande.

  Återigen tack för en mycket bra, ärlig, härlig och utmärkt blogg och ett superbt inlägg.

  Frid och äring!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s