”Have you been sworn in at the Horns of Highgate ?” – om Eders svärjande och andra saker…

Igår behandlade jag visst storpolitik, som Donald Trump och hans attityd emot Sverige, svenskarna och de Nordiska länderna. Samt hur han lanserat ”alternativa fakta” om deltagarantalet då han blev ”Sworn in” eller svor eden som USA:s president. Från Brittiska Samväldet har det på senaste tiden rapporterats om hur självaste Drottningen, her imperial highness Elizabeth II, möjligen kommer vägra att skaka hand med Trump, och kanhända också undanbedja sig alla statsbesök från honom överhuvudtaget. Det här med monarki och traditioner tycks ha sina fördelar, inte minst därför att en medveten Monark ibland kan verka som en samlande och enande faktor för ett helt folk, eller ett slags ”andligt överhuvud” i det fall att det finns despotiska eller odemokratiska krafter på väg in i landet, som tenderar att gå för långt. Som Hedning är jag ganska kulturkonservativ, som ni märker, fast åtskilligt liberal i andra avseenden.

16789685_1173388466107229_6992119866404634624_nJodå – idag är en fin Odens Dag och vi ”Gudlösa Hedningar” och Nordbor har fler gudar än folk i South Carolina eller någonstans har fingrar att räkna på…

Det här med Eders Svärjande är ganska intressant. Själv tänker jag nu svärja en helig ed, och det är den att inte längre acceptera alla dessa ”alternativa fakta” och allt det Sverigehat som sköljer över oss västerifrån, och som finns representerat också i vårt eget land. Inte heller tänker jag acceptera ”Alternativa fakta” om Asatron, eller rättare sagt amerikanska förvanskningar och lögner, oavsett varifrån de kommer.  Det svär jag vid mina Gudaar och Gudinnor, och om ni inte vet vilka de är, så skall ni nog få lära känna dem, tids nog. Till dess kan ni ju alltid läsa på och komma med vederhäftiga påståenden om ni nu alls skall säga något om den grupp jag tillhör eller vad jag tror på. Jag är mer än lite trött – eller rättare sagt fly förbannad på alla dessa självgoda amerikanska vrak, typ HHH, ”The Rational heathen” (irrational fear-monger more like…) som tydligen anser sig ha någotslags ensamrätt på hur Nordisk, Europeisk eller rent av Svensk Asatro ska få se ut, vilka symboler vi får och inte får använda osv.

house-of-vasa-vase

Om de här klantskallarna bara hade bemödat sig om lite källforskning – se mitt inlägg om Irminsul och Externsteine – så hade de hittat samma symboler hos den svenska Vasaätten, i hjärtskölden till den nuvarande Konungen av Sverige, och i staden Vaasas vapen i Finland, som tidigare påtalats. Vad ska dessa amerikanska pajasar klaga på härnäst – att Lussekatterna  eller ”St Lucys Buns” i Sverige antar politiskt inkorrekta former, och därför skrämmer folk i ”Jew York”, kanske ?

lussebullar_21165138

Do you have some f– problem with the buns here, or what ?

223268f-cxq

There is NO problem with her buns (invitingly fresh and soft)

15541538_238268453269199_4411513200303020174_n

De gustibus non erat disputandum, you fools !

 

intolerance-1

Och i samma anda – vi har fått det fina kortet ovan från en amerikansk Asatroende vid alias Jön Upsal (och honom litar vi mera på än Trump) – visste ni att det en gång i tiden fanns en kvasi-hednisk ceremoni i England, som kallades ”To be Sworn in at the Horns of Highgate” eller att ”Bli insvuren vid Highgates Hornoch som faktiskt praktiseras än idag, åtminstone ibland ?

frigg-sittandeInga bullproblem – och i diket ska du få ligga – som inte vet, att Oden är gift med Frigga !” (vacker teckning av Sam Flegal, Us of A)

Highgate var en förort utanför Londons portar, där allsköns busar och senare jurister samlades. Under 16- och 1700-talet tog sig lokala pubägare sig före att skoja med prästerna och den myckna kristendomen, och lansera en egen ”highgates ed” som gick ungefär såhär:

Take notice what I now say to you, for that is the first word of the oath; mind that! You must acknowledge me to be your adopted father, I must acknowledge you to be my adopted son. If you do not call me father, you forfeit a bottle of wine; if I do not call you son, I forfeit the same.  — —  You must not eat brown bread while you can get white, unless you like brown the best; nor must you drink small beer when you can get strong, unless you like small the best; you must not kiss the maid while you can kiss the mistress, unless you like the maid best; but sooner than lose a good chance, you may kiss them both. And now, my good son, I wish you a safe journey through Highgate and this life. — So now, my son, the Gods bless you; kiss the horns, or a pretty girl if you see one here, which you like best, and so be free of Highgate.’

I have now to acquaint you with your privileges as a freeman of Highgate. If at any time you are going through the hamlet, and want to rest yourself, and you see a pig lying in a ditch, you are quite at liberty to kick her out and take her place; but if you see three lying together, you must only kick out the middle one, and lie between the two; so God save the king!'”

dsc_0046_800_531_c1

och nu ska här SVÄRAS på HORNEN…

Med andra ord, de medskyldiga i detta illustra brödra- och systraskap fick svära att alltid dricka starköl, ifall de inte kunde få tag i svagdricka, eller gillade svagdrickan bättre, och kyssa frun i huset eller pigan, efter vem som passade bäst. Skulle de vilja sova i ett dike, till exempel, och såg en sugga, kunde de ju sparka suggan i arslet, och så lägga sig ned, men om de såg tre grisar i samma dike, fick de bara sparka ut den mittersta grisendet hela verkar ju minst sagt lite ”forn sed” eller ”gör vad fan du vill” vilket nuförtiden verkar vara mångas syn på moral, etik eller tro – men det är INTE vad Asatro handlar om, eller skall vara….

Mera om hur och varför i morgon…. Då är det Tors dag – Gutår….

”Å allting här är gratis om du svär
att skyldra ditt gevär och va en basebollproletär”

  • Imperiet, 1979

oden-svart-o-vitt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s